Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: 100 εκατ. λίρες το κόστος της στέψης του

Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: 100 εκατ. λίρες το κόστος της στέψης του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κόστος της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ ανέρχεται σε 100 εκατ. λίρες. Στο ίδιο επίπεδο και οι ετήσιες απολαβές της βασιλικής οικογένειας. Ειδική μπίρα για τον νέο Βασιλιά και ενίσχυση της εστίασης.

Σήμερα, η βαθιά βρετανική παράδοση της μοναρχίας παίρνει σάρκα και οστά.

Το ιστορικό γεγονός της στέψης του Καρόλου Γ’ τραβά όλα τα βλέμματα διεθνώς.

Είχε να πραγματοποιηθεί εδώ και 70 χρόνια, από την στέψη της Βασίλισσας Ελισσάβετ το 1953, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στη μακρά βασιλεία της Ελισσάβετ ΙΙ.

Μια σειρά από διαδικασίες πρωτοκόλλου έδωσαν σήμερα το κατάλληλο κλίμα και η σημερινή στέψη του βασιλιά Καρόλου, αν και με κάποιες αλλαγές, θύμισε στους Βρετανούς τις ρίζες τους. Όμως ένα τέτοιο γεγονός έχει πάντα δυο όψεις.

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισσάβετ αλλά ακόμη και κατά τις ημέρες λίγο πριν από την στέψη του νέου Βασιλιά, είχε ήδη ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για το αν θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ακόμα βασιλεία και μονάρχη.

Ο λόγος, κυρίως οικονομικός. Η βρετανική βασιλική οικογένεια κοστίζει στους Βρετανούς πάνω από 85 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας ετησίως.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2022, από τον οργανισμό που χρηματοδοτεί τα έξοδα της Μοναρχίας (Sovereign Grant), το κόστος αυτό είδε αύξηση 17% το διάστημα 2021-2022, ξεπερνώντας τα 102 εκατομμύρια.

Κάπως έτσι η βρετανική μοναρχία κατατάσσεται στις πιο κρατικά ακριβοπληρωμένες βασιλικές οικογένειες.

Χαρακτηριστικό ότι η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, αν και δεύτερη στην κατάταξη, λαμβάνει σχεδόν τα μισά λεφτά, 44 εκατομμύρια λίρες.

Τρίτη, βρίσκεται η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας με κάτι περισσότερο από 32 εκατομμύρια λίρες.

Το 51% των Βρετανών δεν ήθελε στέψη με κρατικό χρήμα

Ακόμη και σήμερα πάντως στα βρετανικά μέσα δεν «ξεχάστηκε» να αναφερθεί ότι υπήρχαν συγκεντρώσεις στο κέντρο του Λονδίνου, από πολίτες κατά της μοναρχίας, οι οποίοι όμως διαλύθηκαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και εκείνο της πρόσφατης δημοσκόπησης του δημοσκοπικού ινστιτούτου YouGov, με το 51% των Βρετανών να πιστεύει ότι η τελετή στέψης δεν έπρεπε να πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία.

Είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών, το κόστος της στέψης και η επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση των φορολουγούμενων.

Η οικονομική δυσχέρεια της χώρας είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη και παρότι δεν υπάρχουν ακόμα τα ακριβή επίσημα στοιχεία, το κόστος των τριήμερων εορτασμών υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια λίρες.

Το ποσό αυτό είναι μάλιστα ήδη μειωμένο, σύμφωνα με ανθρώπους του παλατιού.

Να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη τελετή της Ελισάβετ πριν από 70 χρόνια, αν και αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας, σε παρούσα αξία, κοστολογείται σε 50 εκατομμύρια λίρες.

Βασικός λόγος της κοστολογικής αύξησης είναι η ασφάλεια.

Πάνω από 11.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί ώστε να προστατέψουν τους 2.000 επίτιμους καλεσμένους, οι οποίοι χρησιμοποιούν κοστοβόρο σύγχρονο εξοπλισμό.

«Ένεση» για την εστίαση και ειδική μπίρα

Η άλλη πλευρά βέβαια είναι ότι οι τριήμεροι εορτασμοί για την βασιλεία θα τονώσουν σημαντικά τη βρετανική εστίαση.

Ήδη μάλιστα, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ειδικά μενού διαμορφωμένα με βάση τη βασιλική οικογένεια, σερβίρονται σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ ακόμη και κάποιες παμπ σερβίρουν μπίρα, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον νέο Βασιλιά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Fuller’s Coronation King’s Ale.

Η συνολική κατανάλωση του διάσημου βρετανικού ποτού υπολογίζεται μάλιστα να υπερβεί τα 62 εκατομμύρια pints, 17 εκατομμύρια δηλαδή παραπάνω pints μπύρας από ότι θα περίμεναν σε ένα «φυσιολογικό» Σαββατοκύριακο.

Η ένωση των επιχειρηματιών του χώρου (UK Hospitality) υπολογίζει ότι μπορεί να προστεθούν στα ταμεία της 350 εκατομμύρια λίρες επιπλέον, συνυπολογίζοντας τα έσοδα από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων αλλά ακόμη και την αγορά αναμνηστικών αντικειμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα βρετανικά σουπερμάρκετ, στα οποία οι Βρετανοί σπεύδουν να αγοράσουν φαγητά και ποτό ώστε να γιορτάσουν στα περισσότερα από 3.000 πάρτι του δρόμου που έχουν οργανωθεί.

ΠΗΓΗ: DW

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Handelsblatt: Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

DW: Η Παλαιστινιακή Αρχή απαγόρευσε το Al Jazeera

Νοσοκομεία στο Λονδίνο χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Το «ευχαριστώ» του Βασιλιά Κάρολου στους γιατρούς για τη θεραπεία για τον καρκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και μια αμερικανική εδαφική επέκταση σε Καναδά, Γροιλανδία, Διώρυγα Παναμά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr