Η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρέπει πρώτα να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία προτού η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Κιέβου στις τάξεις της, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο Μπάιντεν μιλώντας στον Φαρίντ Ζακάρια υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στον Πρόεδρο Ζελένσκι και τις δυνάμεις του την ασφάλεια και τα όπλα που χρειάζονται για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν μίλησε στο CNN πριν από την επίσκεψή του στο Βίλνιους για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πίεση του Ζελένσκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα τεθούν προς συζήτηση.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην Συμμαχία τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν.
«Για παράδειγμα, εάν το κάναμε αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – θα είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ.
»Είναι μια δέσμευση που όλοι θα έχουμε αναλάβει.
»Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο.
»Θα είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν ήταν έτσι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι εκτενώς για το θέμα, λέγοντας ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και όπλα για την Ουκρανία ,όπως κάνουν για το Ισραήλ όσο η διαδικασία εξελίσσεται.
«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τον πόλεμο για δέσμευση να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία στη συμμαχία.
«Αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε, να ζητήσουμε ψηφοφορία, ξέρετε, τώρα, γιατί υπάρχουν άλλα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού στη χώρα », είπε ο Μπάιντεν.
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς για πρώτη φορά, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της Ουκρανίας καθώς διεξάγει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.
Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» να δοθούν στην Ουκρανία τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά, αλλά ότι ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο επειδή η Ουκρανία έχει ξεμείνει από πυρομαχικά.
Για τα F-16
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σε μια στιγμή που η Σουηδία επιδιώκει να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία, μια κίνηση που αντιμετώπισε αντίσταση από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι θα αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16.
«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν.
«Και αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να πετύχω εδώ είναι να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να εισέλθει στη Συμμαχία».
Στην συνέντευξη, ο Μπαιντεν αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες βασικές προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μια καλή σχέση με το Πεκίνο.