Πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν σύντομα στην ακτή της Γάζας για να κατασκευάσουν μια πλωτή προβλήτα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.
Ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατυμπανίζει τις δυνατότητες της προβλήτας για να διευκολύνει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, δεν είναι σαφές εάν έχει σκεφτεί την πολυπλοκότητά της και ειδικά τις νομικές συνέπειες για την κατασκευή μιας τέτοιας δομής.
Καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται από το Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια, αιφνιδιασμένα από τη σύντομη ειδοποίηση, το Πεντάγωνο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο προτού φτάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολύ χονδρικά, το Πεντάγωνο επιδιώκει να κατασκευάσει μια μεγάλη πλωτή αποβάθρα δίπλα στα πλοία τους.
Από εκεί, τα φορτηγά πλοία θα μεταφέρουν βοήθεια σε μια πλωτή προβλήτα με πεζοδρόμιο δύο λωρίδων που εκτείνεται σε 550 μέτρα μέχρι την ακτή της Γάζας.
Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν θα υπάρχουν στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος της Λωρίδας Γάζας, μόνο στην προβλήτα.
Η πιο κοντινή αναλογία με το σχέδιο Μπάιντεν ήταν μια κοινή επιχείρηση επιμελητείας Over-the-Shore για την παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας μετά τον σεισμό της Αϊτής του 2010, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής της χώρας αυτής ή, σε μικρότερο βαθμό, του τυφώνα Μιτς στην Ονδούρα το 1998.
Οι συνθήκες στη Γάζα, ωστόσο, είναι διαφορετικές. Η Γάζα είναι μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη με τη Χαμάς να είναι ενσωματωμένη στον άμαχο πληθυσμό και να κλέβει τη βοήθεια που έρχεται.
Αυτό θέτει ένα πρόβλημα ασφάλειας: Θα μπορούσαν οι άμαχοι να τρέμουν στην προβλήτα είτε για να αναζητήσουν προμήθειες είτε για να βρουν ασφάλεια;
Έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχέδιο για να εμποδίσουν τη Χαμάς να εκτρέψει τη βοήθεια;
Θα υπάρξει καθεστώς επιθεώρησης για διεθνή βοήθεια που θα χρησιμοποιεί την προβλήτα, δεδομένου του ιστορικού της Χαμάς για εκτροπή της βοήθειας προς τις στρατιωτικές υποδομές, τις σήραγγες και τις τρομοκρατικές υποδομές;
Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο, τα ναυτικά πλοία των ΗΠΑ αποτελούν έδαφος των ΗΠΑ, ακόμη και όταν βρίσκονται σε χωρικά ύδατα άλλου έθνους.
Σε αντίθεση με την Αϊτή όπου υπήρχε ήδη μια προβλήτα και το Πολεμικό Ναυτικό απλώς την επισκεύασε και στη συνέχεια έδεσε τα πλοία του, αυτή η προβλήτα στα ύδατα της Γάζας, είτε κατασκευάστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είτε από ανεξάρτητους εργολάβους, θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιοκτησία των ΗΠΑ, και επομένως, έδαφος των ΗΠΑ.
Αυτό εγείρει μια σειρά από επακόλουθα νομικά ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη απαντήσει:
Πρώτον, εάν οι ΗΠΑ κατασκευάσουν μια πλωτή αποβάθρα που μπορεί να προσαρτηθεί στα πλοία τους, θεωρείται και αυτή η επέκταση ως έδαφος των ΗΠΑ;
Δεύτερον, εάν οι ΗΠΑ κατασκευάσουν μια προβλήτα που είναι κινητή ή αφαιρούμενη, σε ποιον ανήκει αυτή η δομή;
Εάν είναι αγκυροβολημένο στην παραλία της Γάζας, γίνεται μέρος της επικράτειας της Γάζας ή παραμένει ιδιοκτησία των ΗΠΑ;
Τρίτον, εάν η προβλήτα είναι πράγματι ιδιοκτησία των ΗΠΑ καθώς μπορεί να αφαιρεθεί και εάν είναι έδαφος των ΗΠΑ, θα μπορούσε κάποιος που θα εισέλθει σε αυτήν να ζητήσει άσυλο ή καθεστώς πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κανένα κράτος δεν έχει υποχρέωση να αφήσει πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα του.
Ωστόσο, εάν οι πρόσφυγες καταφέρουν ωστόσο να εισέλθουν, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υποχρεώνει το κράτος υποδοχής να τους φροντίζει σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.
Η προοπτική αυτές οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ να θεωρούνται εδάφη των ΗΠΑ που μπορεί να καταληφθεί από Παλαιστίνιους που ενδέχεται στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο και καθεστώς πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τρομάζει τους πάντες, ειδικά εφόσον η χρήση της διεθνούς νομικής Αρχής της στρατιωτικής διάκρισης για τη διάκριση μεταξύ αμάχων της Γάζας και μαχητές είναι σχεδόν αδύνατο.
Υπάρχουν και άλλες επιπλοκές. Ο Μπάιντεν μπορεί να θέλει να βελτιώσει τη διπλωματική κριτική, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να την επιδεινώσει.
Η διεθνής κοινότητα επέκρινε την προσπάθεια της προβλήτας των ΗΠΑ στην Αϊτή για την πρόκληση καθυστερήσεων που οδήγησαν στο θάνατο αμάχων.
Ο έλεγχος της επιχείρησης στη Γάζα θα είναι υψηλότερος, καθώς οι Ευρωπαίοι και οι αραβικές χώρες φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τους Παλαιστίνιους από ό,τι για τους Αϊτινούς ή την Ονδούρα.
Το ότι ο Μπάιντεν ανέπτυξε τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε μια εμπόλεμη ζώνη χωρίς πραγματικό σχέδιο εγείρει ερωτήματα και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές.
Με απλά λόγια, η προβλήτα της Γάζας μπορεί να είναι ένα χειροκρότημα, αλλά είναι επίσης ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας.