Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδηλώνουν στη νότια Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ

Διαδηλώνουν στη νότια Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε περισσότερες από 10 πόλεις της περιφέρειας Νταράα στη νότια Συρία πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την Παρασκευή 25/8.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη Μπούσρα αλ Σαμ, ανατολικά της Νταράα, και φώναξαν συνθήματα απαιτώντας την «ανατροπή του καθεστώτος», την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποχώρηση της λιβανικής Χεζμπολάχ από τη Συρία, ανέφερε τοπική πηγή.

Εκατοντάδες άνθρωποι των δύο πόλεων Τζασέμ και Ταφάς διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, φωνάζοντας συνθήματα σχετικά με την «ενότητα του συριακού λαού», την «ανατροπή του καθεστώτος» και την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην επαρχία Νταράα με αίτημα τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Αργότερα, επεκτάθηκαν καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν «την ανατροπή του καθεστώτος», την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εγκαθίδρυση ενός αποκεντρωμένου συστήματος και την υποχώρηση από άδικες αποφάσεις όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα.

Επίσης, δεκάδες από τις δύο πόλεις Νάουα και Αλ Χρακ βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν κατά της συριακής κυβέρνησης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη συνοικία Αλ Μπαλάντ της πόλης Νταράα μπροστά από το τέμενος Αλ Ομέρι φωνάζοντας συνθήματα για την «ανατροπή του καθεστώτος», ανέφεραν τοπικές πηγές.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στην πόλη Ινχίλ, βόρεια της Νταράα, και στην πόλη Αλ Μουζαϋρίμπ και στο χωριό Σαχέμ αλ Γκολάν στα δυτικά της Νταράα, εκτός από τις πόλεις Αλ Τίμπα και Αλ Τζίζα al-Jiza, ανατολικά της Νταράα, απαιτώντας την «ανατροπή του καθεστώτος», είπαν οι ντόπιοι στην ιστοσελίδα North Press.

Διαμαρτύρονται και οι Δρούζοι

Ο ηγέτης των Δρούζων Αλ-Μουουαχιντούν σεΐχης αλ-Ακλ, Κικμάτ αλ-Χατζίρι στο Κυβερνείο Σουάιντα, στη νότια Συρία, απέρριψε το αίτημα του κυβερνήτη της Σουάιντα να ειρηνεύσει τους διαδηλωτές, δήλωσαν πηγές την Πέμπτη 24/8.

Μια αποκλειστική πηγή από την πόλη Αλ Καναουάτ στη βόρεια ύπαιθρο της Σουάιντα είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι ο κυβερνήτης της Σουάιντα, Μπασάμ Μπαρσίκ, επισκέφθηκε τον Αλ Χατζίρι την Τετάρτη 23/8 με ένα μήνυμα και λύσεις που παρουσίασε η συριακή κυβέρνηση για να ειρηνεύσει τον λαό στη Σουάιντα.

«Ο σεΐχης Χικμάτ αρνήθηκε όλες αυτές τις λύσεις», είπε η πηγή.

Ο σεΐχης τόνισε και υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα του λαού της Σουάιντα.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι απαιτήσεις είναι σαφείς και δεν χρειάζονται εξηγήσεις, σύμφωνα με την πηγή.

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες συμμετέχουν επίσης στις διαδηλώσεις όπως όλα τα τμήματα της κοινωνίας», σημείωσε.

Από τις 17 Αυγούστου ξεκίνησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νταράα και στη Σουάιντα.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων τόνισαν στην ιστοσελίδα North Press ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Οι Δρούζοι αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα, που αριθμεί περίπου τα 1.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στην Ιορδανία, τον Λίβανο, στη Συρία και στη Γαλιλαία (Ισραήλ).

Η εθνότητα αυτή είναι αξιοσημείωτη αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας της και της κοινωνικής της οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη ανυποταξία της.

Στον συριακό εμφύλιο οι Δρούζοι πολέμησαν για τον Άσαντ ενάντια στους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές.

Η θρησκεία των Δρούζων είναι μονοθεϊστική.

Αποτελεί ένα κράμα Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλάμ και αρχαίας ελληνικής φυσιολατρίας.

Γλώσσα της θρησκείας τους είναι η Αραβική.

Τον δε Θεό τον αποκαλούν «Άκμπαρ» (= Μεγάλος) και τους εαυτούς τους τους αποκαλούν Μουσαχιντίν (= μονοθεϊστές).

Θεωρούν ότι ο Άκμπαρ έχει ενσαρκωθεί 70 φορές, δηλαδή ανά μία φορά σε κάθε περίοδο ζωής του κόσμου, η τελευταία των οποίων ήταν τον 14ο αιώνα, στην ακμή του Φατιμίδη χαλίφη της Αιγύπτου Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ.

Πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, θεωρώντας την εμφάνισή του στη Γη μία από τις 70 προγενέστερες θεϊκές ενσαρκώσεις.

Η θρησκεία των Δρούζων ξεκίνησε ως κίνημα μέσα στον Ισμαηλισμό, επηρεασμένη σημαντικά από την ελληνική φιλοσοφία και τον γνωστικισμό και αντιτιθέμενη σε συγκεκριμένες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδεολογίες εκείνης της εποχής.

Η νέα θρησκεία κηρύχθηκε από τον Χάμζα ιμπν Άλι ιμπν Άχμαντ, έναν Ισμαηλίτη μυστικιστή και λόγιο.

Ο Χάμζα έφτασε στην Αίγυπτο το 1014 και συγκέντρωσε μια ομάδα λογίων και αρχηγών από όλο τον κόσμο για να ιδρύσει το κίνημα του Μονοθεϊσμού.

Οι συναθροίσεις του νέου θρησκευτικού τάγματος λάμβαναν χώρα στο τζαμί Ραϋντάν στο Κάιρο, κοντά στο τζαμί Αλ-Χακίμ.

Το 1017, ο Χάμζα επίσημα αποκάλυψε την πίστη των Δρούζων και άρχισε να κηρύττει το δόγμα του.

Κέρδισε δε την υποστήριξη του Φατιμίδη χαλίφη Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ, ο οποίος εξέδωσε ένα διάταγμα που προήγε τη θρησκευτική ελευθερία πριν από τη διακήρυξη του θεϊκού καλέσματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο του 2400 π.Χ. – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr