Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βενετία, Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, Ιταλία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Αρκετά αλβανικά Μέσα πρόβαλαν την τελετή παραχώρησης 150 εκδόσεων της βυζαντινής περιόδου, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών με έδρα τη Βενετία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Τιράνων.
Όπως πληροφορούν, στην τελετή παρέστησαν η βυζαντινολόγος κα Κατερίνα Κόρρε, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Piro Misha, καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί.
Την Πρεσβεία της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Αστρακάς.
Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ιδρύθηκε το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Το Ινστιτούτο υπάγεται στην γενική εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών και όσον αφορά στην μορφωτική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων, (i) αναδεικνύει τις εν γένει ιστορικές φιλολογικές και άλλες συναφείς πτυχές του Ελληνικού Πολιτισμού, κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, (ii) διαχειρίζεται το χαρτώο, αναλογικό και ψηφιακό αρχειακό υλικό και (iii) προβαίνει σε διεθνείς εκδοτικές δραστηριότητες.
Το Ινστιτούτο Βενετίας, είναι ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, ακινήτου και κινητής.
Στην περιουσία αυτή περιλαμβάνονται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο του Ινστιτούτου και η Φλαγγίνειος Σχολή.
Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητά 300 περίπου εικόνες, μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, περί τα 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων.
Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η «Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», βυζαντινό χειρόγραφο με μικρογραφίες, η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα.