Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αντρίι Καρταπόλοφ, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι ο μισθοφορικός στρατός «Βάγκνερ» στάλθηκε στη Λευκορωσία για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας αλλά και όχι μόνο…
«Υπάρχει ένας διάδρομος του Σουβάλκι…
»Και εδώ είναι αυτός ο διάδρομος του Σουβάλκι [που συνδέει τη Λευκορωσία με το ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ) σε περίπτωση που τον χρειαστούμε πραγματικά…
»Αφορά το γεγονός ότι είναι έτοιμη μια γροθιά σοκ, (…) η οποία θα πάρει λίγες ώρες», ο Καρταπολόφ είπε.
Για την αποτελεσματική προστασία του διαδρόμου Σουβάλκι, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ταξιαρχίες συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα τον Ιούνιο σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο διάδρομος Σουβάλκι είναι ένας χερσαίος διάδρομος μεταξύ της Λευκορωσίας και της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που πήρε το όνομά του από την πολωνική πόλη Σουβάλκι που βρίσκεται σε αυτόν.
Ο διάδρομος Σουβάλκι με κόκκινο χρώμα στον χάρτη.
Οι Ρώσοι προπαγανδιστές το αναφέρουν σε σχέση με το γεγονός ότι η υποθετική κατάληψη αυτού του εδάφους θα συνέδεε την περιοχή του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, «αποκόπτοντας» τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι μαχητές της «Βάγκνερ» δίνουν οδηγίες στις τοπικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις.
Στις 6 Ιουλίου, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη «Βάγκνερ» στη Λευκορωσία.
Ο διάδρομος Σουβάλκι εκτείνεται περίπου 100 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων Λιθουανίας-Πολωνίας, μεταξύ της Λευκορωσίας στα ανατολικά και του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στα δυτικά και οι δυτικοί στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι η περιοχή θα είναι πιθανότατα ένας από τους πρώτους στόχους του Ρώσου προέδρου εάν επιλέξει να μετατρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πραγματική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο διάδρομος Σουβάλκι, ο οποίος χωρίζει τη Λευκορωσία από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ έχει χαρακτηριστεί ως «η αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ» ως σημείο ευάλωτο σε μια υποτιθέμενη ρωσική επίθεση.