Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Β/Δ Συρία: Η Ταχρίρ αλ Σαμ συνέλαβε Τσετσένους μουτζαχεντίν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Τουρκία

Β/Δ Συρία: Η Ταχρίρ αλ Σαμ συνέλαβε Τσετσένους μουτζαχεντίν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η φιλοτουρκική τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, πρώην Μέτωπο αλ Νούσρα – συριακή Αλ Κάιντα) συνέλαβε την Κυριακή (11/6) τέσσερα μέλη μιας ομάδας τζιχαντιστών που είναι Ρώσοι υπήκοοι, στην Περιφέρεια της Ιντλίμ, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι συλληφθέντες είναι μέλη της Ατζνάντ αλ Καυκάζ, μιας ομάδας τζιχαντιστών μουτζαχεντίν υπό τσετσενική ηγεσία που δραστηριοποιείται στη βορειοδυτική Συρία, και συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία στην πόλη Χερμπέτ αλ-Τζοζ, στα βόρεια της Ιντλίμπ.

Μια αποκλειστική πηγή είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι ένας από τους συλληφθέντες ήταν ένας οπλαρχηγός γνωστός ως Άμπου Ισλάμ αλ Καυκάζι, ο οποίος συνδέεται με τον ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλακίμ αλ Σισάνι (Ρουστάν Αζίεφ), στην κεντρική φωτογραφία με το ακάλυπτο πρόσωπο και τη γενειάδα.

Η πηγή είπε ότι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη φυλακή 106 στην πόλη Σαρμάντα, στα βόρεια της Ιντλίμπ.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που ιδρύθηκε το 2017, ελέγχει την πόλη Ιντλίμπ και τη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, χρησιμοποιώντας την ισλαμιστική και φιλοτουρκική «Κυβέρνηση Σωτηρίας» των εξεγερμένων της Συρίας ως πολιτική και διοικητική ομπρέλα έκτοτε.

Ατζνάντ αλ Καυκάζ

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ είναι μια τσετσενική ισλαμιστική φατρία που σχηματίστηκε επίσημα το 2015 γύρω από μια βασική ομάδα μαχητών που είχαν φτάσει στη Συρία από τον Καύκασο από το 2013.

Όπως το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP), η ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη, αν και συχνά έχει πολεμήσει μαζί με μικρότερες σκληροπυρηνικές φατρίες και με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) σε επιθέσεις κατά του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, καθώς περισσότεροι ξένοι εντάχθηκαν στον πόλεμο, η Ατζνάντ αλ Καυκάζ μεγάλωσε και το 2014 άφησε την Ανσάρ αλ Σαμ για να γίνει ανεξάρτητη, οριστικοποιώντας την επίσημη μορφή της την άνοιξη του 2015.

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ συχνά λειτουργούσε σε συμφωνίες συνεργασίας που επιτρέπουν στις φατρίες να διατηρούν την ανεξαρτησία τους, αλλά συμφωνούν να συντονίζονται σε συγκεκριμένα στρατιωτικά ζητήματα, μερικές φορές μοιράζονται όπλα και προμήθειες μεταξύ τους.

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό καλές σχέσεις με τις περισσότερες φατρίες μουτζαχεντίν στα βορειοδυτικά, συμπεριλαμβανομένου της HTS και σε αντίθεση με άλλες ομάδες από την Τσετσενία δεν είχε ποτέ σχέση με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο Ρούσταν Αζίεφ ποζάρει με μέλη της Ατζνάντ αλ Καυκάζ να τον περιστοιχίζουν

Ο Ρούσταν Αζίεφ, ο αρχηγός της Ατζνάντ αλ Καυκάζ και βετεράνος Τσετσένος αντάρτης από το 1998, διεκδικεί τον γενικό τους στόχο είναι η απομάκρυνση της ρωσικής κυβέρνησης από τον βόρειο Καύκασο και η δημιουργία ενός ενοποιημένου κράτους στην περιοχή, αν και παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό επί του παρόντος.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Ρούσταν Αζίεφ φέρεται να έφτασε στην Ουκρανία μαζί με μερικά από τα μέλη της Ατζνάντ αλ Καυκάζ για να ενταχθούν στον πόλεμο εκεί ενάντια στη Ρωσία.

Μέγεθος και τύπος Οργάνωσης

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ αποτελείται κυρίως από Τσετσένους, αλλά περιλαμβάνει επίσης ξένους μαχητές κι από άλλα μέρη του Καυκάσου, Σύρους και ξένους Άραβες μαχητές.

Η οργάνωση έχει συνεργαστεί στενά με την HTS και την προκάτοχό της, το Μέτωπο αλ Νούσρα.

Από το 2022 ό,τι έχει απομείνει από την πολύ μικρή φατρία κατοικεί στην περιοχή της Λαοδίκειας (Λατάκεια) της βορειοδυτικής Συρίας ως ημι-ανεξάρτητη φατρία, αν και η HTS ισχυρίζεται ότι η ομάδα έχει συγχωνευθεί πλήρως κάτω από τη στρατιωτική της πτέρυγα.

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει βίντεο και φωτογραφίες από τις δραστηριότητές της στην ιστοσελίδα της και μέσω διαφόρων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίαιες Δραστηριότητες

Η Ατζνάντ αλ Καυκάζ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε πολλές επιθέσεις των ισλαμιστών κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της πόλης Ιντλίμπ και μεγάλου μέρους της επαρχίας το 2015 από τις δυνάμεις του καθεστώτος και τις επιδρομές του 2017 κατά θέσεων του καθεστώτος στο δυτικό Χαλέπι, αφού οι ισλαμιστές έχασαν τον έλεγχο της πόλης του Χαλεπίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Πάνω από το 50% των Ουκρανών επιθυμεί να τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος με τη Ρωσία

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr