Η είδηση στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ρωσία έχασε ένα στρατιωτικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος και ένα αεροπλάνο Ilyushin προκάλεσε εντύπωση καθώς η Ουκρανία πήρε τα εύσημα.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου «κατέστρεψαν» ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος A-50 και ένα αεροπλάνο εναέριας διοίκησης Il-22 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ που έχουν επιρροή στις στρατιωτικές συζητήσεις, δημοσίευσαν επίσης αντίστοιχες αναφορές για τα αεροσκάφη, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχει πληροφορίες για την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
Το Beriev A-50 είναι αναγνωριστικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να ανιχνεύει την ουκρανική αεράμυνα και να βοηθά στο συντονισμό των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από άλλα ρωσικά αεροσκάφη. Κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Η συνταγματάρχης Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος των νότιων δυνάμεων της Ουκρανίας, χαρακτήρισε τα δύο αεροσκάφη που φέρεται να καταρρίφθηκαν ως «τα μάτια» των ρωσικών δυνάμεων.
Πιο «επιθετικός» ο τρόπος χρήσης του κατασκοπευτικού αεροσκάφους
Οι συνθήκες γύρω από την απώλεια του αεροσκάφους δεν είναι ξεκάθαρες.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του συστήματος Patriot που διαθέτει το Κίεβο, αν και δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Οι αναλυτές πάντως εστιάζουν σε μία άλλη παράμετρο του περιστατικού καθώς εκτιμάται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για την επικείμενη άφιξη των αμερικανικών F-16 στο πεδίο των μαχών.
Υπήρξαν «σαφείς ενδείξεις» τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε το A-50 της μαζί με τα προηγμένα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και S-500 και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, Φρέντερικ Μέρτενς.
Αυτός είναι ένας πιο «επιθετικός τρόπος» χρήσης του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που δημιουργεί «έναν πολύ επικίνδυνο και θανατηφόρο συνδυασμό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Newsweek.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η Ρωσία προετοιμάζεται για την επικείμενη άφιξη των F-16», πρόσθεσε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καθορίσουν τις εναέριες μάχες απωθώντας την ουκρανική αεροπορία όσο το δυνατόν πιο πίσω, «προκαλώντας παράλληλα όσο μεγαλύτερη φθορά μπορούν ενώ αναμένουν την άφιξη των μαχητικών F-16», συνέχισε.
Όπως είπε, η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να ελπίζει ότι θα αναμετρηθεί με τα F-16 στο έδαφος και στον αέρα το συντομότερο δυνατό, και όσο πιο ισχυρές είναι οι ρωσικές δυνάμεις και οι επίγειες άμυνες εκείνη τη στιγμή, τόσο το καλύτερο για τη Ρωσία.
Αυτό είναι ένα «εύλογο» συμπέρασμα, συμφώνησε ο Ντέιβιντ Τζόρνταν του Freeman Air and Space Institute στο King’s College του Λονδίνου.
Ωστόσο, υπάρχουν πιθανώς αρκετοί λόγοι πίσω από τις ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της «επιθυμίας να μπορέσει να παρακολουθήσει περισσότερα αεροσκάφη βαθύτερα στην Ουκρανία» και να εξασφαλίσει προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις, εξήγησε.
«Είναι πολύ εύλογο ότι οι Ρώσοι παίρνουν ρίσκα για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να χτυπήσουν ένα F-16» μόλις φτάσουν τα τζετ, συμφώνησε και ο στρατιωτικός αναλυτής Ντέιβιντ Χάμπλινγκ.
Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα της F-16 τους επόμενους μήνες.
Η αεροπορία του Κιέβου εξασφαλίζει έτσι πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και καλύτερα ραντάρ. Με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, η Ουκρανία θα μπορεί να επιχειρεί από πιο μακρινές αποστάσεις και αναμένεται ότι θα γίνει πιο δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν πλήγματα στην Ουκρανία, περιορίζοντας την υπεροχή της Ρωσίας στον αέρα.