Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία ή Μπάρατ, Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία,
Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν την Κυριακή 16/6 στην Ελβετία, στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, ότι ο «διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη» και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει τέλος στον πόλεμο που άρχισε πριν από περισσότερο από δύο χρόνια με τη ρωσική εισβολή.
Η τεράστια πλειονότητα των περισσότερων από 90 χωρών, που εκπροσωπήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Μπούργκενστοκ, υποστήριξε την τελική διακήρυξη, στην οποία διατυπώνεται επίσης έκκληση για την επιστροφή χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και για μια πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Ρωσία και Κίνα δεν εκπροσωπήθηκαν, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βαλοντίμιρ Ζελένσκι απέτυχε ωστόσο να πάρει με το μέρος του μια σειρά από βασικά έθνη του Παγκόσμιου Νότου, καθώς το τελικό ανακοινωθέν δεν υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν ο μισός πλανήτης πληθυσμιακά δεν στήριξε τον Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, δηλώνοντας πως αναμένει ότι ότι ορισμένοι μη υπογράφοντες θα υπογράψουν μετά από διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους και παρουσίασε τον αριθμό των αντιπροσώπων που υπέγραψαν «αμέσως» ως σημαντική επιτυχία.
Επίσης, από το ανακοινωθέν, παρότι γίνεται αναφορά στο ότι πρέπει τελικά να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία, αφαιρέθηκε πρόταση για στην προώθηση των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη συνεργασία με τη Μόσχα.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως μελλοντικές διαπραγματεύσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι, για να φθάσουμε στην ειρήνη, χρειάζονται η συμμετοχή και ο διάλογος όλων των μερών», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής «αποφάσισαν να αναλάβουν στο μέλλον συγκεκριμένα διαβήματα στους προαναφερθέντες τομείς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μερών».