Παιδιά Κούρδων από την Κομπάνι βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) ενώ κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Τέσσερα παιδιά έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές για τα όσα υπέστησαν από το Ισλαμικό Κράτος επί τέσσερις μήνες που κρατούνταν μαζί με ακόμα (στο σύνολο) 100 παιδιά.
Τα παιδιά, ηλικίας από 14 έως 16, ήταν μαζί με 153 κουρδάκια (αγόρια) που απήχθησαν στις 29 Μαΐου 2014, ενώ ταξίδευαν προς την Κομπάνι.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 25 από αυτά τα παιδιά στις 29 Οκτωβρίου.
Τα παιδιά έδωσαν καταθέσεις στην Τουρκία, όπου μεταφέρθηκαν μετά την απελευθέρωσή τους. Τα παιδιά ξυλοκοπούνταν με διάφορους τρόπους ενώ τα υποχρέωναν να βλέπουν βίντεο με το Ισλαμικό Κράτος να αποκεφαλίζει ανθρώπους.
Το Ισλαμικό Κράτος έπιασε 250 μαθητές από την Κομπάνι ενώ επέστρεφαν σπίτια τους από το Αλέππο όπου είχαν μεταβεί για να δώσουν εξετάσεις στις 29 Μαΐου.
Το Ισλαμικό Κράτος τότε απελευθέρωσε όλα τα κορίτσια, περίπου 100 παιδιά και κράτησε αιχμάλωτα τα αγόρια, 153 στο σύνολο, σε ένα σχολείο που είχε καταλάβει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κομπάνι.
Πενήντα αγόρια κατάφεραν και απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, δεκαπέντε από αυτά ανταλλάχθηκαν με αιχμάλωτους τζιχαντιστές που κρατούνταν από τους Κούρδους του YPG. Ακόμα 75 αγόρια αφέθηκαν ελεύθερα στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τελευταία 25 αγόρια στις 29 Οκτωβρίου. Οι μαθητές μεταφέρθηκαν στην Τουρκία επειδή η Κομπάνι τελεί σε πολιορκία.
Τα παιδιά όσο διάστημα ήταν αιχμάλωτα των τζιχαντιστών ξυλοκοπούνταν σε καθημερινή βάση και υποχρεούνταν να παρακολουθούν θρησκευτικά μαθήματα. Τα παιδιά που οι οικογένειές τους συμμετέχουν στο YPG έτρωγαν και το περισσότερο ξύλο.
Σύμφωνα με τα τέσσερα παιδιά που κατέθεσαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι φρουροί από το Ισλαμικό Κράτος χτύπαγαν άσχημα τα παιδιά που προσπαθούσαν να αποδράσουν.
Ένας δεκαπεντάχρονος είπε ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ένα καλώδιο ρεύματος για να χτυπάνε τα παιδιά στα χέρια, στην πλάτη και στα πέλματα. Ένα παιδί που φοβήθηκε και φώναξε “μάνα μου”, ξυλοκοπήθηκε επειδή δεν έπρεπε να επικαλείται τη μητέρα του αλλά τον… Θεό!
Τα παιδιά είπαν ότι είχαν χωριστεί σε 8 τμήματα και κάθε ομάδα κοιμόνταν σε διαφορετική τάξη. Κάθε παιδί πήρε τρεις κουβέρτες, δύο για να τις στρώνει στο έδαφος και μια για να σκεπάζεται. Έκαναν μπάνιο μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Τους έδιναν φαγητό δύο φορές την ημέρα αλλά δεν τους επέτρεπαν να βγαίνουν στο προαύλιο, μετά από κάποιους μαθητές που κατάφεραν να αποδράσουν.
Κάποιες φορές τους επιτρεπόταν να μιλάνε μέσω τηλεφώνου με τους γονείς τους, ενώ τους είχε απαγορευτεί να μιλάνε κουρδικά.
Ήταν υποχρεωμένα να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και οι ιεροδιδάσκαλοι που τα είχαν αναλάβει τους έκαναν αποκλειστικά θρησκευτικά μαθήματα (σαν να λέμε κατηχητικό) και τα υποχρέωναν να βλέπουν βίντεο με τις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ιεροδιδάσκαλοι και οι φρουροί στο σχολείο φυλακή ήταν Άραβες στην καταγωγή από τη Συρία, Ιορδανία, Λιβύη, Τυνησία και Σαουδική Αραβία. Οι Σύροι ήταν οι πιο βίαιοι με τα παιδιά, ειδικά ένας από το Αλέππο που ονομάζεται Αμπού Σεχίντ (Abu Shehid).
Ένας δεκαεξάχρονος μαθητής είπε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
“Όσοι από εμάς δεν πειθαρχούσαν στο πρόγραμμα έτρωγαν ξύλο. Πολλές φορές έψαχναν αφορμές να μας δείρουν δίχως να υπάρχει λόγος. Οι Σύροι τζιχαντιστές ήταν οι χειρότεροι και μας έδερναν πιο άγρια. Μας ανάγκαζαν να μάθουμε απέξω στίχους από το Κοράνι κι αν δεν τα καταφέρναμε μας έδερναν”.
Τα τέσσερα παιδιά είπαν ότι δεν τους δόθηκαν εξηγήσεις από το Ισλαμικό Κράτος γιατί απελευθερώθηκαν. Τους είπαν μόνο ότι ολοκληρώθηκε η θρησκευτική τους εκπαίδευση. Έδωσαν στο κάθε παιδί από 150 λίρες Συρίας (δηλαδή ένα δολάριο), ένα DVD με θρησκευτικό περιεχόμενο και τα άφησαν ελεύθερα.