Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η αμυντική βιομηχανία της Συρίας -και τα χημικά όπλα- περνάνε στα χέρια του Ιράν

Η αμυντική βιομηχανία της Συρίας -και τα χημικά όπλα- περνάνε στα χέρια του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράν επιδιώκει να αναλάβει βασικά τμήματα της συριακής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma την Τετάρτη 2 Αυγούστου, γράφει ο δημοσιογράφος Σεθ Φράντζμαν στην Jerusalem Post.

Το Alma επικεντρώνεται στις απειλές για την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ και αναφέρει τακτικά για το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες απειλές από τη Συρία και τον Λίβανο.

«Η Συρία εξακολουθεί να παράγει και να αποθηκεύει χημικές ουσίες στο CERS με δυνατότητα μελλοντικής στρατιωτικής χρήσης, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε η έκθεση.

Το CERS είναι επίσης γνωστό ως Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών (SSRC).

Πώς προσπαθεί το Ιράν να αναλάβει τμήματα του αμυντικού τομέα της Συρίας;

Η επένδυση σε χημικά όπλα από τη Συρία αποτελεί σοβαρή απειλή εδώ και δεκαετίες.

Η Συρία έπρεπε να διαλύσει τα χημικά της όπλα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, η SSRC συνέχισε τις εργασίες σε διάφορα έργα.

Το Ιράν παίζει επίσης ρόλο σε αυτές τις τοποθεσίες.

Το Alma εκφράζει ανησυχίες ότι σε οποιαδήποτε επόμενη αντιπαράθεση με το Ισραήλ «θα χρησιμοποιούταν αυτό το είδος όπλου εναντίον Ισραηλινών Στρατιωτικών και Ισραηλινών αμάχων;»

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι οποιαδήποτε εργασία με χημικά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές όπως η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που προκλήθηκε από νιτρική αμμωνία.

Το SSRC, το οποίο είναι γνωστό στα γαλλικά ως Centre D’Etudes et de Recherches Scientifiques (CERS), ιδρύθηκε το 1971.

«Η κύρια εστίαση του Ιράν είναι η ανάπτυξη και η κατασκευή πυραύλων και ρουκετών ακριβείας, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) στο συριακό έδαφος, χρησιμοποιώντας γενικά τα ινστιτούτα του Κέντρου CERS», αναφέρει η έκθεση του Alma.

Δουλεύοντας στη Συρία, το Ιράν είναι σε θέση να συντομεύσει την επιμελητεία που απαιτείται για τη μεταφορά όπλων στη Συρία και τον Λίβανο μέσω μεγάλης απόστασης, όπως μέσω του Ιράκ στο [συνοριακό πέρασμα] Αλ Μπουκαμάλ στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα που συνδέονται με το CERS.

Το 2018, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν το CERS και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι επιδρομές είχαν καθυστερήσει το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων για πολλά χρόνια.

Πέντε χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι τα πλοκάμια του Ιράν μεγαλώνουν ξανά και το ίδιο και αυτές οι επικίνδυνες τοποθεσίες.

Η έκθεση του Alma αναφέρει ότι τα κέντρα του CERS έχουν στοχοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ότι «οι επιθέσεις διέκοψαν, αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς τις εργασίες στις εγκαταστάσεις του CERS».

Αρκετά έργα σταμάτησαν, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται.

«Οι Ιρανοί μένουν προσκολλημένοι στους στόχους τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να περιορίσουν τις ταχύτητες ή να θυσιάσουν την ποιότητα παραγωγής».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Χεζμπολάχ έχει καταφύγει σε χημικά όπλα και η χρήση τους «στην επόμενη αναμέτρηση με το Ισραήλ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

»Είναι κατανοητό ότι πύραυλοι/ρουκέτες οπλισμένοι με χημικά όπλα (όπως το νευρικό αέριο Sarin) αποθηκεύονται για χρήση από τη Χεζμπολάχ σε μία από τις τοποθεσίες του κέντρου CERS στην περιοχή Masyaf και θα μεταφερθούν στον Λίβανο.

»Εκτιμούμε με μεγάλη πιθανότητα ότι σε κατάσταση πολέμου, τα αποθέματα χημικών όπλων θα δεχθούν επίθεση όπου κι αν βρίσκονται, στη Συρία ή/και στον Λίβανο».

Το συριακό καθεστώς πιστεύει ότι αυτοί οι τύποι όπλων χρησιμεύουν ως αποτρεπτικός παράγοντας που βοηθά το καθεστώς να επιβιώσει.

Το καθεστώς υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ιρανό ομόλογό του και η Συρία επέστρεψε στον Αραβικό Σύνδεσμο και είχε συζητήσεις υψηλού επιπέδου με την Ιορδανία και τον Κόλπο τα τελευταία χρόνια.

Το συριακό καθεστώς θεωρεί τα αποθέματα χημικών όπλων που έχει στην κατοχή του και την απειλή που αυτά αποτελούν εγγύηση για την επιβίωσή του.

Η έρευνα του Alma περιγράφει 10 τοποθεσίες που συνδέονται με το CERS σε όλη τη Συρία.

Ονομάζει έναν από αυτούς ως As-Safirah έξω από το Χαλέπι.

Μια αεροφωτογραφία της τοποθεσίας Safirah που δημοσιεύτηκε στην έρευνα του Alma δείχνει μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων, ένα εργοστάσιο και μια τοποθεσία πυραύλων.

Μια άλλη φωτογραφία δείχνει την τοποθεσία Masyaf που βρίσκεται στους λόφους νοτιοδυτικά της Λαοδίκειας.

Αυτή η περιοχή διαθέτει εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων και αποθήκευσης για τα όπλα και τα έργα του CERS.

Ορισμένες από τις τοποθεσίες συνδέονται επίσης με την προσπάθεια του Ιράν να δημιουργήσει έναν διάδρομο προς τη θάλασσα, μια διαδρομή μέσω του Ιράκ και της Συρίας που φέρνει το Ιράν στον Λίβανο και του επιτρέπει να οπλίσει τη Χεζμπολάχ.

Το συριακό καθεστώς και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης που είναι υπέρ του καθεστώτος έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων κοντά στο Χαλέπι και σε τοποθεσίες που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην ιρανική εγκατάσταση στη Συρία και έχει εργαστεί μέσω της Εκστρατείας μεταξύ των Πολέμων για να αποτρέψει την εδραίωση του Ιράν.

Η έκθεση του Alma παρέχει μια βασική εικόνα για τα άτομα πίσω από τις τοποθεσίες CERS στη Συρία.

Ρίχνει επίσης φως στις ίδιες τις τοποθεσίες και την απειλή που θέτει το Ιράν με την διείσδυση σε αυτές τις τοποθεσίες και τη συνεργασία με τη Χεζμπολάχ.

Διαβάστε την έκθεση εδώ: The Risk of Chemical or Advanced Weapons Ending up in the Hands of the Iranian Axis Proxies

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Οι ΗΠΑ σκότωσαν το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Γιουσίφ, στη Συρία

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr