Η αυξημένη ανασφάλεια εξαιτίας των συχνών επιθέσεων στους Κούρδους του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ) από τους επανεγκαταστημένους Άραβες και τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ανάγκασαν τους Κούρδους χωρικούς να πάρουν τα όπλα για να αποκρούσουν αυτό που αποκαλούν «γη των προγόνων τους», μεταδίδει το Kurdistan24.
Με το τουφέκι AK-47 του, ο Ανταλάτ Χαμπίμπ, ένας Κούρδος χωρικός στο χωριό Μπάουα του νότιου Κιρκούκ, περιπολεί τακτικά στο χωράφι του καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει νέες απειλές από Άραβες εποίκους και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
«Είναι η γη των προγόνων μου. Ο 10ος προπαππούς μου θάφτηκαν ζωντανοί για να το υπερασπιστούν», δήλωσε στο Kurdistan 24 τη Δευτέρα ο Χαμπίμπ, ο οποίος έχασε το χέρι του από έκρηξη νάρκης.
Υποστηριζόμενοι από τις ιρακινές δυνάμεις και τον εκτελούντα καθήκοντα κυβερνήτη του Κιρκούκ, Ρακάν Τζαμπούρι, οι μετεγκαταστημένοι Άραβες, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων Πεσμεργκά το 2017, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις και την παρενόχλησή τους κατά των Κούρδων χωρικών.
Σε μια εκστρατεία που ονομάστηκε «Αραβοποίηση», το πρώην ιρακινό καθεστώς Μπάαθ στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 εκτόπισε χιλιάδες ντόπιους Κούρδους και Τουρκομένους από το Κιρκούκ και τις γύρω περιοχές και τους αντικατέστησε με Άραβες νομάδες, που προέρχονταν από άλλα μέρη της χώρας.
Ο κύριος στόχος του Σαντάμ Χουσεΐν, του εκτελεσθέντος Ιρακινού δεσπότη, ήταν να αλλάξει τη δημογραφία της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, την οποία διεκδικούσαν οι Κούρδοι εδώ και δεκαετίες.
Ενισχυμένοι από έγγραφα ιδιοκτησίας της εποχής του Σαντάμ, οι μετεγκαταστημένοι Άραβες προσπαθούν να διεκδικήσουν 18.000 ντουνάμ (1.800 εκτάρια) κουρδικών εδαφών στην περιοχή.
Για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των Αράβων εποίκων, οι Κούρδοι της υπαίθρου βασίζονται σταθερά στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, τα κουρδικά κόμματα πολέμησαν σκληρά για να συμπεριλάβουν μια ρήτρα στο νέο σύνταγμα για να ανατρέψουν τη συστημική εθνοκάθαρση απαιτώντας την «ομαλοποίηση» αυτών των περιοχών μέσω ενός συστήματος αποζημίωσης για τους εποίκους Άραβες.
Κάθε οικογένεια Αράβων εποίκων έχει λάβει περίπου 20 εκατομμύρια ιρακινά δηνάρια (περίπου 16.000 δολάρια με τη συναλλαγματική ισοτιμία του 2007) για να επιστρέψει στους τόπους καταγωγής της.
«Οι άνθρωποι μας κινδυνεύουν. Δεν έχουμε ασφάλεια και οι βοσκοί μας έχουν απαχθεί», είπε στο Kurdistan 24 ο Σαμάλ Σεΐχ Χουσεΐν, κάτοικος του χωριού Μπάουα.
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) επιστρέφει
Παρά την εδαφική ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2017, τα απομεινάρια του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στοχεύουν τακτικά χωρικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Σε επίθεση σε φυλάκιο του στρατού στο βόρειο Κιρκούκ τη νύχτα του Σαββάτου 17/6, τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση για την οποία θεωρείται ύποπτο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Αρκετοί Κούρδοι βοσκοί απήχθησαν πέρυσι τόσο στο Κιρκούκ όσο και στο Τουζ Χουρμάτου για λύτρα.
Η εξτρεμιστική ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο τους χωρικούς και τους βοσκούς του χωριού Μπάουα, αναγκάζοντας τον αγροτικό πληθυσμό να πάρει τα όπλα για να αμυνθεί.
«Φυλάγαμε τις καλλιέργειές μας για 45 νύχτες μέχρι να τελειώσει η συγκομιδή», είπε ο Χαμπίμπ.
Αρκετοί εμπρησμοί τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής προκλήθηκαν από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι συνεχιζόμενες απειλές για την ασφάλεια έχουν συρρικνώσει σημαντικά τον πληθυσμό του χωριού, μειώνοντάς τον σε μόλις 70 οικογένειες. Σχεδόν 600 οικογένειες κατοικούσαν στην περιοχή.
Το Μπάουα και πολλά άλλα χωριά της επαρχίας βρίσκονται στο λεγόμενο «κενό ασφαλείας» μεταξύ των δυνάμεων του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν, κενό που έχει εκμεταλλευτεί το Ισλαμικό Κράτος για να δρα.