Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη «τουρκική» – Πονηριά και με «Ρωμιούς» – Τι απάντησε ο Μητσοτάκης

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη «τουρκική» – Πονηριά και με «Ρωμιούς» – Τι απάντησε ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων και ύστερα από αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα».

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου […] Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.

Προσοχή: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής. Στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μειονότητα μουσουλμανική και όχι εθνική «τουρκική». Ο Ερντογάν τα αντέστρεψε. Χαρακτήρισε την θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα στη δυτ. Θράκη «εθνική» («τουρκική») ενώ την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία «θρησκευτική κοινότητα». «Ρωμέικη», είπε, που σημαίνει ελληνορθόδοξη, όλοι οι ελληνορθόδοξοι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής αποκαλούνται «Ρουμ», δηλαδή «Ρωμαίοι». Και όχι μειονότητα αυτοί οι «Ρωμιοί» αλλά «κοινότητα», είπε ο Ερντογάν, που γνωρίζει τη σημασία των λέξων και παίζει με τις λέξεις, διαστρεβλώνοντας, αψηφώντας και περιφρονώντας τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τις συνθήκες, οι Έλληνες της Τουρκίας χαρακτηρίζονται «Έλληνες» και όχι «Ρωμηοί». Ρωμηοί είναι θρησκευτικός χαρακτηρισμός, σημαίνει «Ελληνορθόδοξοι», όχι εθνικός.

Μετά την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά το λόγο για ένα σχόλιο επί του ζητήματος των μειονοτήτων, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Για εμάς και προσωπικά για εμένα η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν –και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη– ίσες ευκαιρίες.

»Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.

»Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης.

»Χρέος δικό μας, της ελληνικής έννομης τάξης, είναι να διασφαλίζουμε και να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης.

»Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, πως προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Πώς απάντησε στις ίδιες μπούρδες Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας

Ήταν Δεκέμβριος του 2017 όταν ο Ερντογάν επισκεπτόταν επίσημα την Αθήνα, ο πρώτος μετά από δεκαετίες Τούρκος πρόεδρος.

Και ήρθε προκαλώντας, με μια συνέντευξή του, στον ΣΚΑΪ. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την «καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας», το Κυπριακό, το Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε τότε όπως ουδέποτε απάντησε Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του, χαρακτηρίστηκαν ιστορικές.

Με έναν αριστοτεχνικό διπλωματικό τρόπο μίλησε ανοικτά για την κατοχή της Κύπρου, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Θράκη.

Και η αλήθεια είναι αυτή και θα πρέπει όλοι να την γνωρίζουμε, ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία αυτός που έθεσε σε τέτοιο υψηλό επίπεδο θέμα απομάκρυνσης τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις για το πατριαρχείο και την τήρηση της συνθήκης της Λωζάνης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είχε πει τότε, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την περίπου δίωρης διάρκειας συνάντησή τους.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

»Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

»Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάνης».

Στην συνέχεια τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες.

»Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος.

»Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο.

»Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί.

»Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Έπειτα διατύπωσε τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια:

«Υπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια.

»Τόνισα, ότι η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Σε σχέση με την Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι:

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών.

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είχε πει και πρόσθεσε ότι:

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά.

»Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα όμως είχε εκφράσει και την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σχολίασε ότι:

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου».

«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει.

»Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι’ αυτό παραμένει ανοιχτό»

Σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες μέρες που διανύουμε με την Τουρκία, μια τέτοια ομιλία ίσως ενίσχυε ριζικά την πτώση της τουρκικής αλαζονείας. Κι όχι οι εκσυγχρονιστικές «δουλίτσες» του Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία-AANES (Κούρδοι): Οι Τούρκοι ΔΕΝ θα πάρουν ποτέ το Φράγμα Τισχρίν

Η Τουρκία επιδιώκει να παίξει ρόλο ηγέτη στον μουσουλμανικό κόσμο και η Ιερουσαλήμ είναι ένα σημαντικό σύμβολο

Η Τουρκία θέλει την Ιερουσαλήμ αλλά ΔΕΝ έχει ακόμα τη δύναμη να την κατακτήσει

Συρία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αναφερόμενη βία κατά μειονοτήτων τις τελευταίες μέρες

Το τουρκικό καθεστώς διαψεύδει ότι ο Ερντογάν τηλεφώνησε στο Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...