Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τρίτη 4 Ιουλίου ήταν η θερμότερη μέρα που καταγράφηκε ποτέ – Έρχεται καύσωνας στην Ελλάδα

Η Τρίτη 4 Ιουλίου ήταν η θερμότερη μέρα που καταγράφηκε ποτέ – Έρχεται καύσωνας στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καιρός, Καύσωνας, Κλιματική Αλλαγή,

Η Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις αμερικανικού μετεωρολογικού παρατηρητηρίου.

Κατά την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, της Δευτέρας 3 Ιουλίου, κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Ιουλίου ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.

Τα ρεκόρ αυτά, που θα πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθούν, κινδυνεύουν και πάλι να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ με αρκετή απόσταση.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση της επίδρασης του φαινομένου El Niño –το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών– ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.

Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί.

Το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα ζέστης.

Έρχεται καύσωνας στην Ελλάδα

Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στη χώρα μας, ενώ ο καύσωνας αναμένεται να κορυφωθεί έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα θα είναι υψηλές με χαρακτηριστικά καύσωνα, ιδιαίτερα από την ερχόμενη Τρίτη (11/7) και μετά.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα αναμένεται άλλωστε να ανέβει από αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου δημοσίευσε και έναν χάρτη όπου φαίνονται οι θερμοκρασίες της Ελλάδας που αναμένεται να “χτυπήσουν κόκκινο”.

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση: «Καμίνι» η Ευρώπη, καύσωνας στην Ελλάδα – Φόβοι επιστροφής του Ελ Νίνιο

Την ίδια ώρα, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων.

Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης από την κατηγορία Ο (υψηλές θερμοκρασίες) ως την κατηγορία 3 (ακραίες θερμοκρασίες).

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες κατηγορίας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας.

Προβλέπονται, δηλαδή, κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

Η κατηγοριοποίηση ανανεώνεται καθημερινά και ο σχετικός χάρτης για τις έξι πόλεις δίνεται στο link ΕΔΩ.

Ο καιρός τρελάθηκε!

Οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και η μέση Ανατολή υποφέρουν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ ακόμα και ο χειμώνας στην Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα ζεστός, με τη θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ φτάνοντας στους 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αριζόνα και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ο καύσωνας μαίνεται εδώ και εβδομάδες, η θερμοκρασία σχεδόν άγγιξε τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την κατακόρυφη αύξηση θανάτων απο θερμοπληξία, σε περίπτωση κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Παρόμοια εικόνα και στο Μεξικό, το οποίο δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες από έντονο καύσωνα, μετρώντας ήδη 112 νεκρούς, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για καύσωνα διαρκείας.

Ασυνήθιστα υψηλή είναι και η θερμοκρασία στην Κίνα, η οποία βιώνει καύσωνα διαρκείας, που αγγίζει καθημερινά τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τους ζωολογικούς κήπους του Πεκίνου να δυσκολεύονται να δροσίσουν τα ζώα.

Στη Ευρώπη η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Στην Ισπανία, 23 επαρχίες καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία στη Μαδρίτη αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς.

Κρίσιμη η κατάσταση και στη Ρουμάνια.

Στα νότια και δυτικά της χώρας, η θερμοκρασία φτάνει τους 39 βαθμούς, με το νερό σε μερικές περιοχές να μην είναι πόσιμο, λόγω προηγούμενων πλημμυρών.

Στην Ιταλία, οι Αρχές έχουν σημάνει από τα τέλη Ιουνίου, πορτοκαλί συναγερμό σε 14 πόλεις, μεταξύ αυτών την Ανκόνα, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία, σπάνια για την εποχή, καλοκαιρινή καταιγίδα, με ανέμους που ξεπερνούν τα εκατόν σαράντα πέντε χιλιόμετρα τη ώρα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση με το Ελ Νίνιο

Η κλιματική πραγματικότητα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προβλέπει 90% πιθανότητα εμφάνισης του Έλ Νίνιο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023.

Πρόκειται για ένα κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά.

Είχε να εμφανιστεί 7 χρόνια, από το 2016, που μέχρι στιγμής κρατά τα πρωτεία ως το θερμότερο έτος όλων των εποχών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το 2023 είναι πιθανόν να πάρει τη σκυτάλη με το 2024 να αναμένεται ακόμη θερμότερο, ενώ θα ξεπεραστεί ο κλιματικός στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Το Έλ Νίνιο αρχικά θα είναι ήπιο όμως στη 12μηνη διάρκεια του θα φέρει κλιματικές ανατροπές.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Κεντρική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ πλημμύρες θα πλήξουν τμήματα της Νότιας Αμερικής, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Ασία. Σε Αυστραλία, Ινδονησία, τμήματα της Νότιας Ασίας και των νότιων ΗΠΑ αναμένονται ξηρασίες ενώ στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σφοδροί κυκλώνες.

Τέλος, αναμένεται έξαρση των λοιμωδών ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η ασθένεια Ζίκα, ο Δάγκειος πυρετός και η νόσος Τσικουνκούνια (Chikungunya).

Εν όψει όλων αυτών, ο ΟΗΕ με μήνυμά του προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καιρός: Επιδείνωση από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου – Που θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες

ΕΜΥ: Άστατος ο καιρός την Κυριακή

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με χιόνια και ισχυρές καταιγίδες – Που θα «χτυπήσει»

Κακοκαιρία πλήττει τη χώρα – Που θα «χτυπήσει» την Κυριακή

ΕΜΥ-Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr