Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν παρέλαβε νέους πυραύλους τύπου κρουζ με ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων, όπως επίσης και αναγνωριστικά ελικόπτερα, όπως μετέδωσαν την Κυριακή 24/12 ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη για μία επίθεση που έγινε με drone κατά ενός τάνκερ μεταφοράς χημικών ουσιών στον Ινδικό ωκεανό.
«Ο πύραυλος τύπου κρουζ Talaeiyeh έχει ακτίνα δράσης μεγαλύτερη από 1.000 χιλιόμετρα και είναι ένας έξυπνος πύραυλος που μπορεί να αλλάξει τη στοχοποίησή του, στο μέσον της πορείας του», μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν επικαλούμενα τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι.
Το Ιράν «δείχνουν» ως υπεύθυνο για το χτύπημα με drone σε δεξαμενόπλοιο χημικών ανοιχτά της Ινδίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι οι Χούτι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά θάλασσα μετά από νέο χτύπημα σε πλοίο που φέρεται να έγινε ανοιχτά της Υεμένης.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία που παρακολουθεί τις κινήσεις των βρετανικών πλοίων, υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για ένα drone που πετούσε χαμηλά πάνω από ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης πριν αυτό εκραγεί, 1,5 ναυτικό μίλι μακριά από το πλοίο.
Οι βρετανικές Αρχές διερευνούν το περιστατικό και συνιστούν στα πλοία να διέρχονται με προσοχή από την περιοχή.
Το Σάββατο 23/12/2023, ένα άλλο δεξαμενόπλοιο με χημικά αυτή τη φορά είχε δεχτεί επίθεση μέτρων ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ινδίας.
Προκλήθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο όλες οι υποψίες πέφτουν και πάλι πάνω στους Χούτι της Υεμένης.
Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, δηλαδή ότι βοηθάει τους Χούτι, γιατί τους στηρίζει διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.
Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βοηθάει τους Χούτι ενώ ο θρησκευτικός αρχηγός του Ιράν ζήτησε από τις αραβικές χώρες να μη συμμετέχουν στον Διεθνή Συνασπισμό τον οποίο έχουν σχηματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσημα ο ιρανικός στόλος αποτελείται από 7 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 19 σκάφη ταχείας επίθεσης, 46 περιπολικά σκάφη, 31 αμφίβια πλοία, 17 βοηθητικά πλοία και 19 υποβρύχια.