Στο δρόμο των ΗΠΑ και της Ιταλίας μπαίνει και η Βρετανία ανακοινώνοντας ότι «διακόπτει προσωρινά» την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής των Παλαιστινίων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), καθώς θα εξετάζει «ανησυχητικούς ισχυρισμούς», σύμφωνα με τους οποίους εργαζόμενοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της Unrwa συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μία αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανειλημμένως έχει καταδικάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Φινλανδίας.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απέλυσε έναν αριθμό στελεχών της στη Γάζα που θεωρούνταν ύποπτοι ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλους μουτζαχεντίν στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε ο διευθυντής της την Παρασκευή 26/1, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες -τον μεγαλύτερο δωρητή της υπηρεσίας- να διακόψει τη χρηματοδότησή του.
Η υπηρεσία, γνωστή με το ακρωνύμιό της UNRWA, είναι η κύρια υπηρεσία που παρέχει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής από την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα που προκλήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Αξιωματούχοι της UNRWA δεν σχολίασαν τον αντίκτυπο που θα είχε στις δραστηριότητές της η διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίππε Λαζαρίνι, δήλωσε ότι τερμάτισε συμβάσεις με «πολλούς» υπαλλήλους και διέταξε έρευνα αφού το Ισραήλ παρείχε πληροφορίες ότι έπαιξαν ρόλο στην επίθεση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος 12 υπαλλήλων.
Η UNRWA έχει 13.000 υπαλλήλους στη Γάζα, σχεδόν όλοι Παλαιστίνιοι, από δασκάλους σε σχολεία που διευθύνει ο οργανισμός μέχρι γιατρούς, ιατρικό προσωπικό και εργαζόμενους στον τομέα της βοήθειας.
Σε δήλωσή του, ο Λαζαρίνι χαρακτήρισε τις κατηγορίες «σοκαριστικές» και είπε ότι οποιοσδήποτε υπάλληλος «εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων μέσω ποινικής δίωξης».
Δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο φερόμενος ρόλος των υπαλλήλων της UNRWA στις επιθέσεις.
Στην άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση, τζιχαντιστές της Χαμάς διέρρηξαν τον φράχτη ασφαλείας που περιβάλλει τη Γάζα και εισέβαλαν σε κοντινές ισραηλινές κοινότητες, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απήγαγαν περίπου 250.
«Η UNRWA επαναλαμβάνει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο για τις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων, είπε ο Λαζαρίνι.
Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της UNWRA είναι μεταξύ των νεκρών -ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που έχει υποστεί ο παγκόσμιος οργανισμός σε μια σύγκρουση- και πολλά καταφύγια του ΟΗΕ έχουν πληγεί από βομβαρδισμούς.
Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τον πόλεμο – με εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς να συνωστίζονται σε σχολεία και άλλα καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει τώρα την πείνα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά προβληματισμένο» από τους ισχυρισμούς εναντίον των στελεχών της UNRWA και έχει διακόψει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση για τον οργανισμό.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον οργανισμό, παρέχοντάς του 340 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια το 2023.
Ο Στέφαν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μια «επείγουσα και ολοκληρωμένη» ανεξάρτητη επανεξέταση του οργανισμού.
Η UNRWA δημιουργήθηκε για να φροντίζει εκατομμύρια Παλαιστινίους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή των οποίων οι οικογένειες διέφυγαν ή αναγκάστηκαν από τις περιουσίες τους εντός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Το Ισραήλ απορρίπτει την επιστροφή των προσφύγων στα πρώην εδάφη τους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοί τους -συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου των ΗΠΑ- ισχυρίζονται συχνά ότι η UNRWA επιτρέπει να διδάσκονται αντι-ισραηλινές υποκινήσεις στα εκατοντάδες σχολεία της και ότι κάποιο από το προσωπικό της συνεργάζεται με τη Χαμάς.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση του οργανισμού το 2018, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την αποκατέστησε.