Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική MİT υποστηρίζει ότι συνέλαβε πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ

Η τουρκική MİT υποστηρίζει ότι συνέλαβε πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ η σύλληψη 7 πρακτόρων της Μοσάντ. Όπως γράφει η Daily Sabah και αναδημοσιεύει η Jerusalem Post, η MİT έκανε επιχείρηση εξάρθρωσης δικτύου 56 ατόμων, 7 από τους οποίους είναι πράκτορες της Μοσάντ.

Η Daily Sabah γράφει ότι η αποκάλυψη του δικτύου των στελεχών της Μοσάντ ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης παρακολούθησης.

Η Daily Sabah αναφέρει ότι έγγραφα της MİT αναφέρουν ότι οι 56 συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με ένα εννέα διαφορετικά δίκτυα που όλα εποπτεύονταν από πράκτορες της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα η MİT διαπίστωσε ότι πράκτορες της Μοσάντ είχαν επιφορτιστεί με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με στόχους μέσω ποικίλων μεθόδων, όπως «μέσω διαδικτυακής παρακολούθησης, παρακολούθησης κινήσεων οχημάτων μέσω GPS και “εισβολής” σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης».

Προφανώς, το δίκτυο της Μοσάντ αποτελούνταν από πολλούς μη Ισραηλινούς πολίτες από χώρες της Μέσης Ανατολής που ακολουθούσαν, φωτογράφιζαν και επιτηρούσαν τους στόχους τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντοπίσει και συλλάβει κατασκόπους που εργάζονταν για το Ισραήλ.

Η Daily Sabah γράφει ότι η Τουρκία συνέλαβε έξι στελέχη της Μοσάντ τον Μάιο και ότι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, εντόπισε μια ακόμη μονάδα πρακτόρων της Μοσάντ.

Οι Times of Israel γράφουν ότι, ένα δημοσίευμα σε φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα τη Δευτέρα ισχυρίστηκε ότι επτά μέλη ενός ισραηλινού κατασκοπευτικού κυκλώματος συνελήφθησαν από το τμήμα αντικατασκοπείας του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της χώρας, στο πλαίσιο καταστολής ενός φερόμενου μεγαλύτερου κατασκοπευτικού δικτύου.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι επτά ήταν μέλη μιας 56μελούς ομάδας που λειτουργούσε εξ αποστάσεως από το Τελ Αβίβ από Ισραηλινούς «χειριστές», οι οποίοι επικοινωνούσαν με τους ξεχωριστούς πυρήνες χρησιμοποιώντας τηλέφωνα προσωρινής χρήσης (ή και καρτοκινητά) -γνωστά και ως «burner phones».

Η έκθεση ανέφερε ότι οι επτά ομολόγησαν ότι εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Δεν διευκρινίστηκε τι συνέβη με τους άλλους υπόπτους, οι οποίοι φέρεται να είναι ένας Άραβας Ισραηλινός, Τούρκοι υπήκοοι και Σύροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με στόχους χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής συνδέσμων [λινκ] με ιούς που μολύνουν τηλέφωνα όταν τους κάνουν κλικ.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συνδέσμους [λινκ] ήταν σε αναρτήσεις σε ιστότοπους ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στα αραβικά.

Η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι τα αραβόφωνα μέλη του δικτύου στάλθηκαν στον Λίβανο και τη Συρία για να συλλέξουν πληροφορίες και να επιλέξουν στόχους που θα χτυπηθούν αργότερα από το Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα κτίριο στη Βηρυτό όπου διαμένουν ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Το δημοσίευμα υποστήριξε επίσης ότι δεκάδες άλλοι πράκτορες ταξίδεψαν σε μυστικές εγκαταστάσεις της Μοσάντ στην Ταϊλάνδη για να μάθουν την τέχνη της κατασκοπείας, όπως η αποφυγή της αντικατασκοπίας και η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα.

Μόλις έφτασαν στην Τουρκία, έπρεπε στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω εκπαίδευση για να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους και την πίστη τους πριν αρχίσουν να λειτουργούν.

Το Ισραήλ, το οποίο σπάνια σχολιάζει δημόσια τις ενέργειες της Μοσάντ, δεν έχει αντιδράσει στους ισχυρισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν μέσω δημοσιευμάτων της Daily Sabah ότι είχαν αποκαλύψει πολλά κυκλώματα κατασκοπείας της Μοσάντ, συμπεριλαμβανομένου του Μαΐου, όταν ανέφερε ότι 11 άτομα συνελήφθησαν για κατασκοπεία ιρανικών στόχων για το Ισραήλ.

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μία περίοδο καθώς οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εντάσεων, αποκαθιστώντας πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις πέρυσι.

Πριν από ένα χρόνο, οι δυνάμεις ασφαλείας και από τις δύο χώρες συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν ένα σχέδιο δολοφονίας του Ιράν σε τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις παρακολούθησαν και συνέλαβαν τους Ιρανούς πράκτορες καθώς προσπαθούσαν να απαγάγουν και να σκοτώσουν Ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη σε μια επίθεση εκδίκησης για την υποτιθέμενη δολοφονία από το Ισραήλ ενός υψηλόβαθμου Ιρανού στρατιωτικού τον Μάιο.

Ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων είναι το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο η Άγκυρα επιμένει ότι ασχολείται μόνο με πολιτικές δραστηριότητες.

Το Ισραήλ κατηγορεί ότι η τρομοκρατική ομάδα που κυβερνά τη Γάζα χρησιμοποιεί το κέντρο της στην Τουρκία για να διευθύνει τρομοκρατικές επιθέσεις και έχει ζητήσει δημόσια να κλείσει το γραφείο.

Μετά από πολύμηνη παρακολούθηση, ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) αποκάλυψε έναν πυρήνα «φάντασμα» 56 χειριστών που κατασκοπεύουν μη Τούρκους υπηκόους στη χώρα για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, γράφει η Daily Sabah.

Σε μια επιχείρηση συνεργασίας με τον Αντιτρομοκρατικό Κλάδο του Αστυνομικού Τμήματος της Κωνσταντινούπολης, η μονάδα αντικατασκοπείας της υπηρεσίας συνέλαβε επτά άτομα που όλοι ομολόγησαν ότι εργάζονταν για τη Μοσάντ στις καταθέσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα με τη MİT, οι επτά ύποπτοι είναι μεταξύ των 56 λειτουργών που συνδέονται με συνολικά εννέα δίκτυα, τα οποία εποπτεύονται το καθένα από εννέα πράκτορες της Μοσάντ που εδρεύουν στο Τελ Αβίβ και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε διεθνή κλίμακα.

Έγγραφα της MİT αποκάλυψαν ότι οι κατάσκοποι συγκέντρωναν βιογραφικές πληροφορίες για ξένους υπηκόους μέσω μιας διαδικτυακής μεθόδου, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των οχημάτων μέσω GPS, εισέβαλλαν σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης που βασίζονται σε συσκευές Wi-Fi και βρίσκουν ιδιωτικές τοποθεσίες.

Οι πράκτορες ακολούθησαν επίσης «δια ζώσης» ορισμένους στόχους που είχε καθορίσει η Μοσάντ για να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, μια επιχείρηση που εποπτεύεται από έναν Ισραηλινό αραβικής καταγωγής, τον Soliman Agbaria.

Ο πυρήνας, αποτελούμενο από πολίτες από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποίησε πολλές ψεύτικες ιστοσελίδες σε πολλές γλώσσες, κυρίως αραβικά, για να αποκτήσει τεχνικές τοποθεσίες και πραγματικές διευθύνσεις IP, ανακάλυψε η MİT.

Όλη η επικοινωνία μεταξύ πρακτόρων της Mossad στην Τουρκία και στο εξωτερικό γινόταν μέσω γραμμών κινητής τηλεφωνίας μιας χρήσης που ανήκουν σε ψεύτικα πρόσωπα στην Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Βέλγιο [σ.σ. στην Ελλάδα τα λέμε «πακιστανικά» τέτοια καρτοτηλέφωνα].

Ένας από τους ηγέτες της ομάδας, ένας κατάσκοπος της Μοσάντ με την κωδική ονομασία «Shirin Alayan», του οποίου η MİT δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την πραγματική ταυτότητα, χρησιμοποίησε μια γερμανική τηλεφωνική γραμμή για να δώσει εντολή σε έναν Παλαιστίνιο ονόματι «Khaled Nijim» να δημιουργήσει ψευδείς πλατφόρμες ειδήσεων όπως najarland.com, almeshar.com, nasrin-news.com και hresource.co.uk. Αυτοί οι ιστότοποι παρουσίαζαν αποκλειστικά άρθρα για να προσελκύσουν στόχους που στη συνέχεια, αφού έκαναν κλικ σε συνδέσμους ιών, το δίκτυο μπορούσε να διεισδύσει στα τηλέφωνά τους.

Στη μονάδα του δικτύου της Κωνσταντινούπολης παρασχέθηκε εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο και τεχνική υποστήριξη εξ αποστάσεως από έναν Priyanshi Patel Kulhari, τον 24χρονο ιδιοκτήτη της εταιρείας λογισμικού κατασκοπείας Cyberintelligence International Private Ltd με έδρα το Τελ Αβίβ, δήλωσε η MİT.

Ο Kulhari, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους κατασκόπους της Μοσάντ, καθόρισε πώς να διεισδύσει σε στοχευμένα τηλέφωνα και ποια άρθρα ειδήσεων θα ωθηθούν για να κάνει κλικ ο στόχος.

Το MIT διαπίστωσε περαιτέρω ότι η Μοσάντ έστειλε τους κατασκόπους της αραβικής καταγωγής στην Κωνσταντινούπολη στον Λίβανο και τη Συρία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να επισημάνουν τοποθεσίες που θα χτυπηθούν από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μερικοί Σύροι και Λιβανέζοι πράκτορες που εργάζονταν στην πόλη αναπτύχθηκαν επίσης στη Βηρυτό για να εξερευνήσουν τον δήμο Haret Hreik και να συλλέξουν πληροφορίες.

Οι πράκτορες ανακάλυψαν τις ακριβείς συντεταγμένες για ένα κτίριο που καταλάμβανε η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, καθώς και τις ταυτότητες των υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων της ομάδας που κατοικούσαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Ένας άλλος ηγέτης του δικτύου με την κωδική ονομασία «Abdulla Qassem», του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει επίσης άγνωστη καθώς επί του παρόντος κατοικεί στο Ισραήλ, παρουσιάστηκε ως Ιορδανός Άραβας που ζει στη Σουηδία και έδωσε εντολή σε έναν άνδρα ονόματι Zeyd Saadeddin να τραβήξει φωτογραφίες και να αναλύσει το επίπεδο ασφάλειας ενός στρατηγικά σημαντικό κτίριο στην περιοχή Qudsiyeh της Δαμασκού.

Επιπλέον, η Μοσάντ έστειλε δεκάδες κατασκόπους, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων υπηκόων, σε μυστικά τουριστικά ταξίδια τριών στάσεων πρώτα στη Σερβία, μετά στο Ντουμπάι και τέλος στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, τρία μέρη που δεν απαιτούν βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Στην Μπανγκόκ, οι πράκτορες οδηγούνταν σε ένα κέντρο της Μοσάντ για να μάθουν την κατασκοπεία.

Εκεί, ένας Τούρκος ονόματι Okan Albayrak, ένας φυγάς πράκτορας της Μοσάντ, διδάχτηκε να συνθέτει αναφορές, να επιτηρεί στόχους, να αποφεύγει και να διαφεύγει από υπηρεσίες πληροφοριών όπως η MİT, να τεκμηριώνει φωτογραφίες, να παρατηρεί και να αναλύει πληροφορίες και να βάζει συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης σε οχήματα.

Η MİT έμαθε επίσης ότι η Μοσάντ ανέπτυξε υπερβολικά περίπλοκες μεθόδους και διεξήγαγε διάφορες επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη για να αποφύγει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Mohammed Filli και ο Abdullah Fellaha, κατάσκοποι της Μοσάντ από το Χαλέπι, ανακάλυψαν το γραφείο του Hisham Younis Yahya Qafisheh, του Σύρου Διευθύνοντος Συμβούλου μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα στην περιοχή Kağıthane της Κωνσταντινούπολης και σχεδίασαν μια κλοπή για να αρπάξουν το τηλέφωνό του και μια διάρρηξη στο διαμέρισμα του Qafisheh στο Başakşehir, περιοχή για να κλέψει τους υπολογιστές και τα έγγραφά του.

Ο Filli και ο Fellaha συμμετείχαν επίσης στην επιτήρηση ενός ιδρύματος και αρκετών Αιγυπτίων υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων ένας αντιφρονών δημοσιογράφος, ένας γιατρός και ένας υπάλληλος σε ένα γραφείο συναλλάγματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με τους Κούρδους της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr