Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Οι επιθέσεις στη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες

New York Times: Οι επιθέσεις στη Ρωσία με όπλα των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πρώτες επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα μπορεί να ξεκινήσουν σε μερικές ώρες ή ημέρες, ανέφεραν οι New York Times (NYT).

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν άναψε πράσινο «φως» στην Ουκρανία να διεξάγει περιορισμένα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας με όπλα αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η απόφαση να επανεξεταστεί η χρήση των συγκεκριμένων όπλων συνδέεται με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών για το εν λόγω θέμα βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες.

«Μυστική συνάντηση» στελεχών για να πείσουν τον Μπάιντεν

Συγκεκριμένα, στις 13 Μαΐου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Τσαρλς Μπράουν συζήτησαν το θέμα αυτό σε μορφή τηλεδιάσκεψης με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους και «αποφάσισαν να συστήσουν στον πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του».

Εξοργισμένο το Πεντάγωνο

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η διαρροή στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανή άρση των περιορισμών στη χρήση των αμερικανικών όπλων εξόργισε το Πεντάγωνο.

«Οι επίσημες εντολές δεν μεταφέρθηκαν στο Πεντάγωνο παρά μόνο στις αρχές της εβδομάδας», πρόσθεσε η NYT.

Ωστόσο, μόνο ο στενός κύκλος γνώριζε την αλλαγή και κατά την ενημέρωση της 30ής Μαΐου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ συνέχισε να πείθει τους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή πολιτικής.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι, έχοντας επιτρέψει τη χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγματα κατά της Ρωσίας, «ο Μπάιντεν ξεκάθαρα πέρασε μια κόκκινη γραμμή που ο ίδιος χάραξε».

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους NYT -διατηρώντας την ανωνυμία του- ότι οι περιορισμοί του Αμερικανού προέδρου «θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω χαλάρωσης».

«Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα», είπε, «και ίσως μια νέα εποχή» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Politico, επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμες πηγές, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Μπάιντεν έδωσε μυστικά την άδεια να χρησιμοποιηθούν όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για την πραγματοποίηση χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος.

Η άδεια αφορούσε τις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την περιοχή του Χάρκοβο.

Πιθανότητα χτυπημάτων στο ρωσικό έδαφος

Στις 28 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι όταν μιλούν για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία παρακολουθεί στενά μια τέτοια συζήτηση.

Μόλις ο στρατός της Ουκρανίας χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η Μόσχα θα πρέπει και πάλι να αποφασίσει για μια «νεκρή ζώνη», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα στο κανάλι του Telegram ότι η Μόσχα προχώρησε από το γεγονός ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ήδη «χειρίζονται άμεσα από στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ», γεγονός που ισοδυναμεί με συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και αποτελεί λόγο για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε κατά της Τέιλορ Σουιφτ: «Τη μισώ»

Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Ρεπουμπλικανοί διαδίδουν ότι τον προστατεύει ο Θεός

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η Γερμανία για την παράτυπη μετανάστευση – Ακυρώνεται de facto η Συνθήκη Σένγκεν, φόβοι για ντόμινο

Ουάσιγκτον: Ημίγυμνη χορεύτρια LGBTQ χόρεψε πάνω σε περιπολικό (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr