Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σενάρια ουκρανικής αντεπίθεσης στη Ρωσία – Από το εάν γίνει τελικά μέχρι ποιες ρωσικές πόλεις είναι στόχος

Σενάρια ουκρανικής αντεπίθεσης στη Ρωσία – Από το εάν γίνει τελικά μέχρι ποιες ρωσικές πόλεις είναι στόχος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Πιστεύουμε στην επιτυχία της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσής μας», είπε ο Ζελένσκι από ένα βήμα στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής ευρωπαϊκής περιοδείας του, η οποία συνέπεσε με την επίθεση (ή προβοκάτσια) με ντρόουν στο Κρεμλίνο.

Το πού και πότε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα περάσουν στην επίθεση είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, από τις πρώτες μέρες του Μαΐου άρχισαν να καταφθάνουν αντικρουόμενες πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Έτσι, ο δημιουργός της παραστρατιωτικής μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είπε ότι οι ουκρανικοί σχηματισμοί είχαν ήδη ξεκινήσει μια αντεπίθεση και είχαν πληθώρα ανθρώπων και εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, το κανάλι Brief επικαλέστηκε τον Γιούρι Σομπολέφσκι, Αναπληρωτή Επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, poy είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ήδη ξεκινήσει τη μεγάλης κλίμακας αντεπίθεσή τους.

«Η αντεπίθεση είναι, στην πραγματικότητα, όλες οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια κατεύθυνση και δεν θα υπάρξει ανακοινωμένη ημερομηνία για την έναρξη της αντεπίθεσης», δήλωσε ένας αξιωματούχος που διορίστηκε από το Κίεβο.

Και ο επικεφαλής της διοίκησης της Ζαπορίζια, Γιεβχέν Μπαλίτσκι, είπε ότι, αν κρίνουμε από τις πληροφορίες από την πρώτη γραμμή, η ουκρανική επίθεση θα ξεκινήσει «τις επόμενες ημέρες και ακόμη και ώρες». Ανακοίνωσε επίσης την εκκένωση 18 οικισμών στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από διάφορα σημεία της πρώτης γραμμής τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι μέχρι στιγμής οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν καταφύγει σε ακριβείς επιθετικές επιχειρήσεις και δεν τολμούν να εξαπολύσουν πλήρη αντεπίθεση.

Έτσι, τη νύχτα της 4ης προς 5η Μαΐου, ουκρανικές μονάδες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αναγνώριση στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ. Αυτό είπε ο επικεφαλής του κέντρου τύπου του ομίλου Βοστόκ, Αλεξάντερ Γκορντέεβ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντιμετωπίστηκαν με πυρά του ρωσικού πυροβολικού, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στο μέτωπο θυμίζει την τακτική «ένα βήμα μπροστά ή δύο βήματα πίσω», λένε οι αναλυτές.

Η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει να τροφοδοτεί την παγκόσμια κοινότητα και τους υποστηρικτές της στη Δύση με διαρροές σχετικά με την ημερομηνία της επίθεσης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε μια ξαφνική περιοδεία στην Ευρώπη, δηλώνει ότι πρόκειται να ξεκινήσει και «κακά νέα» περιμένουν τους Ρώσους.

Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ προτείνει ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μπορεί πράγματι να ξεκινήσει στο πολύ εγγύς μέλλον.

Αυτό υποδεικνύεται από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα, τονίζει ο αναλυτής.

– Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αποθηκών καυσίμων στη Ρωσία έχουν ενταθεί απότομα.

Υπάρχουν μικρές συνεχείς επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε διάφορους τομείς του μετώπου.

Πιστεύεται ότι έτσι γίνεται η ανίχνευση του μετώπου, όπου είναι πιο αδύναμο και το έδαφος που αντέχει τα τανκς.

Πιστεύεται ότι μια απόπειρα μεγάλης επίθεσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα, προέβλεψε ο Μαρκόφ.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ζελένσκι δεν θέλει καθόλου να στείλει τα στρατεύματά του σε αντεπίθεση.

Όχι, ο Ζελένσκι δεν φοβάται. Απλώς δεν θέλει να χάσει μια ανεξάντλητη πηγή «δώρων» από τη Δύση με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας.

– Ο Ζελένσκι δεν θέλει να επιτεθεί πουθενά, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Βασίλι Στογιάκιν.

Τώρα λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια σε τεράστιες ποσότητες και τις περισσότερες φορές δωρεάν.

Καταλαβαίνει όμως ότι αυτή η βοήθεια θα έρθει ακριβώς όσο υπάρχουν ενεργές εχθροπραξίες.

Ωστόσο, ολόκληρος ο δυτικός Τύπος επισημαίνει το γεγονός ότι η Ουκρανία οδηγείται σε επίθεση ώστε να μπορέσει να βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Μετά από αυτό, αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο.

Κανείς στη Δύση δεν περιμένει μια αποφασιστική νίκη από την Ουκρανία.

Μιλάμε για ειρήνη, τουλάχιστον για ένα ή δύο χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν καλά ότι όσο υπάρχει το ουκρανικό κράτος, θα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Αν όμως υπογραφεί ειρήνη, ο Ζελένσκι θα πρέπει να αγοράσει τανκς και αεροπλάνα με δικά του έξοδα.

Δεν έχει σημασία αν το Κίεβο έχει τα χρήματα για αυτό ή όχι. Η απελευθέρωση είναι πάντα καλύτερη.

Ο Ζελένσκι δεν θέλει να αποκτήσει όπλα με δικά του έξοδα και ως εκ τούτου καθυστερεί την αντεπίθεση, παρόλο που ωθείται προς αυτήν.

Η τελευταία ημερομηνία που ακούσαμε ανακοινώθηκε από τον ίδιο στη Φινλανδία – 20 Ιουνίου.

Και στη γη και στον ουρανό

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αντί για μια κλασική αντεπίθεση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσουν μια υβριδική επιχείρηση με μια σειρά από επιθέσεις δολιοφθοράς.

Οι επιθέσεις με ντρόουν σε στόχους στη Ρωσία, από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου μέχρι το παλάτι της Γερουσίας του Κρεμλίνου, μόλις σηματοδότησε την αρχή μιας «υβριδικής αντεπίθεσης», συνοψίζουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, η κύρια έμφαση σε μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι η πραγματική ζημιά στον εχθρό, αλλά η εικόνα και οι εντυπώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

– Οι αντίπαλοι καταστρέφουν στόχους στα μετόπισθεν. Οι Ρώσοι προφανώς γνωρίζουν πού αποθηκεύονται τα πυρομαχικά, πού συναρμολογείται ο εξοπλισμός, πού βρίσκονται τα κέντρα ελέγχου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χτυπούν έντονα αλλά έχει μικρή επίδραση στη ρωσική μαχητική ικανότητα, τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας Μαράτ Μπασίροφ, αναλύοντας τη δραστηριότητα των αντιπάλων στη σύγκρουση τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

– Τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, που κυμαίνονται από σαμποτάζ στους σιδηρόδρομους και επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων, μέχρι το πρόσφατο χτύπημα με ντρόουν στο Κρεμλίνο – όλα αυτά είναι το πρώτο στάδιο της αναγγελθείσας αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι ισχύουσες αναγνωρίσεις διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, η Ουκρανία έχει λάβει από τη Δύση 230 άρματα μάχης και 1.500 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού.

Μπορεί να υποτεθεί ότι η επίθεσή τους θα έχει μια κύρια κατεύθυνση και μια απόσπαση της προσοχής, – λέει ο στρατιωτικός ιστορικός, διευθυντής του ρωσικού Μουσείου Αεράμυνας Γιούρι Κνούτοφ.

Ο ειδικός σημειώνει ότι μια «αντεπίθεση με ντρόουνς» μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο.

Ένα τανκ είναι ένα μεγάλο, βαρύ και προβλέψιμο πράγμα. Και τα ντρόουν δεν είναι απλώς «φθηνά και χαρούμενα». Οι τεχνολογίες των ντρόουν αναπτύσσονται αλματωδώς, με αποτέλεσμα το ντρόουν να γίνεται σχεδόν άτρωτο.

– Όσο για τα ντρόουν, δεν είναι όλα τόσο απλά όσο νομίζουμε.

Τα ηλεκτρονικά τους αλλάζουν σχεδόν μια φορά το μήνα ή μια φορά κάθε ενάμιση μήνα.

Εξωτερικά μπορεί να είναι το ίδιο αεροσκάφος, αλλά τα εξαρτήματά του είναι ήδη εντελώς διαφορετική και η προστασία από τον ηλεκτρονικό πόλεμο είναι διαφορετική.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κνούτοφ, τα σύγχρονα ντρόουν κατασκευάζονται από ανθρακονήματα.

Ακόμη και ορισμένα εξαρτήματα του κινητήρα μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα.

Ως αποτέλεσμα, για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ένα τέτοιο «πουλί» γίνεται σχεδόν αόρατο.

«Υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού, εάν γίνει», δήλωσε στο περιοδικό Foreign Affairs ο Μαρκ Μίλεϊ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή, η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε σταυροδρόμι.

Σύμφωνα με τον Μίλεϊ, η πρώτη επιλογή για την έκβαση της επίθεσης είναι η πλήρης κατάρρευση της ρωσικής πρώτης γραμμής.

Αυτό το σενάριο δεν είναι από τα πολύ πιθανά.

Αλλά έχουν ήδη υπάρξει προηγούμενα, σημείωσε ο Μαρκ Μίλεϊ.

Το ρωσικό μέτωπο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που σημαίνει, λένε, και τώρα οι στρατιώτες του Κιέβου έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν την ιστορία, αν και ελάχιστη.

Η δεύτερη επιλογή είναι η περιορισμένη επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Το τρίτο είναι η αποτυχία της αντεπίθεσης.

Ταυτόχρονα, ο Μαρκ Μίλεϊ δεν αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επίθεσης του Κιέβου (ίσως κρύβεται, ή ίσως δεν ενημερώθηκε).

Αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι εάν η «αντεπίθεση» ξεκινήσει φέτος, τότε οι εχθροπραξίες σίγουρα δεν θα τελειώσουν μέχρι το τέλος του έτους και τα μέρη της σύγκρουσης δύσκολα θα επιτύχουν τους στόχους τους.

Ενώ ο Μαρκ Μίλεϊ μοιράζει το δέρμα μιας άχαστης αρκούδας, τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να διαρρέουν λεπτομέρειες σχετικά με πιθανά σενάρια για την επερχόμενη αντεπίθεση.

Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ δήλωσε ότι υπάρχουν δύο βασικά σχέδια για την επιθετική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας: Βρετανοί και Αμερικανοί.

– Το αμερικανικό σχέδιο είναι απλό. Το σχέδιο των Βρετανών είναι πονηρό.

Το αμερικανικό σχέδιο ετοιμάζεται από τον στρατό του Πενταγώνου.

Το βρετανικό σχέδιο αναπτύχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το Πεντάγωνο είναι βέβαιο για τη δύναμη του στρατού πληρεξουσίου του, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσφέρονται να εισέλθουν στην Κριμαία. Πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση.

Οι Βρετανοί δεν είναι τόσο σίγουροι για τη δύναμη του Πενταγώνου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαζί με ένα χτύπημα στην Κριμαία, προτείνουν να καταλάβουν ξαφνικά μια μεγάλη ρωσική πόλη όπως το Μπέλγκοροντ και το Μπρυάνσκ από τις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και έναν πυρηνικό σταθμό ή υδροηλεκτρικό σταθμό και να πάρουν ομήρους.

Ένα από τα ουκρανικά κανάλια στο Telegram ανέλυσε τις πιθανές επιλογές για μια αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας – στο Κουρσκ, στο Μπρυάνσκ ή στο Μπέλγκοροντ ή στο Ντονέτσκ.

Οι αναλυτές της δημοσίευσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε επίθεση στην «παλιά» Ρωσία θα συνεπαγόταν κρίσιμους κινδύνους εικόνας για το Κίεβο:

«Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους για επίθεση στην “παλιά Ρωσία”.

»Μια τέτοια επίθεση θα οδηγούσε σε ριζική μείωση της υποστήριξης προς αυτές τις χώρες και θα αποδυνάμωνε τη θέση των “υπερασπιστών της Ουκρανίας” στο εξωτερικό.

»Δεύτερον, θα υπάρξουν αμέσως ψηφοφορίες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα καταδικάσουν την επίθεση εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Ουκρανίας».

Η επιλογή ενός χτυπήματος στο Ντόνετσκ φαίνεται πιο «ενδιαφέρουσα» για τους Ουκρανούς αναλυτές, καθώς μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να εκπλήξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αλλά υπάρχει μια απόχρωση: «Αυτή η περιοχή έχει μια καλά εξοπλισμένη γραμμή άμυνας, οι καλύτερες μονάδες βρίσκονται εκεί σταθμευμένες, καθώς και το έδαφος – η πόλη, που δεν συμβάλλει στην αστραπιαία ανάπτυξη μιας επίθεσης με τροχοφόρα και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.

»Δηλαδή, ο συντονισμός στη δυναμική είναι η κύρια δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επομένως η ταχύτητα της προόδου είναι κρίσιμης σημασίας», γράφει το κανάλι και κάνει μια άλλη υπόθεση: «εάν το Κίεβο αποφασίσει να μην χτυπήσει ολόκληρη την πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, αλλά περιοριστεί σε ένα ακριβές χτύπημα, τότε θα είναι πιο πιθανό το Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ).

«Πολλοί λένε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, όσο κι αν τις γεμίσεις με όπλα.

»Αυτό είναι μια υποτίμηση των δυνατοτήτων του εχθρού.

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν όλες τις δυνάμεις για να επιτεθούν.

»Κέρδισαν πολύ χρόνο στέλνοντας ανθρώπους στο Μπαχμούτ και εκτρέποντας τους πόρους μας εκεί», λέει ο Ιοάν Λεμπέντεφ.

«Ουκρανοί εκπαιδευμένοι ειδικοί έχουν ήδη επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί αρκετές ουκρανικές μονάδες σοκ».

Ταυτόχρονα, ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν καλά τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και προετοιμάζονται όχι για επίθεση, αλλά για άμυνα:

«Έχουμε αμυντικές δομές που δημιουργούνται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, σε οποιαδήποτε περίπτωση, παρατήρησα ο ίδιος το τμήμα μεταξύ Μπαχμούτ και Σεβέρσκ. Δημιουργούνται τεράστιες οχυρωμένες περιοχές».

Ο ειδικός πιστεύει ότι το Κίεβο χρειάζεται τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την ημερομηνία της αντεπίθεσης για τις δημόσιες σχέσεις του Ζελένσκι και όχι επειδή ο ηγέτης του Κιέβου φοβάται.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια καλά μελετημένη τακτική του Ουκρανού προέδρου.

– Ο Ζελένσκι κάνει τα πάντα σύμφωνα με τους κλασικούς κανόνες του πολέμου.

Μας παραπλανά, μιμείται επακριβώς τις επιχειρήσεις μάχης, έτσι ώστε να απλώνουμε τα στρατεύματά μας κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Δημιουργείται ένα εφέ, που περιγράφεται σε ένα παραμύθι για ένα αγόρι που φώναξε: «Λύκοι, λύκοι!». Όταν χαλαρώσουμε και χάσουμε την εγρήγορσή μας, τότε θα επιτεθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, καταθέτει αίτηση διαζυγίου

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr