Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τζο Μπάιντεν, Χαμάς,
Θετικός σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, η οποία δεν θα σταματήσει τις μάχες στη Γάζα, αλλά θα οδηγήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία 42 ημερών που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων, παρουσιάστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ.
Παραλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως οι όροι του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσίασε ο Μπάιντεν «δεν ήταν ακριβείς», προσθέτοντας ότι υπάρχουν «κενά» μεταξύ της ισραηλινής εκδοχής και αυτής του Αμερικανού προέδρου.
«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», τόνισε ο Νετανιάχου.
«Ο πόλεμος θα σταματήσει προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι και στη συνέχεια θα κάνουμε νέες συζητήσεις.
»Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε στη δημοσιότητα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, η Χαμάς απάντησε θετικά στο περίγραμμα της συμφωνίας για τους ομήρους που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν και περιμένει, πλέον, την απόκριση του Ισραήλ, ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Το Κάιρο έκανε, επίσης, γνωστό πως απορρίπτει το ενδεχόμενο ισραηλινής παρουσίας στο πέρασμα της Ράφα και σημείωσε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η λειτουργία του χωρίς παλαιστινιακό έλεγχο.
Για τις προσπάθειες ανάκτησης των ομήρων και τη διάλυση της Χαμάς συνομίλησαν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ισραηλινών, ο Γκαλάντ ενημέρωσε τον Μπλίνκεν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας προωθούν επί του παρόντος κινήσεις που θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική κυβερνητική λύση έναντι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια αναγκαία κίνηση με σκοπό την υπονόμευση της εξουσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τη δημιουργία πίεσης που θα βοηθήσει στην επιστροφή των ομήρων.
Ο Γκακλάντ τόνισε ακόμα στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις μάχες στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και να καταρρεύσει η κυριαρχία της Χαμάς και του κατέστησε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση, μετά τον πόλεμο, η Χαμάς δεν θα θα ελέγχει τη Λωρίδα.