Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (MEK), Μπασάρ αλ Άσαντ, Σιίτες, Συρία, Τζιχαντιστές,
Έγγραφα που διέρρευσαν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δείχνουν ότι η Τεχεράνη δαπάνησε 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, ανέφερε την Παρασκευή 11/8 το Middle East Monitor.
Το Middle East Monitor ανέφερε ότι μια ιρανική ομάδα χάκερ διέρρευσε έγγραφα που δείχνουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το Ιράν εξήγαγε πετρέλαιο και «πλήρωσε πιστωτικές γραμμές και άλλες πληρωμές στη Δαμασκό καθώς και μετρητά στη συριακή κυβέρνηση».
Η ομάδα χάκερ Uprising till Overthrow, που συνδέεται με την αντιπολιτευόμενη ομάδα Mujahideen-e Khalq (MEK) με έδρα την Αλβανία, η οποία οργάνωση στο παρελθόν ήταν οπλισμένη αλλά τώρα έχει μετατραπεί κυρίως σε ομάδα πολιτικής υπεράσπισης.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Ιράν έκανε συμφωνίες με την κυβέρνηση του Άσαντ τον Σεπτέμβριο του 2022 για την «αποκατάσταση» 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα «χρέη» με τη μορφή «επένδυσης και μεταφοράς φωσφορικών αλάτων, πετρελαίου και άλλων πόρων από τη Συρία» μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.
Οι ιρανικές Αρχές δεν σχολίασαν τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στα έγγραφα για όλα αυτά τα χρόνια.
Το Ιράν και η Συρία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι από την Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
Το 2011, όταν ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος, το Ιράν παρενέβη και παρείχε σημαντική υλικοτεχνική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη, εκτός από την εκπαίδευση και τα στρατεύματα για τη συριακή κυβέρνηση.
Το Ιράν βλέπει την επιβίωση της συριακής κυβέρνησης κρίσιμη για το συμφέρον του στην περιοχή.
Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, το Ιράν προωθεί το σιιτικό δόγμα για να αυξήσει και να διευκολύνει τη διείσδυσή του μέσω της στρατιωτικοποίησης του πληθυσμού, επηρεάζοντας τους ντόπιους και τους επιχειρηματίες και την κατασκευή πολιτιστικών κέντρων και ιερών.