Ένα αμερικανικών συμφερόντων πλοίο χτυπήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (15/1) από πύραυλο των Χούτι, περίπου 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Υεμένης.
Από το χτύπημα δεν φαίνεται να υπήρξαν μεγάλης έκτασης ζημιές ή τραυματισμοί.
Συνιστά όμως μια σημαντική κλιμάκωση στη σύγκρουση στην Υεμένη που είναι αρκετά πιθανό ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο χτυπημάτων από τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις που την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε βομβαρδισμό κατά θέσεων των Χούτι.
Η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο, η Eagle Bulk Shipping, ανέφερε ότι το Gibraltar Eagle έπλεε 100 μίλια ανοικτά του Κόλπου του Άντεν και υπέστη περιορισμένες ζημιές στο αμπάρι.
Το πλοίο μεταφέρει προϊόντα χάλυβα.
Ακόμη επιβεβαιώνει ότι στο πλήρωμα δεν υπάρχουν τραυματίες.
Η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του Gibraltar Eagle στο MarineTraffic είναι πριν από μία εβδομάδα, στις 8 Ιανουαρίου, όταν βρισκόταν κοντά στις ακτές της Σρι Λάνκα.
Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και ο αμερικανικός στρατός που υποστηρίζει ότι βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από τους Χούτι έπληξε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ανήκει σε αμερικανική εταιρεία.
Το CNN προσθέτει ότι τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα, ένας από τους οποίους χτύπησε το αμερικανικό πλοίο.
Οι άλλοι δύο έπεσαν στο νερό χωρίς να βρουν στόχο.
Τις πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό μετέφερε το Γραφείο Ναυτικών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) κάνοντας λόγο για συμβάν «95 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού του Άντεν της Υεμένης».
Το UKMTO συνέστησε στα σκάφη να πλέουν στην περιοχή με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.
Επιπλέον η εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά για χτύπημα σε ένα αμερικανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, που φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ.
Αποτέλεσμα του χτυπήματος, ήταν να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Αναφέρθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλοίο συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ισραήλ.
Οι Χούτι δεν έχουν αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο.
Χούτι: Θα χτυπάμε πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ
Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι της Υεμένης δήλωσε ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε πως οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.
«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.
«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.
«Η ενημέρωσή μας… συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.