«Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και τις πολιτικές απόψεις της ελίτ της, οι οποίες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να πάρουν ό,τι θέλουν με τη βία.
»Ως εκ τούτου, οι δυτικοί ηγέτες προσπαθούν να αφυπνίσουν τους πολίτες τους ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν: τώρα είναι απαραίτητο να να επενδύσουν πόρους στην άμυνα».
Αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Φινλανδίας, Πέκα Τοβέρι, σε σχόλιο στο LIGA.net.
Από τις αρχές του 2024, αρκετοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, υπουργοί Άμυνας και αρχηγοί επιτελείων έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα σε 2-3 χρόνια, υπενθύμισε.
«Νομίζω ότι ορισμένοι από τους ηγέτες φοβούνται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα καταφέρει να διατηρήσει τα εδάφη που κατέχει αυτήν τη στιγμή και ότι αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του Πούτιν στις δικές του δυνάμεις στο βαθμό που θα είναι έτοιμος να αμφισβητήσει άμεσα τη Δύση», λέει.
Τώρα ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης εναντίον μιας από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν μηδενικός, προσθέτει ο πρώην επικεφαλής της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Σε πέντε χρόνια θα είναι μεγαλύτερος, αλλά όχι πολύ μεγάλος.
Η Ρωσία δεν έχει τους πόρους για να ανταγωνιστεί τη Δύση σε αμυντική ικανότητα.
«Η πρόκληση είναι ότι η Ρωσία είναι μια δικτατορία και ως δικτάτορας ο Πούτιν είναι έτοιμος και ικανός να αναλάβει πολύ πιο σοβαρούς κινδύνους από τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών.
»Εάν δεν επιδείξουμε δύναμη και πραγματική αμυντική ικανότητα, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά», τόνισε ο Τοβέρι.