Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν αγοράζει κοψοχρονιά τη γη των Σύρων στη Ντέιρ Αλ Ζουρ με το καλό ή το κακό

Το Ιράν αγοράζει κοψοχρονιά τη γη των Σύρων στη Ντέιρ Αλ Ζουρ με το καλό ή το κακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ατίγια πούλησε τη γη του, την κύρια πηγή εισοδήματός του επί πολλά χρόνια, σε έναν μεσίτη που συνδέεται με το Ιράν για λιγότερο από το ήμισυ της αξίας της.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Ατίγια Αμπντουλκαντίρ, κάτοικος της πόλης Αμπάς, στην ανατολική ύπαιθρο της περιφέρειας της Ντέιρ Αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, πούλησε τη γη του, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ευφράτη, η οποία ήταν η κύρια πηγή επιβίωσής του, σε έναν μεσίτη που εργαζόταν για Ιρανούς στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, καθώς οι άνθρωποι στις περιοχές που κρατούν οι φιλοϊρανικές φατρίες στη Συρία βρίσκονται υπό οικονομική πίεση.

Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη Ντέιρ αλ Ζουρ και η σκόπιμη παραμέληση της περιοχής από την κυβέρνηση ανάγκασαν τους κατοίκους να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Τις περισσότερες φορές, ο αγοραστής είναι ιρανικής υπηκοότητας.

Κατά τις πρώτες ημέρες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, το Ιράν συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στους αντιπάλους του.

Το Ιράν, υποστηρίζοντας τον Άσαντ, αύξησε το μέγεθος της στρατιωτικής του παρουσίας σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Για να επεκτείνουν την ιρανική επιρροή στην περιφέρεια της Ντέιρ αλ Ζουρ ειδικότερα και στη Συρία γενικότερα, αυτές οι ιρανικές και φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης, καθώς αναπτύσσουν τοπικούς μεσίτες για να αγοράσουν ακίνητα, γη και σπίτια πολιτών.

Οι κάτοικοι λένε ότι η κυβέρνηση είναι συνένοχη στην προσπάθεια να πιέσει τους κατοίκους να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Η περιφέρεια της Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία:

Ο Αμπντουλκαντίρ πούλησε τη γη του για 11.000 δολάρια σε ένα άτομο που ονομάζεται Αλ Αμίρ, το οποίο εργάζεται για τους Ιρανούς στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πουλήσει το μοναδικό του οικόπεδο, γιατί έπρεπε να ξεπληρώσει χρέη.

Αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοϊρανικές φατρίες ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής στα τέλη του 2017, το Ιράν άρχισε σταδιακά να διεισδύει στη Ντέιρ Αλ Ζουρ, χτίζοντας πολιτιστικά κέντρα που που προσηλυτίζουν στο σιιτικό Ισλάμ.

Ο Νάσερ αλ Νάσερ, ένα ψευδώνυμο για έναν άνδρα από το Αλ Ντουβάιρ, στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ Αλ Ζουρ, παρενοχλήθηκε από μέλη που συνδέονται με έναν από τους εξέχοντες μεσίτες στη Ντέιρ Αλ Ζουρ, που ονομάζεται Φιράς Αλ Τζαχάμ, μετά την απελευθέρωση από το στρατόπεδο κράτησης Χολ, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 51.000 υπόπτοι ως οικογένειες μελών ISIS ή συμπαθούντες.

Εκείνοι που συνδέονται με τον μεσίτη Αλ Τζαχάμ εκμεταλλεύτηκαν τους ισχυρούς δεσμούς και τη σχέση τους με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και ανάγκασαν τον Αλ Νάσερ να πουλήσει το σπίτι του και τη γη δύο στρεμμάτων που είχε στην κατοχή του.

Ο Αλ Νάσερ είπε στο North Press ότι επικοινώνησε με τον μεσίτη Αλ Τζαχάμ και του περιέγραψε την παρενόχληση των τοπικών πρακτόρων του, «που με αναγκάζουν να πουλήσω το σπίτι και τη γη μου σε χαμηλή τιμή, αλλά ο Αλ Τζαχάμ με διαβεβαίωσε ότι είμαι καταζητούμενος από τον κυβερνητικό μηχανισμό».

Ο Αλ-Νάσερ αποφάσισε να πουλήσει τη γη και το σπίτι του, φοβούμενος ότι θα γίνει στόχος αν αρνηθεί να τους πουλήσει τις περιουσίες του.

Προσπάθησε να πάρει ένα καλό ποσό, αλλά κάθε φορά που ένας έμπορος ερχόταν να επιθεωρήσει το σπίτι και τη γη, απειλούνταν από τους μεσίτες του Φιράς Αλ Τζαχάμ. Κανείς δεν ήθελε να αγοράσει τα ακίνητά του.

«Στο τέλος, ο Αλ Τζαχάμ τα αγόρασε με μόνο 120 εκατομμύρια λίρες Συρίας [13.800 δολάρια], γνωρίζοντας ότι η πραγματική αξία ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια [34.500 δολάρια]», σημείωσε ο Αλ Νάσερ.

Ιρανικές ομάδες στη Ντέιρ Αλ Ζουρ επικεντρώνονται στη διάδοση του σιιτισμού μεταξύ των κατοίκων, εκτός από την απόκτηση ακινήτων μέσω τοπικών μεσιτών, προκειμένου να πετύχουν μια δημογραφική αλλαγή, η οποία εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες του Ιράν.

Υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα μεγάλα δίκτυα μεσιτών στη Ντέιρ Αλ Ζουρ, στο μεγαλύτερο από τα οποία ηγείται ο Χαλίντ Αλ Μπακάρι, ο οποίος είναι κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και επίσης ο Φιράς Αλ Τζαχάμ.

Οι μεσίτες δραστηριοποιούνται στις περιοχές του Αμπουκαμάλ, του Μαγιαντίν και της πόλης Ντέιρ Αλ Ζουρ, σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί κάτοικοι του Αμπουκαμάλ και των γειτονικών του χωριών, καθώς και οι κάτοικοι του Μαγιαντίν και των γειτονικών του χωριών, πούλησαν τις περιουσίες τους και μετακόμισαν για να ζήσουν σε περιοχές που κατέχει η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES ) ή μετανάστευσε έξω από τη χώρα λόγω της φτώχειας, των βάναυσων πολιτικών της συριακής κυβέρνησης και της έλλειψης ασφάλειας που προκαλείται από την ιρανική διείσδυση, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Τοπικοί ακτιβιστές επισημαίνουν ότι, πριν από δύο χρόνια, μεσίτες που εργάζονταν για τους Ιρανούς στην περιοχή αγόρασαν τα ακίνητα περισσότερων από 300 ανθρώπων στο Αμπουκαμάλ και την ύπαιθρό του, καθώς και περισσότερα από τα μισά ακίνητα και ακίνητα στην πόλη Μαγιαντίν στην ανατολική ύπαιθρο του Ντέιρ Αλ Ζζουρ.

Η πόλη Μαγιαντίν έχει αποκτήσει «καθαρά σιιτικό χαρακτήρα», λένε οι κάτοικοι, μετά την ίδρυση της Χουσεϊνίγια (σιιτικών λατρευτικών χώρων) και πολιτιστικών κέντρων εκεί, καθώς και κοιτώνων των Ιρανών παραστρατιωτικών μαχητών στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Το Ιράν δημιουργεί ψυχιατρείο για να «συνεφέρει» εκεί τις γυναίκες που δεν φοράνε μαντίλα

Αχού Νταριεΐ – Το Ιράν άφησε ελεύθερη τη φοιτήτρια που για να διαμαρτυρηθεί έμεινε με τα εσώρουχα

Φήμες θέλουν τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε κώμα

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr