Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Bild ειρωνεύεται: «…αυτός, ο Ερντογάν, ο μεγάλος μεσολαβητής»

Η Bild ειρωνεύεται: «…αυτός, ο Ερντογάν, ο μεγάλος μεσολαβητής»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μαστίγιο και καρότο»: Αυτό είναι το παιχνίδι που έπαιξαν Ερντογάν και Σολτς ενώπιον των δημοσιογράφων την Παρασκευή 17/11 στην καγκελαρία, λίγο πριν το ιδιωτικό τους γεύμα, σύμφωνα με την ανάλυση της «Bild».

Για την γερμανική εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε το σύντομο ταξίδι στο Βερολίνο για μια μακροσκελή ομιλία: Ξεκίνησε με το «άθλιο» Ισραήλ και εξίσωσε τους ομήρους της Χαμάς με τους τρομοκράτες στις ισραηλινές φυλακές.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ισοπέδωσε» τη Γάζα και ότι φέρεται να δολοφόνησε 13.000 Παλαιστίνιους.

Επιπλέον, είπε πως «βομβαρδίζει οίκους λατρείας, εκκλησίες και νοσοκομεία».

«Στη συνέχεια όμως… το γύρισε στη διπλωματία: αυτός, ο Ερντογάν, ο μεγάλος μεσολαβητής» γράφει, με σαφή δόση ειρωνείας, η «Bild» για να προσθέσει:

«Έχει ήδη μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (συμφωνία για τα σιτηρά).

»Αυτός “πάντα μιλούσε ανοιχτά και ξεκάθαρα κατά του αντισημιτισμού”.

»Ο ίδιος “δεν χρωστάει τίποτα στο Ισραήλ” όσον αφορά το Ολοκαύτωμα».

«Και στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος άφησε υπονοούμενα για μια γερμανοτουρκική αποστολή διαμεσολάβησης.

»”Ζήτησα από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ να ταξιδέψει στο Ισραήλ”.

»Αυτός, ο Ερντογάν, είναι έτοιμος να βοηθήσει και να “ακούσει και τις δύο πλευρές”» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η Bild χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το γεγονος πως, όταν ρωτήθηκε, ο Ερντογάν δεν επανέλαβε κανένα από τα δυσάρεστα εμπρηστικά παραληρήματά του για το Ισραήλ («γενοκτονία στη Γάζα», «τρομοκρατικό κράτος», «φασισμός»).

Επίσης, δεν αποκάλεσε ξανά τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση».

Ο προφανής στόχος, σύμφωνα με τη «Bild», είναι πως «Θα ήταν καλύτερα για εκείνον να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ».

Αυτά που απαίτησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν: «Απαλλαγή από την υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης», «επέκταση της τελωνειακής ένωσης» με την ΕΕ, επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Και το πιο σημαντικό (που προκάλεσε και την έκρηξή του έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου: Συμφωνίες για όπλα και προς τις δύο κατευθύνσεις (Eurofighter για την Τουρκία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη Γερμανία).

Έπαιξε το ίδιο παιχνίδι και ο Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, άρπαξε τη σκυτάλη παίζοντας κι εκείνος το παιχνίδι με το μαστίγιο και το καρότο: Πρώτα απ’ όλα, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και επομένως είχε κάθε δικαίωμα να «αμυνθεί».

Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτό είναι απαραίτητο «για μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην περιοχή…

»Η τρομοκρατία πρέπει να λάβει τέλος».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ευχαρίστησε αμέσως τον Ερντογάν για τη διαμεσολάβηση στη συμφωνία για τα σιτηρά στην Ουκρανία.

Ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους («Διευκόλυνση των επαφών», ενώ το ίδιο θα κάνει και για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

Η δήλωση Ερντογάν στο Βερολίνο για το Ολοκαύτωμα κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο

Στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Γερμανού καγκελάριου ότι η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ επειδή δεν κουβαλάει το βάρος του Ολοκαυτώματος και ως εκ τούτου μπορεί να μιλάει ελεύθερα επικεντρώνεται συντριπτικά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας, την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο.

Η φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Sabah, Turkiye, Hurriyet και Aksam προβάλλουν τις αναφορές Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Εμείς δεν έχουμε στο παρελθόν μας Ολοκαύτωμα» [σ.σ. ξέχασαν τι έκαναν σε Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους κι άλλους;], «Όσοι χρωστούν στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλούν ελεύθερα» και ότι «Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας».

Περιβάλλουν μάλιστα τα δημοσιεύματά τους με επιθετικές αναφορές ότι έκανε τη δήλωση αυτή «κοιτάζοντας τον Σολτς στα μάτια».

Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επέλεξε να προβάλει ως κεντρικό θέμα τα βίντεο και τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα εγγόνια του Γκέμπελς», ενώ η Milliyet πιο μετρημένα αναφέρεται μεν στη δήλωση για το Ολοκαύτωμα κατά την επίσκεψη αλλά υποβαθμισμένα με κεντρικό τίτλο:

«Σκληρό μήνυμα Ερντογάν στη Δύση από το Βερολίνο: Γιατί δεν βλέπετε τη Γάζα;».

Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Cumhuriyet και Sozcu, δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr