Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ: Τέλος η εισαγωγή διαμαντιών

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ: Τέλος η εισαγωγή διαμαντιών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαμάντι, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία,

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη δωδέκατη δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία.

«Με αυτό το 12ο πακέτο, προτείνουμε ένα ισχυρό σύνολο νέων καταχωρίσεων και οικονομικών μέτρων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

»Το μήνυμά μας είναι σαφές: παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ είναι η επιβολή απαγόρευσης της άμεσης ή έμμεσης εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία.

Αυτή η απαγόρευση ισχύει για τα διαμάντια ρωσικής προέλευσης, τα διαμάντια που εξάγονται από τη Ρωσία, τα διαμάντια που διέρχονται από τη Ρωσία και τα ρωσικά διαμάντια όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες.

Μια άμεση απαγόρευση ισχύει για μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και κοσμήματα με διαμάντια, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Επιπλέον, έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 ως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών είναι μέρος μιας προσπάθειας των χωρών του G7 για την ανάπτυξη μιας διεθνώς συντονισμένης απαγόρευσης διαμαντιών που στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία από αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων.

Επιπλέον, απαγορεύεται η επανεξαγωγή στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών τεχνολογίας, κατά την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή σε τρίτη χώρα, με εξαίρεση τις χώρες εταίρους.

Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, παραγωγή ή χρήση αυτών των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.

Επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των περιορισμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, ώστε να περιλαμβάνει: χημικά, μπαταρίες λιθίου, θερμοστάτες, κινητήρες συνεχούς ρεύματος, κινητήρες για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), κ.α.

Επιβάλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που παράγουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως ο χυτοσίδηρος, τα σύρματα χαλκού, τα σύρματα αλουμινίου, το φύλλο αλουμινίου, κ.α. Εισάγεται, επίσης, νέα απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου προπανίου (LPG) με μεταβατική περίοδο 12 μηνών.

Το Συμβούλιο εισάγει αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης για να υποστηρίξει την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου και να περιορίσει την καταστρατήγηση.

Ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει την καλύτερη αναγνώριση πλοίων και οντοτήτων που πραγματοποιούν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειρισμούς AIS, κατά τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων αερομεταφορέων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού ή πετρελαϊκών προϊόντων και το ανώτατο όριο τιμών της G7.

Τέλος, εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία άλλων 140 προσώπων και οντοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι στελέχη του ρωσικού στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών καθώς και του τομέα της πληροφορικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

«Εκατοντάδες» στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ

Στο τέλος, η Συρία και ο Άσαντ έγιναν πολύ τοξικοί… ακόμα και για τον Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr