Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία (66%) είναι μάλλον ή απόλυτα ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα που κατέφυγαν.
Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στις 20-26 Απριλίου 2024 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) μεταξύ πολιτών που έφυγαν από την Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επί του παρόντος ζουν στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Όπως διαπίστωσαν οι κοινωνιολόγοι, μεταξύ των ερωτηθέντων, το 7% ισχυρίζεται ότι έχει ήδη την υπηκοότητα άλλης χώρας (εκτός της Ουκρανίας) και ένα άλλο 12% έχει υποβάλει έγγραφα και περιμένει απόφαση.
Δεν έχουν καταθέσει έγγραφα και δεν σκοπεύουν να το κάνουν το 34%.
Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) δεν υπέβαλαν έγγραφα, αλλά γενικά θα ήθελαν να αποκτήσουν υπηκοότητα άλλης χώρας.
Επίσης, όπως σημειώθηκε, ρωτήθηκαν υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφαν στην Ουκρανία.
Σχετικά οι περισσότεροι ερωτηθέντες μίλησαν για την κανονική λειτουργία των υποδομών ζωτικής σημασίας (34%) και την ασφάλεια (34%).
Ακολουθεί η στέγαση (26%) και ο τερματισμός μιας εισβολής πλήρους κλίμακας (26%).
Λιγότεροι ερωτηθέντες μίλησαν για τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας (16%) και τις συνθήκες φοίτησης των παιδιών στο σχολείο/νηπιαγωγείο (13%).
«…ακριβώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) είναι εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψουν στην Ουκρανία».