Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ – 60 με 70 άνθρωποι οι Έλληνες στο Σουδάν

Σκληρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ – 60 με 70 άνθρωποι οι Έλληνες στο Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χάος επικρατεί στο Σουδάν από το Σάββατο (15/04), όταν και ξεκίνησε η αιματηρή μάχη εξουσίας μεταξύ του στρατού της χώρας και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Από ό,τι φάνηκε δε την Κυριακή (16/4) ο στρατός του Σουδάν επικρατούσε των αντίπαλων παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές από την ένωση Σουδανών γιατρών, τουλάχιστον 97 πολίτες σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών στο Σουδάν.

Μέσα στους τραυματίες υπάρχουν και δύο Έλληνες τραυματίες.

Οι συγκρούσεις αυτές προκλήθηκαν από την διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την ενσωμάτωση της δύναμης ταχείας υποστήριξης (RSF) στον στρατό στο πλαίσιο της μετάβασης προς την πολιτική διακυβέρνηση.

Ο Μπουρχάν και ο Χεμεντί συμφώνησαν σε τρίωρη παύση των μαχών από τις 4 μ.μ. τοπική ώρα (1400 GMT έως 1700 GMT) για να επιτρέψουν τις ανθρωπιστικές εκκενώσεις που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, αλλά η συμφωνία αγνοήθηκε ευρέως μετά από μια σύντομη περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, κάτοικοι ανέφεραν τον κρότο του πυροβολικού και τον βρυχηθμό πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή Καφούρι της Μπαχρί, στην οποία βρίσκεται μια βάση των RSF, απέναντι από τον ποταμό Νείλο από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατός ανανέωνε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις των RSF στο Omdurman, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην άλλη πλευρά του Νείλου, και στις συνοικίες Kafouri και Sharg El-Nil της γειτονικής Bahri, τρέποντας σε φυγή τους μαχητές των RSF.

Εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση έχουν απευθύνει έκκληση για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών που απειλούν να επιδεινώσουν την αστάθεια σε μια ήδη ασταθή ευρύτερη περιοχή.

Οι προσπάθειες των γειτόνων και των περιφερειακών φορέων για τον τερματισμό της βίας εντάθηκαν την Κυριακή.

Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και το περιφερειακό αφρικανικό μπλοκ Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη σχεδιάζει να στείλει το συντομότερο δυνατό τους προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί για να συμφιλιώσουν τις συγκρουόμενες σουδανικές ομάδες, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο στο Twitter.

Μητροπολίτης Νουβίας για Σουδάν: Άρχισαν ξανά σφοδρές συγκρούσεις

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πέρασαν μία ήσυχη νύχτα, αλλά μόλις ξημέρωσε άρχισαν ξανά οι συγκρούσεις, ενώ τα πυρά ακούγονται ασταμάτητα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα στα 15 άτομα που είναι εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία εκτός από Έλληνες είναι Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες.

«Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.

Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει».

«Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποίησουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο», είπε ο Μητροπολίτης σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του στρατιωτικού αρχηγείου στο κέντρο του Χαρτούμ και ότι στρατιώτες των RSF τοποθετούν ελεύθερους σκοπευτές σε κτίρια, αλλά «παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο στρατός είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε στρατώνες και βάσεις των RSF στην περιοχή του Χαρτούμ και κατάφερε να καταστρέψει τις περισσότερες εγκαταστάσεις των παραστρατιωτικών.

Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο στρατός είχε επίσης ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους του προεδρικού μεγάρου του Χαρτούμ από τις RSF, αφού και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι το ελέγχουν, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις-κλειδιά στο Χαρτούμ, όπου μαίνονταν σφοδρές μάχες με πυροβολικό και όπλα μέχρι την Κυριακή.

Μέλη της RSF παρέμεναν μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ που πολιορκείτο από τον στρατό, αλλά ο στρατός συγκρατούσε τα χτυπήματά του για να μην προκαλέσει μεγάλες ζημιές, δήλωσαν μάρτυρες.

Μαρτυρίες κατοίκων του Χαρτούμ

«Είμαστε φοβισμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί για 24 ώρες εξαιτίας του θορύβου και του κουνήματος του σπιτιού.

»Ανησυχούμε μήπως μας τελειώσει το νερό και το φαγητό και τα φάρμακα για τον διαβητικό πατέρα μου», δήλωσε στο Reuters η Χούντα, μια νεαρή κάτοικος στο νότιο Χαρτούμ.

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να βυθίσει το Σουδάν σε εκτεταμένες συγκρούσεις, καθώς παλεύει με την οικονομική κατάρρευση και τη φυλετική βία, εκτροχιάζοντας τις προσπάθειες να προχωρήσει σε εκλογές.

Οι πλούσιες σε ενέργεια δυνάμεις Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσπαθήσει να διαμορφώσουν τα γεγονότα στο Σουδάν, βλέποντας τη μετάβαση από την εξουσία του ανατραπέντος ισχυρού άνδρα Μπασίρ ως έναν τρόπο να αναχαιτίσουν την ισλαμιστική επιρροή και να βελτιώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Έχουν επίσης επιδιώξει επενδύσεις σε τομείς όπως η γεωργία, όπου το Σουδάν διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, και τα λιμάνια στις ακτές του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μεγαλώνει ο αριθμός των απωλειών

Η Ένωση Σουδανών Ιατρών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Ιατρών ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 56 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 595 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών, είχαν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες.

Δεκάδες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ανέφερε η επιτροπή των γιατρών, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό λόγω έλλειψης πληροφοριών από πρώτο χέρι από τα νοσοκομεία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σταμάτησε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις σε περιοχές του Σουδάν που πλήττονται από την πείνα, αφού τρεις Σουδανοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στο Βόρειο Νταρφούρ και ένα αεροπλάνο του ΠΕΠ χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις δολοφονίες και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες.

«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Twitter.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι #NotATarget».

Ποια είναι η κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν χθες, Σάββατο, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία, όπου είχαν πάει για να ενημερώσουν τους πιστούς για την κατάσταση.

Για την κατάσταση των δύο τραυματιών μίλησε στο MEGA ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.

«Μίλησα με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων που είναι στο νοσοκομείο, τον Φιντέλ, και λόγω της καταστάσεως δεν μπορεί να μετακινηθεί κόσμος, επειδή γίνονται μάχες στους δρόμους, η εγχείρηση που είχαν προγραμματίσει ακόμη δεν έχει γίνει για να αφαιρεθούν τα θραύσματα από το βλήμα το οποίο έσκασε στα πόδια τους στον έναν, και τον άλλον τον τραυμάτισε στη στομαχική χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση τους μέχρι στιγμής κρίνεται σταθερή, δεν εμπνέει ανησυχία.

»Έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής ο ένας στα δύο πόδια και ο άλλος στο ένα πόδι, στην κοιλιά και πάνω από το μάτι, ήταν να τους χειρουργήσουν σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν λάμες και τα ιατρικά καταστήματα που προμηθεύουν τις λάμες στα νοσοκομεία είναι κλειστά. Οπότε περιμένουμε, είμαστε σε αναμονή για το χειρουργείο», είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σάββας.

Από ρουκέτα χτυπήθηκε σπίτι Ελλήνων χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

«Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν», είπε ακόμα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παγουλάτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γκας Μπιλιράκης: Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Βοστώνη: Ο Ταμασού Ησαΐας είπε στα ελληνοαμερικανάκια «ως απόγονοι Ελλήνων να συνεχίσουν τον αγώνα για ελευθερία διατηρώντας την γλώσσα και την πίστη τους»

Ο Μητσοτάκης της «πολιτικής ορθότητας» ψάχνει εναγωνίως επαφή με τον Τραμπ

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr