Οι Μπασκίρ που επιστρατεύτηκαν στον ρωσικό στρατό προσπαθούν να αποφύγουν τη συμμετοχή σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία, αναφέρει το Κέντρο Εθνικής Αντίστασης.
Οι Μπασκίρ είναι ένα μη σλαβικό έθνος της Ρωσίας. Είναι η κυρίαρχη εθνότητα του Μπασκορτοστάν, ενός από τα 86 ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι Μπασκίρ μιλούν τη δική τους γλώσσα, η οποία ονομάζεται επίσης Μπασκίρ και ανήκει στις τουρκικές γλώσσες.
Οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την παρρωσική απογραφή του 2002 ο συνολικός πληθυσμός τους ανέρχεται σε περίπου 1.700.000 ανθρώπους, κάνοντάς τους το τέταρτο μεγαλύτερο έθνος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τους Ρώσους, τους Τατάρους και τους Ουκρανούς.
Το μεγαλύτερο μέρος τους κατοικεί στο Μπασκορτοστάν (περ. 1.200.000) και σε άλλες περιοχές του Βόλγα και των Ουραλίων.
Οι πρόγονοι των Μπασκίρ είχαν φινο-ουγγρική καταγωγή, όμως μεταξύ 10ου – 13ου αι. εξισλαμίσθηκαν και εκτουρκίσθηκαν από τη Χρυσή Ορδή.
Στο φόντο των διαδηλώσεων στο Μπασκορτοστάν, που προκλήθηκαν από τη σύλληψη ενός τοπικού οικοακτιβιστή και ενός από τους ηγέτες του εθνικού κινήματος Μπασκίρ, του Φαΐλ Αλσίνοφ, οι επιστρατευμένοι Μπασκίρ προσπαθούν να αποφύγουν την άμεση συμμετοχή στις μάχες.
«Μετά τη σύλληψη του Φαΐλ Αλσίνοφ και την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, η ρωσική Αστυνομία χρησιμοποίησε μαζική βία εναντίον των διαδηλωτών.
»Μια μεγάλη περιοχή του Μπασκορτοστάν διαμαρτυρήθηκε, συμπεριλαμβανομένης της Ουφά, της πρωτεύουσας της περιοχής».
Λέγεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει τις προτιμήσεις με βάση την εθνικότητα.
Έτσι, αξιωματικοί της εθνικότητας Μπασκίρ μεταφέρουν τους συμπατριώτες τους σε μη μάχιμες μονάδες και τους ενθαρρύνουν συνεχώς με επιβραβεύσεις.
Συγκεκριμένα, οι Μπασκίρ μετακινήθηκαν στο δεύτερο κλιμάκιο στην κατεύθυνση του Κρεμίνσκ και κοντά στην Avdiyivka, περιοριζόμενοι μόνο σε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποστήριξη επισκευής και εκκένωσης για προηγμένες μονάδες των Ρώσων.
«Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιστρατευμένους Μπασκίρ για να συνεχίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα στο Μπασκορτοστάν.
»Σε αυτό το πλαίσιο, Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν επανειλημμένα συγκρούσεις με εκπροσώπους των Ταταρικών εθνικοτήτων», τονίζει το Κέντρο Εθνικής Αντίστασης.