Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε την απογοήτευσή του τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει σε δύο Ευρωπαίους πολιτικούς, που συμμετείχαν σε αποστολή 100 παρατηρητών, την παρακολούθηση των εκλογών της 14ης Μαΐου.
Οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν διαπιστεύεις στον Δανό βουλευτή Σόρεν Σόντεργκααρντ και στον Σουηδό βουλευτή Καντίρ Κασίργκα, όπως έγινε γνωστό από τη κοινοβουλευτική συνέλευση του 57μελούς ΟΑΣΕ.
«Είμαστε απογοητευμένοι με αυτό το βήμα που έκαναν οι τουρκικές Αρχές, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το έργο της διεθνούς αποστολής παρατηρητών», ανέφερε η συνέλευση.
Επίσης πρόσθεσε ότι, η Τουρκία «δεν πρέπει, άμεσα ή έμμεσα, να επηρεάσει τη σύνθεση της αποστολής».
Ανέφερε ότι οι κκ. Σόντεργκααρντ και Κασίργκα δεν έγιναν δεκτοί από την Τουρκία λόγω δηλώσεών τους που έκαναν «ως ανεξάρτητοι βουλευτές».
Η ομάδα των 100 παρατηρητών αποτελείται από πολιτικούς από χώρες μέλη του ΟΑΣΕ.
Άλλο όργανο του ΟΑΣΕ στέλνει μια ακόμα ομάδα, σχεδόν 400 παρατηρητών, για να παρακολουθήσει τις τουρκικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη σκληρότερη πρόκληση της μακρόχρονης (δύο δεκαετίες) διακυβέρνησής του.
Ο κ. Σόντεργκααρντ, από τη Σοσιαλιστική-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία του αρνήθηκε την πρόσβαση επειδή είχε επισκεφτεί προηγουμένως τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση της Δανίας TV2, η Άγκυρα τον κατηγόρησε για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
Οι SDF ηγήθηκαν του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.
Η Τουρκία τις θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο κατατάσσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Το 2018, η Άγκυρα απαγόρευσε την είσοδο σε δύο πολιτικούς, από τη Γερμανία και τη Σουηδία, που συμμετείχαν σε μια αποστολή εκλογικών παρατηρητών που εστάλη από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ.
Ο ΟΑΣΕ ιδρύθηκε το 1975 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του Ανατολικού Μπλοκ.
Τα σημερινά μέλη του περιλαμβάνουν χώρες του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.