Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι «ιερή» ημέρα για τους Κούρδους – Τότε ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση του PKK

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι «ιερή» ημέρα για τους Κούρδους – Τότε ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση του PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η 15η Αυγούστου 1984 είναι μια σημαντική ημερομηνία για την τουρκοκουρδική σύγκρουση καθώς σηματοδοτεί την πρώτη επίθεση του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), με επικεφαλής τον Μαχσούμ Κορκμάζ, γνωστό ως Εγκίντ, δηλαδή ο Γενναίος.

Η 15η Αυγούστου εορτάστηκε σε όλο το Κουρδιστάν και την Ευρώπη από χιλιάδες Κούρδους.

Στο δεύτερο κομματικό συνέδριο του PKK, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου 1982 στη Νταράα (Συρία), αποφασίστηκε ότι το PKK θα αρχίσει να προετοιμάζεται για μια εξέγερση εντός της Τουρκίας.

Στρατόπεδα εκπαίδευσης άνοιξαν στη Συρία και στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου και ομάδες προπαγάνδας στάλθηκαν πέρα από τα σύνορα για να έρθουν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό.

Μετά από χρόνια προετοιμασίας, το PKK εξαπέλυσε την πρώτη του μεγάλη επίθεση στις 15 Αυγούστου 1984. Της επίθεσης επικεφαλής ήταν ο Μαχσούμ Κορκμάζ.

Οι δυνάμεις του PKK επιτέθηκαν στον σταθμό χωροφυλακής στο Ερούχ στη Σύρτη (Σιίρτ), σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατοχωροφύλακα και τραυματίζοντας έξι Τούρκους στρατιώτες.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις του PKK επιτέθηκαν σε υπαίθρια εγκατάσταση χωροφυλακής, θάλαμο αξιωματικών και σταθμό χωροφυλακής στο Σεμντινλί του Χακάρι και σκότωσαν δύο αστυνομικούς και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό κι έναν στρατιώτη.

Η πρώτη επίθεση ακολούθησε μια επιδρομή σε αστυνομικό τμήμα στη Σύρτη (Σιίρτ) στις 17 Αυγούστου και σύντομα ακολούθησε μια επίθεση που σκότωσε τρεις από τους Προεδρικούς Φρουρούς του στρατηγού Κενάν Εβρέν στη Γιουξέκοβα και μια ενέδρα που σκότωσε 8 Τούρκους στρατιώτες στην Τσουκούρτζα, στην επαρχία Χακάρι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για το PKK από το να καταφύγει στον ένοπλο αγώνα, εάν επρόκειτο να διατηρηθεί και να εκπληρωθεί οποιαδήποτε εκδήλωση της κουρδικής επιθυμίας για ταυτότητα και αναγνώριση.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Κενάν Εβρέν, κατέλαβαν την εξουσία στην Τουρκία με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ένας από τους κύριους στόχους του πραξικοπήματος ήταν η συντριβή του κουρδικού κινήματος.

Το τουρκικό σύνταγμα ανεστάλη, το τουρκικό κοινοβούλιο καταργήθηκε, όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα απαγορεύτηκαν και επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την Τουρκία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, χιλιάδες εξαφανίστηκαν, έως και 650.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι ταινίες απαγορεύτηκαν, δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν και οι εφημερίδες λογοκρίθηκαν.

Επιβλήθηκαν πολλές θανατικές ποινές. Το PKK είχε 122 θανατικές ποινές σε βάρος των μελών του.

Το PKK απέσυρε ορισμένα από τα μέλη του από την Τουρκία στον Λίβανο και τη Συρία και ξεκίνησε πολιτικές και στρατιωτικές προετοιμασίες, οι οποίες κορυφώθηκαν με τις ενέργειες της 15ης Αυγούστου. Η κουρδική αντίσταση εξαπλώθηκε από τότε.

Μαχσούμ Κορκμάζ

Στις 28 Μαρτίου 1986, ο θρυλικός διοικητής των ανταρτών Μαχσούμ Κορκμάζ έπεσε μάρτυρας με μια ομάδα συντρόφων σε συγκρούσεις με τα τουρκικά στρατεύματα στο Γκαμπάρ στις 28 Μαρτίου 1986.

Από εκείνη την ημέρα, ο διοικητής Εγκίντ πήρε τη θέση του στην καρδιά του λαού του Κουρδιστάν και η θρυλική του στάση υπενθυμίζεται σε κάθε περίσταση.

Υπό τις διαταγές του, οι Κούρδοι αντάρτες πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στις 15 Αυγούστου 1984 στο Ερούχ, ξεκινώντας έτσι τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα.

Για να τιμήσει τη μνήμη του διοικητή Εγκίντ, ένας σιδηρουργός στην Κομπάνι έφτιαξε έναν ανδριάντα.

Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από σίδηρο και αναπαριστά τον διοικητή Εγκίντ με τη στολή του.

Κρατάει καλάσνικοφ και το πρόσωπό του κοιτάζει ψηλά. Το άγαλμα αντιπροσωπεύει τη νίκη και την πρόβλεψη.

Ο Μαχσούμ Κορκμάζ λέγεται ότι θάφτηκε στον ομαδικό τάφο στη Νεβάλα Κεσάμπα, κοντά στη Σύρτη.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πάνε για να αποτίσουν φόρο τιμής στο σημείο όπου είναι θαμμένος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr