Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επισιτιστική Ασφάλεια: Η Αίγυπτος κατασκευάζει παράλληλα στον Νείλο τεχνητό ποτάμι (κανάλι)

Επισιτιστική Ασφάλεια: Η Αίγυπτος κατασκευάζει παράλληλα στον Νείλο τεχνητό ποτάμι (κανάλι)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αίγυπτος σκάβει την έρημο για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τεχνητό ποταμό στα βορειοδυτικά της χώρας, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Dabaa, στο πλαίσιο του έργου «Νέο Δέλτα».

Ο καθηγητής Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης, Αμπάς Σαρακί, δήλωσε ότι η γεωργική δραστηριότητα στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται τώρα με την υλοποίηση πολλών μεγάλων εθνικών έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου καλλιέργειας έξι εκατομμυρίων στρεμμάτων σε μη ανανεώσιμα υπόγεια ύδατα στο 80% – τα περισσότερα από τα οποία βρίσκεται στη Δυτική Έρημο.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο έργο είναι το «Νέο Δέλτα», δυτικά της Αλεξάνδρειας, για την καλλιέργεια εννέα εκατομμυρίων στρεμμάτων, ανάλογα με τα επιφανειακά ύδατα από κλάδο της Ροζέττας (Ρασίντ) του ποταμού Νείλου, και το γεωργικό νερό αποστράγγισης μετά την επεξεργασία μέσω του τεχνητού ποταμού, το οποίο θα μεταφέρει νερό από το εργοστάσιο Ελ Χαμάμ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας στον κόσμο, και μέρος των υπόγειων υδάτων.

Ο Σαρακί συνέχισε: «Το έργο του τεχνητού ποταμού είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα νερού των τελευταίων ετών από άποψη κατασκευαστικής μηχανικής και οικονομικής σημασίας.

»Πρόκειται για ένα τεράστιο μηχανολογικό έργο που αποτελείται από τρία κανάλια που κατασκευάζονται σε διαφορετικές συνθήκες από τα υπόλοιπα αρδευτικά κανάλια στην Αίγυπτο, καθώς μεταφέρει νερό σε ερημικές περιοχές που βρίσκονται περισσότερα 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη του ποταμού Νείλου».

«Το πρώτο κανάλι είναι μήκους 42 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 26 χιλιομέτρων σωλήνων και 16 χιλιομέτρων ανοιχτών καναλιών για τη μεταφορά περίπου 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τον κλάδο της Ροζέττας (Rashid) στο πλαίσιο του έργου Mostakbal Egypt», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό, «αντιπροσωπεύει την πρώτη φάση του μεγάλου έργου στο “Νέο Δέλτα”, με συνολικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για την άρδευση περίπου 2,5 εκατ. στρεμμάτων, εκτός από τα υπόγεια πηγάδια για την άρδευση 1,8 εκατ. στρεμμάτων, με συνολικά 4,2 εκατομμύρια στρέμματα, στα οποία υπάρχουν έξι μεγάλα αντλιοστάσια νερού».

«Το δεύτερο κανάλι εκτείνεται περίπου 170 χλμ. από το σταθμό Χαμάμ για να μεταφέρει επτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα/ημέρα, με συνολικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα νότια της Ντάμπαα (Dabaa), για να ποτίσει περίπου 3,2 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων τα 22 χλμ. είναι σωλήνες με μήκος 220 χλμ. και διάμετρο 148 χλμ. ανοιχτού καναλιού, με 13 αντλιοστάσια νερού».

«Το τρίτο κανάλι στο πλαίσιο του έργου Jannat Masr (Παράδεισος της Αιγύπτου), το οποίο είναι δύο αγωγοί μήκους 12 χιλιομέτρων, για την άρδευση περίπου 260.000 στρεμμάτων, από τις νότιες και δυτικές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην πόλη της 6ης Οκτωβρίου, και η αφαλάτωση αλμυρών υπόγειων υδάτων μέσω 132 υπόγειων γεωτρήσεων και τριών αντλιοστασίων νερού», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι το κόστος του έργου του «Νέου Δέλτα» ανέρχεται σε 160 δισ. αιγυπτιακές λίρες και συμβάλλει στη γεφύρωση του διατροφικού κενού σε συνεργασία με άλλα αγροτικά έργα.

Ο Σαρακί είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι η παροχή του απαραίτητου νερού καθώς ο Νείλος μπορεί να μην αντέχει την άντληση της απαιτούμενης ποσότητας νερού, δεδομένου ότι το σταθερό ετήσιο μερίδιο περιορίζεται στα 55,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα υπόγεια ύδατα έχουν υψηλή αλατότητα.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από τον τεχνητό ποταμό, «πρέπει να επικεντρωθούμε στην καλλιέργεια καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην αιγυπτιακή έρημο με υψηλή απόδοση για εσωτερική χρήση ή για εξαγωγή για να πληρώσουμε μέρος του κόστους του έργου», πρόσθεσε.

Το έργο «Νέο Δέλτα» θεωρείται το μεγαλύτερο στην ιστορία των αιγυπτιακών αγροτικών έργων, για την καλλιέργεια πάνω από 2,2 εκατομμύρια φεντάν (ένα φεντάν ισούται με 4.200 τετραγωνικά μέτρα), δηλαδή 9 εκατ. στρέμματα, σε μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή για το 35% των έργων σωλήνων μεταφοράς νερού και το 65% των εργασιών ανοιχτού χώρου.

Αυτός ο τεχνητός ποταμός θα περιλαμβάνει σωλήνες μήκους 22 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους που θα μεταφέρουν υπόγεια, γεωργικά και αποστραγγιστικά ύδατα μετά την επεξεργασία στον σταθμό Αλ Χαμάμ.

Το γιγαντιαίο έργο, δυτικά του Δέλτα του Νείλου στην Κάτω Αίγυπτο, αποτελεί μέρος των κυβερνητικών σχεδίων για τη δημιουργία νέων αγροτικών και αστικών κοινοτήτων που θα χαρακτηρίζονται από σύγχρονα διοικητικά συστήματα.

Το έργο κατά μήκος του άξονα της Ντάμπαα στη βορειοδυτική ακτή της Αιγύπτου θα περιλαμβάνει βιομηχανικά συγκροτήματα που βασίζονται στη γεωργική παραγωγή και θα παρέχει ευκαιρίες εργασίας σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με μελέτη του Αιγυπτιακού Κέντρου Σκέψης και Μελετών.

Ο τεχνητός ποταμός μήκους 114 χιλιομέτρων αναμένεται να παράγει περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

«Το έργο του “Νέου Δέλτα” είναι το μέλλον της Αιγύπτου. Θα εφαρμοστεί σε δύο χρόνια», είπε ο Σίσι σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2021 στο Κέντρο Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης και Προσομοίωσης της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ στην πόλη Ισμαηλία του καναλιού.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης είπε ότι τα επεξεργασμένα γεωργικά λύματα θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια των νέων εδαφών του έργου.

«Θα αποσύρουμε τα γεωργικά μας λύματα για να τα καταστήσουμε κατάλληλα στα διεθνή πρότυπα και θα τα χρησιμοποιήσουμε στα σιλό στην Ντάμπαα στη δυτική περιοχή της Αιγύπτου, η οποία έχει μικρό πληθυσμό», είπε.

«Το Νέο Δέλτα είναι ένα από τα γιγάντια έργα που θα αυξήσει την καλλιεργούμενη έκταση στην Αίγυπτο κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο φεντάν (4 εκατ. στρέμματα)», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Αλ-Σαγιέντ Αλ Κουσάιρ.

«Οι νέες καλλιεργούμενες εκτάσεις θα φυτευτούν με στρατηγικές καλλιέργειες όπως π.χ. σιτάρι, καλαμπόκι και λαχανικά».

Με το νέο έργο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει επαρκή προϊόντα διατροφής για τον αυξανόμενο πληθυσμό της.

«Το έργο στοχεύει βασικά στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας, στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού σε τρόφιμα και στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές στρατηγικών τροφίμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί στις 31 Μαρτίου.

Τον Ιανουάριο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποκάλυψε ένα έργο με το όνομα «Egypt’s Future for Agricultural Production» για την καλλιέργεια 500.000 φεντάν (2 εκατ. στρέμματα) στη βορειοδυτική ακτή της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος εισάγει περίπου το 65% των αναγκών της σε στρατηγικές καλλιέργειες και αυτά τα δύο πολλά υποσχόμενα έργα μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή μεγάλου μεριδίου των αναγκών σε τρόφιμα της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον Ναντέρ Νουρελεντίν, καθηγητή εδαφολογικών επιστημών και υδάτινων πόρων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον Νουρελντίν, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας κίτρινου καλαμποκιού και ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας μαγειρικού λαδιού.

«Η Αίγυπτος εισάγει επίσης το 100% των αναγκών της σε φακές, 80% φασόλια και 32% ζάχαρη», είπε.

Ο Νουρελντίν πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος έχει μεγάλο επισιτιστικό χάσμα και αυτά τα έργα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτάρκειας των επισιτιστικών αναγκών της χώρας και στη μείωση κατά ένα τρίτο του λογαριασμού των εισαγωγών τροφίμων, που ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Ο αγροτικός τομέας της Αιγύπτου συμβάλλει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας κατά 14%, αντιπροσωπεύοντας το 28% των ευκαιριών απασχόλησης και το 55% της απασχόλησης στην ύπαιθρο.

Το 2020, η Αίγυπτος εξήγαγε 5 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση της Αιγύπτου για την Αγροτική Καραντίνα του Υπουργείου Γεωργίας (CAPQM).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία: Η Ρωσία διαπραγματεύεται με τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ για να διατηρήσει τις βάσεις της

Σινά: Τόπος ειρήνης και συνάντησης θρησκειών η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, λένε οι Αιγύπτιοι – Εξύμνησαν τον Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας στην Αγία Αικατερίνη του Σινά στην Αίγυπτο

Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, επισημαίνουν επιστήμονες

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr