Συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, δήλωσαν ότι, πριν τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, βρισκόταν στο «τελικό στάδιο» μια συμφωνία ανταλλαγής του με κρατούμενο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση στη Γερμανία.
Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πριν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή κρατουμένων.
Σε βίντεο που δημοσίευσε η στενή σύμμαχος του Ναβάλνι, Μαρία Πεβτσίκ, ανέφερε ότι το σχέδιο ανταλλαγής των κρατουμένων είχε εγκριθεί και ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης επρόκειτο εντός ημερών να αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με την ίδια, στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είχε μεσολαβήσει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η σύμμαχος του Ναβάλνι δήλωσε ότι η συμφωνία περιλάμβανε τον πράκτορα της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ που καταδικάστηκε στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός Τσετσένου διοικητή.
Η ίδια ανέφερε ότι η συμφωνία περιλάμβανε επίσης δύο Αμερικανούς κρατουμένους.
Η σύμμαχος του Ναβάλνι ανέφερε επιπλέον στο βίντεο ότι είχε λάβει επιβεβαίωση το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου ότι η ανταλλαγή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, ωστόσο όπως τόνισε, εκτιμά πως ο Πούτιν άλλαξε γνώμη στη συνέχεια.
Μία ημέρα αργότερα, η σωφρονιστική αποικία στην οποία κρατείτο ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατέρρευσε και πέθανε.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, αν και από την ομάδα του Ναβάλνι δεν κατονομάστηκαν οι δύο Αμερικανοί που θα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανώς μια τέτοια συμφωνία θα αφορούσε τον δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην στρατιωτικό Πολ Γουίλαν, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για κατασκοπεία.
Πάντως, το Politico αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, δεν κατέστη εφικτό να επαληθευθούν από άλλη πηγή οι ισχυρισμοί της Πεβτσίκ, ενώ επί του παρόντος, το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Κρεμλίνο: Παράλογοι οι ισχυρισμοί για την κηδεία του Ναβάλνι
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές Αρχές άσκησαν πιέσεις στη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι σχετικά με την κηδεία του, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ανάμιξη στις αποφάσεις για τη σορό του.
Η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι ρωσικές Αρχές είχαν δώσει στην 69χρονη μητέρα του Λουντμίλα τελεσίγραφο να συμφωνήσει εντός τριών ωρών ότι η ταφή του θα γίνει χωρίς να τελεστεί δημόσια κηδεία, ειδάλλως θα προχωρούσαν στην ταφή του στη φυλακή.
Η μητέρα του είχε διαμαρτυρηθεί μια μέρα νωρίτερα ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες να της παραδοθεί η σορός του γιου της και είχε κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές ότι προσπαθούσαν να την εκβιάσουν.
Η σορός του Ναβάλνι παραδόθηκε εν τέλει στη μητέρα του το Σάββατο στην πόλη Σάλεκχαρντ στην Αρκτική.
Ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την ταφή του.
Ερωτηθείς αν θα σχολιάσει τον ισχυρισμό για πιέσεις από αξιωματούχους στη μητέρα του Ναβάλνι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε:
«Δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο καθώς το Κρεμλίνο δεν έχει καμία σχέση με αυτό, άρα το Κρεμλίνο δεν μπορεί να ασκήσει πίεση.
»Πρόκειται για άλλη μια παράλογη δήλωση από αυτούς τους υποστηρικτές (του Ναβάλνι).
»Σχεδόν όλοι τους είναι καταζητούμενοι (από τις ρωσικές αρχές) και σχεδόν όλοι τους είναι στο εξωτερικό.
»Οι δηλώσεις τους πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα».
Ερωτηθείς αν οι εκκλήσεις που έγιναν προς τον Πούτιν από τη μητέρα του Ναβάλνι και τη σύζυγό του Γιούλια συνέβαλαν στο να επιταχυνθεί η παράδοση της σορού του, ο Πεσκόφ επέμεινε σύμφωνα με το Reuters ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία.