Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην υπ. Οικονομικών της Λιβύης αφέθηκε ελεύθερος – Το πετρέλαιο ρέει ξανά

Ο πρώην υπ. Οικονομικών της Λιβύης αφέθηκε ελεύθερος – Το πετρέλαιο ρέει ξανά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Λιβύη, Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο,

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Λιβύης, Φαράτζ Μπουμτάρι, που κατάγεται από τη φυλή Ζάουι, αφέθηκε ελεύθερος μετά από μέρες κράτησης στην Τρίπολη, σύμφωνα με τον φύλαρχο Αλ Σενούσι αλ Χαλίκ, τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ζάουι. Το γεγονός πυροδότησε μια κρίση που οδήγησε στο κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Λιβύη.

Την αποφυλάκιση Μπουμτάρι φέρεται να ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως μετέδωσαν δημοσιογραφικές πηγές.

Ο φύλαρχος Αλ Χαλίκ ανέφερε προηγουμένως ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε σταματήσει στα κοιτάσματα El-Feel, Sharara και 108, ως διαμαρτυρία για την απαγωγή του Μπουμτάρι κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

Η φυλή δήλωσε ότι ο Μπουμτάρι, ως δυνητικός υποψήφιος για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, βρισκόταν σε κίνδυνο και ήταν στόχος σε «απαγωγής».

Το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων και Προυχόντων της νοτιοανατολικής Λιβύης είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου και των πηγών του τεχνητού ποταμού [Great Man-Made River] στο Ταζιρμπού και στο Αλ Σαρίρ μέχρι την απελευθέρωση του Μπουμτάρι και κατέστησαν την κυβέρνηση υπεύθυνη για την ασφάλειά του.

Ο Μπουμτάρι απήχθη κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα την περασμένη Τρίτη.

Η φυλή του κατηγορεί τον Σαντίκ αλ Καμπίρ, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL), ότι είναι ο εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης για να αποτρέψει τον Μπουμτάρι να του πάρει τη θέση.

Σε απάντηση στην κατάσταση, ο υπουργός Πετρελαίου, Μοχάμεντ Αούν δήλωσε το Σάββατο ότι το συνεχές κλείσιμο πολλών κοιτασμάτων πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 340.000 βαρελιών ημερησίως για τη χώρα.

Πριν από το κλείσιμο, η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε κήρυξη κατάστασης ανωτέρας βίας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι «η απώλεια της εμπιστοσύνης στη μονιμότητα της προσφοράς λιβυκού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το λιβυκό πετρέλαιο να παραμείνει απούλητο ή να μειωθεί η ζήτηση».

Η ανακοίνωση σημείωνε περαιτέρω ότι το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μόνιμη απώλεια λιβυκών εισαγωγέων πετρελαίου» λόγω των φόβων για ασταθή προμήθεια.

Το κοίτασμα πετρελαίου Sharara, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη με δυναμικότητα 300.000 βαρελιών την ημέρα, έχει γίνει συχνά στόχος διαδηλωτών εν μέσω πολιτικών διαφωνιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τέσσερις μηχανικούς πετρελαίου και το υπουργείο Πετρελαίου της Λιβύης, η παραγωγή ξανάρχισε στα κοιτάσματα πετρελαίου Sharara και El Feel, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά το κλείσιμό τους από την Πέμπτη, μετά την απαγωγή ενός πρώην υπουργού Οικονομικών.

Το κοίτασμα El Feel παράγει 70.000 βαρέλια την ημέρα και λειτουργεί από την Mellitah Oil & Gas Company, μια κοινοπραξία μεταξύ της National Oil Corporation (NOC) και της ιταλικής Eni.

Δύο μηχανικοί πετρελαίου στο κοίτασμα Sharara δήλωσαν ότι η παραγωγή θα επέστρεφε στους κανονικούς ρυθμούς της το πρωί της Κυριακής 16/7, μετά την μερική επανέναρξη της λειτουργίας αργά το Σάββατο 15/7.

Το κοίτασμα Sharara είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη, με δυναμικότητα 300.000 βαρελιών την ημέρα.

Το πεδίο βρίσκεται στη λεκάνη Μουρζούκ στη νότια Λιβύη και λειτουργεί από την NOC μέσω της Akakus, σε συνεργασία με την Repsol της Ισπανίας, την Total Γαλλίας, την OMV της Αυστρίας και την Equinor της Νορβηγίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία για το κλείσιμο ορισμένων κοιτασμάτων πετρελαίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνέπειες και οι συνέπειες τέτοιων κλεισίματος ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τη Λιβύη».

Επισήμανε ότι «οι επακόλουθες συνέπειες τέτοιων κλεισίματος είναι πολλαπλές και σοβαρές, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την απαρίθμηση όλων των πιθανών κινδύνων και ζημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν».

Το υπουργείο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το πρόσφατο κλείσιμο θα μπορούσε να έχει «βαθιές επιπτώσεις και κινδύνους από το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου, ιδιαίτερα στην αγορά πετρελαίου της Λιβύης.

»Η απώλεια εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία του εφοδιασμού πετρελαίου της Λιβύης στη διεθνή αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απούλητο λιβυκό πετρέλαιο, μειωμένη ζήτηση ή πιθανή μόνιμη απώλεια λιβυκών εισαγωγέων πετρελαίου.

»Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον φόβο των ασταθών προμηθειών, στην ανικανότητά μας να τηρήσουμε τις συμβάσεις και τις συμφωνίες και τις αρνητικές συνέπειες για τα έθνη που εμπλέκονται με τη Λιβύη στις ποσοστώσεις παραγωγής, τα οποία θα επηρεαστούν σημαντικά από αυτή τη διακοπή».

Μεταξύ των επιπτώσεων είναι η «υπονόμευση των αυστηρών προσπαθειών του υπουργείου να μεταφέρει στον κόσμο ότι η Λιβύη διατηρεί ουσιαστική σταθερότητα στην παραγωγή πετρελαίου, σε συνδυασμό με σταθερές συνθήκες ασφαλείας».

Τέτοιες προσπάθειες εκδηλώνονται σε ευρείας κλίμακας συναντήσεις με διεθνείς διπλωματικές αποστολές και οντότητες μέσω του ΟΠΕΚ και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο θα οδηγήσει σε έλλειμμα στην παροχή φυσικού αερίου στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση σοβαρών ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση φορτίου και αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr