Ο Ντμίτρι Ούτκιν, το «δεξί χέρι» του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και φερόμενος ως συνιδρυτής του μισθοφορικού στρατού «Βάγκνερ», βρίσκεται επίσης στη λίστα επιβατών του αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη.
Ο Ούτκιν ήταν ένθερμος Ρώσος εθνικιστής, και ήταν γοητευμένος με το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ έχοντας κάνει τατουάζ των Ες-Ες.
Αντίθετα με τον Πριγκόζιν, ο σκληροπυρηνικός Ούτκιν, επιχειρησιακός διοικητής της «Βάγκνερ», απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και δρούσε παρασκηνιακά, αλλά αναφέρεται διατέλεσε αντισυνταγματάρχης στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις «Spetsnaz», και ότι έλαβε Μετάλλια Θάρρους για τις ενέργειές του στο πεδίο της μάχης και υπηρέτησε στο στρατό μέχρι το 2013.
Στη συνέχεια βρέθηκε στη Συρία ως μέρος της ρωσικής επέμβασης που χτυπούσε ομάδες εξεγερμένων ισλαμιστών και υποστήριξε την προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ μέσω μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας που λειτουργεί από τη Ρωσία, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, γνωστή ως Σλαβονικό Σώμα.
Ο Ούτκιν ήταν τόσο αδίστακτος όσο τα Ες –Ες που τόσο λάτρευε: λέγεται ότι στη Χομς της Συρίας, τον Ιούνιο του 2017, έδωσε εντολή να ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου έναν λιποτάκτη, καταγράφοντας την αποτρόπαια πράξη με βίντεο.
Η ομάδα «Βάγκνερ» φέρεται να πήρε το όνομά της από τον Ούτκιν, καθώς το στρατιωτικό ψευδώνυμό του ήταν «Wagner».
Ο Ούτκιν λέγεται ότι συμμετείχε σε επιχειρήσεις της «Βάγκνερ» στην Ουκρανία το 2014 στην Κριμαία και το Ντονμπάς.
Κατηγορήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε περιοριστικά μέτρα εναντίον του και εναντίων άλλων συνδεδεμένων προσώπων με τον όμιλο «Βάγκνερ» το 2021.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους νεκρούς του δυστυχήματος εντοπίστηκε και ο Βαλέρι Τσεκάλοφ, ένας άλλος υπαρχηγός του Πριγκόζιν. Ήταν υπεύθυνος της υπηρεσίας ασφαλείας της «Βάγκνερ».