Η Δύση ανοίγει τον δρόμο στην Ουκρανία για τη χρήση των όπλων της σε ρωσικό έδαφος, αν και για την ώρα χώρες όπως η Ιταλία αντιδρούν.
Μετά τις ΗΠΑ, ακόμη μια δυτική χώρα άναψε το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό της υλικό και αυτή είναι η Γερμανία.
Το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
«Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων».
«Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος, στον απόηχο των δηλώσεων της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.
Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απέκλεισε τόσο την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία όσο και τη χρήση ιταλικών όπλων για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.
«Είναι αδύνατο για την Ιταλία να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσουν τα όπλα μας στη Ρωσία», είπε ο Ταγιάνι σε δημοσιογράφους στην Πράγα.
Ο Ταγιάνι επανέλαβε την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, αλλά είπε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, θα ήταν αδύνατο να επιτραπεί η χρήση των όπλων της να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία και να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Δεν πολεμάμε ενάντια στη Ρωσία. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία, δεν είναι το ίδιο», πρόσθεσε.
Επιμένει το ΝΑΤΟ ότι δεν θέλει να συρθεί σε πόλεμο
«Σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως το Χάρκοβο το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας οι υπουργοί Εξωτερικών των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα κάνουν, ότι χρειάζεται για να μην συρθεί στον πόλεμο το ΝΑΤΟ αλλά και να ενισχυθεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.
«Ευχαριστούμε», λέει το Κίεβο
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη ότι το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, «θα ενισχύσει σημαντικά» την άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.
«Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής συγκέντρωσης και στις δύο πλευρές των συνόρων». σημειώνει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Σεργκίι Νικιφόροφ, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε γραπτό μήνυμά του σε μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP.
Στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ
Μπορεί πριν 2 (!) μόλις ημέρες ο Τζον Κίρμπι να έλεγε ότι δεν θα επιτραπεί η χρήση όπλων, χθες όμως αποκλειστικό δημοσίευμα του Politico έλεγε άλλα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε σιωπηρώς την άδεια στην Ουκρανία να μπορεί να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία -και μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου- χρησιμοποιώντας όπλα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι προϋπήρξαν πληροφορίες ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να χορηγήσει μια τέτοια άδεια στο Κίεβο έβαιναν ογκούμενες.
«Ο Πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα για αμυντικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να είναι σε θέση να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που την χτυπούν ή προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πολιτική του «δεν επιτρέπονται πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει».
Άμεσο καμπανάκι του Πούτιν
Η Ρωσία, φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην αντιδράσει.
«Οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται.
»Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
»Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».
Νωρίτερα δε και ο Νμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μίλησε ξανά για δυνητικό «γενικευμένο πόλεμο».
Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».