Ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης ε.α., Σεργκέι Γκουλιάεφ (φωτο), υποστήριξε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν κίνητρο να πολεμήσουν και ότι η πειθαρχία διατηρείται αποκλειστικά μέσω ωμής βίας από τους λεγόμενους «στρατιώτες φραγμού» που έχουν εντολή να πυροβολούν τους λιποτάκτες.
Ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης ε.α. αποκάλυψε στην Express.co.uk την πραγματική έκταση της φρίκης και της σφαγής στον στρατό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε μια ανατριχιαστική περιγραφή, επέκρινε την «κτηνώδη» μεταχείριση των στρατευμάτων από τους στρατηγούς του προέδρου, λέγοντας ότι τέτοια συμπεριφορά δεν έχει ξανασυναντήσει στην ιστορία του ρωσικού στρατού.
Ο Σεργκέι Γκουλιάεφ υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμος αξιωματικός στο σοβιετικό στρατό.
Ως μέρος της στρατιωτικής του θητείας, πέρασε δύο χρόνια με την 58η Αυτοκινούμενη Ταξιαρχία στο Αφγανιστάν κατά τη δεκαετία του 1980.
Από όταν έφυγε από τον στρατό, έγινε πολιτικός ακτιβιστής και σκληρός επικριτής του Πούτιν, καθώς και γνωστός δημοσιογράφος.
Ο κ. Γκουλιάεφ εξακολουθεί να είναι μέλος μιας ομάδας Ρώσων βετεράνων, η οποία αποτελείται από πρώην στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει από το Αφγανιστάν μέχρι την Τσετσενία και όχι μόνο.
Ως εκ τούτου, διατηρεί στενές επαφές με αξιωματικούς και στρατιώτες του ρωσικού στρατού και έχει συγγενείς που πολεμούν στην Ουκρανία.
Είπε ότι η Ρωσία πρακτικά είδε δύο από τους στρατούς της να καταστρέφονται ολοσχερώς και ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν ήδη τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος από ό,τι στο Αφγανιστάν, όπου οι Σοβιετικοί έχασαν 15.000 στρατιώτες σε μια περίοδο μακράς δεκαετίας.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας εκτιμά ότι σχεδόν 470.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των 26 μηνών των μαχών.
Ο κ. Γκουλιάεφ είπε στην Express:
«Αν πάρουμε τα στοιχεία που δίνει η Ουκρανία, τότε έχουμε ήδη χάσει ενάμιση στρατό.
»Ο πρώτος στρατός μπήκε και σκοτώθηκαν όλοι.
»Ο δεύτερος στρατός που κινητοποιήθηκε έχει τώρα απώλειες περίπου συγκρίσιμες με αυτές του πρώτου».
Ο πρώην ανώτερος αξιωματικός έχει πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα από ανοιχτές πηγές για ρωσικά θύματα και τα ευρήματά του τον έχουν σοκάρει.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Δημοκρατία του Ουντμούρτ, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας που υπάγεται στο Διαμέρισμα του Βόλγα με πληθυσμό περίπου ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους.
Η ανάλυσή του αποκάλυψε ότι τουλάχιστον οκτακόσιοι Ουντμούρτ έχουν πεθάνει σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μάχης.
«Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο από αυτή τη μικρή περιοχή», είπε.
«Και αυτό συμβαίνει σε μόλις δύο χρόνια μάχης.
»Έτσι, αν συγκρίνουμε με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που διήρκεσε 10 χρόνια, 80 άνθρωποι από ολόκληρη τη δημοκρατία πέθαναν εκεί».
Τα στοιχεία προφανώς ποικίλλουν για τον συνολικό αριθμό των νεκρών μέχρι σήμερα για τον ρωσικό στρατό.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι περίπου 180.000 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέρθηκε σε αριθμό 150.000 νεκρών.
Το BBC, μαζί με το μέσο ενημέρωσης Meduza, μετράει νέους τάφους σε ρωσικά νεκροταφεία και περιηγείται σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ συγγενών στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.
Προς το παρόν συμπεραίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 50.000 και ότι ο αριθμός των σορών ήταν σχεδόν 25% υψηλότερος φέτος από πέρυσι.
Ο Γκουλιάεφ αποκάλυψε ότι τα στρατεύματα στα μετόπισθεν ήταν απελπισμένα να μην σταλούν στο μέτωπο λόγω των φρικιαστικών συνθηκών και της φρικτής μεταχείρισης που υφίστανται οι Ρώσοι στρατιώτες από τους ανωτέρους τους.
Είναι σε επαφή με αξιωματικούς που υπηρετούν σε μονάδα μηχανικής επισκευής που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
Του είπαν ότι προσεύχονταν να μην τους στείλουν στα χαρακώματα.
«Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής», εξήγησε.
«Ένας στρατιώτης στην πρώτη γραμμή μένει εκεί από μια εβδομάδα έως 10 μέρες, κανείς δεν νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους, κανείς δεν τους προστατεύει.
»Υπάρχει μια τέτοια κτηνώδης στάση απέναντί τους, ακόμη και από κατώτερους διοικητές.
»Δεν έχω δει ποτέ αυτή τη στάση απέναντι στους στρατιώτες σε κανέναν πόλεμο στην ιστορία της Ρωσίας».
Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. είπε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες δεν είχαν κίνητρο να πολεμήσουν και ότι η πειθαρχία διατηρείται αποκλειστικά μέσω ωμής βίας από τα λεγόμενα «στρατεύματα φραγμού» που έχουν εντολή να πυροβολούν λιποτάκτες.
«Μόνο υπό την απειλή όπλων οι στρατιώτες προχωρούν», είπε.
«Δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί πολεμούν εκεί.
»Επομένως, το ηθικό του ρωσικού στρατού σήμερα στηρίζεται στις ξιφολόγχες της Εθνικής Φρουράς και σε άλλα “αποσπάσματα φραγμού” που μαχαιρώνουν πισώπλατα αυτούς τους άτυχους».
Ο ρωσικός στρατός άνοιξε πρόσφατα ένα νέο μέτωπο στην περιοχή του Χάρκοβο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα εδαφικά του κέρδη από την αρχή του πολέμου.
Ωστόσο, ο Γκουλιάεφ δεν πιστεύει ότι η κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας είναι ρεαλιστικός πολεμικός στόχος για τον στρατό του Πούτιν, ούτε μια από τις προτεραιότητές του.
«Δεν πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Χάρκοβο», είπε ο Γκουλιάεφ.
«Το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα προσπαθήσουν να το παρακάμψουν.
»Το Χάρκοβο δεν μπορεί να καταληφθεί.
»Είναι μια τεράστια πόλη και στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο φρούριο που η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη να καταλάβει».
Πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες του Πούτιν εξακολουθούν να είναι η διασφάλιση του πλήρους ελέγχου σε ολόκληρες τις περιοχές του Ντονμπάς και της Ζαπορίζια και αυτό θα πιέσουν να πετύχουν το καλοκαίρι.