Η ιρακινή κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις την Κυριακή 4/2 από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες ζητάνε πιεστικά να τους επιτραπεί να αποθηκεύσουν τα όπλα τους σε κυβερνητικές αποθήκες για προστασία μετά από τις επιδρομές των ΗΠΑ, φοβούμενες αυτές οι δυνάμεις περαιτέρω επιθέσεις, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.
Η επιδρομές σημειώθηκαν λίγες ημέρες αφότου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση με ντρόουν σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία έχουν επανειλημμένα δεχτεί πυρά για την αταλάντευτη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ μετά τη βάναυση επίθεση της Χαμάς.
Πηγές ασφαλείας του Ιράκ δήλωσαν στον αραβικό ιστότοπο του The New Arab, Al-Araby Al-Jadeed, [SK1] ότι ένοπλες φατρίες θέλουν να μεταφέρουν τα όπλα τους σε στρατιωτικές βάσεις για να τα γλιτώσουν από βομβαρδισμός, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να στοχεύσουν βάσεις του ιρακινού στρατού.
Δεν είναι σαφές εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεχτεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο οπλοστάσιο και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει εάν πει το «ναι».
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν αναμένεται επίσης να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση να απαιτήσει από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη χώρα, ανέφεραν ιρακινές πολιτικές πηγές.
Η ιρακινή κυβέρνηση ανησυχεί ότι οποιαδήποτε απάντηση στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ θα περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον, οι οποίες ξεκίνησαν συζητήσεις στα τέλη του περασμένου μήνα σχετικά με τη μελλοντική παρουσία αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.
Ενώ η Βαγδάτη αναμένει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες δεν περιλαμβάνουν τις αμερικανικές δυνάμεις για να αποχωρήσουν από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο κράτος.
Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισήλθαν στο Ιράκ το 2003, ανατρέποντας τον πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν σε έναν νομικά αμφιλεγόμενο πόλεμο που είχε σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Μετά την αποχώρησή τους το 2011, τα αμερικανικά στρατεύματα επέστρεψαν το 2014 για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ως μέρος ενός Διεθνούς Συνασπισμού.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ.