Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 18/10 τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με την συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Αιγύπτιων και Παλαιστίνιων ηγετών, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας.
Στη σύνοδο θα συμμετέχουν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι «επικίνδυνες» επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στην περιοχή και η εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έκανε επίσης γνωστό ότι το Σάββατο θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη και στο Ισραήλ, προκειμένου να «λάβει μία ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους πολεμικούς στόχους και τη στρατηγική του Ισραήλ».
Η επίσκεψή του θα είναι σύντομη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Γιατί συμφώνησε να επισκεφθεί τώρα το Ισραήλ
Όπως συνοψίζει το Gzero Media:
Για να ελέγξει την κατάσταση: Ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο των ΗΠΑ και θα καταστήσει σαφές στους αντιπάλους του Ισραήλ στην περιοχή -Ιράν, Συρία και τους φίλους τους στη Μόσχα- ότι η εμπλοκή στον πόλεμο θα διακινδύνευε να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου.
Για να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό κοινό: Περίπου το 70% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του CNN θεωρούν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ είναι δικαιολογημένη.
Ένα αντίστοιχο ποσοστό απάντησε ότι αισθάνεται «πολύ» συμπάθεια για τους Ισραηλινούς.
Το συγκρίσιμο ποσοστό για τους Παλαιστίνιους, εν τω μεταξύ, ήταν μόλις το μισό από αυτό.
Για να ασκήσει λίγη πίεση στο Ισραήλ (;): Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν μιλούν αρκετά τις τελευταίες ημέρες για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου κερδίζει χρόνο στην περιοχή για να αναζητηθεί λύση για τους αμάχους.
Άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα περιμένει μέχρι την αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ για να εξαπολύσει την ευρέως αναμενόμενη χερσαία εισβολή, που από μόνη της εξασφαλίζει επιπλέον ημέρες για να συζητηθεί μια συμφωνία για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, καθώς και για τον καθορισμό ανθρωπιστικών «ασφαλών ζωνών» εντός της Γάζας, στις οποίες το Ισραήλ θα αποφύγει να επιτεθεί.