Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Pentagon Leaks, Αμυντική Βιομηχανία, Εφημερίδα Washington Post, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Ουκρανία, Πολεμική Βιομηχανία, Ρωσία, Τουρκία,
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις την Μεγάλη Τετάρτη (12/4), σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων οντοτήτων που έχουν έδρα την Τουρκία, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί τις οντότητες αυτές ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, συνδράμοντας στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Οι κυρώσεις αυτές είναι η μεγαλύτερη κίνηση της Ουάσιγκτον επιβολής τιμωρητικών μέτρων ενάντια στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.
Τα μέτρα αυτά που αφορούν, μεταξύ άλλων, μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Τουρκία και έναν επενδυτή στην τεχνολογία, ο οποίος φέρεται να συνέβαλε στη μεταφορά ειδών «διπλής χρήσης», αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου πακέτου κυρώσεων που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενάντια σε περισσότερες από 120 οντότητες.
Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι οι κυρώσεις στοχεύουν οντότητες με έδρα την Τουρκία και πρόσωπα στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου, που είναι «κατά πλειοψηφία» ιδιοκτησία της Ρωσίας ή συνδέονται με την Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως η CIA στρατολογεί κατασκόπους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις ηγετών από όλο τον κόσμο, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, στα έγγραφα αναφέρεται ο ύποπτος και «βρώμικος» ρόλος της Τουρκίας στην πιθανή πώληση όπλων στη παραστρατιωτική οργάνωση Wagner.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Wagner έχει επιδιώξει να αγοράσει όπλα από την Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, προσωπικό της Wagner «συναντήθηκε με τουρκικές επαφές, προκειμένου να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για τη δράση της Vagner στο Μάλι και την Ουκρανία» αναφέρει μία έκθεση, χρησιμοποιώντας διαφορετική ορθογραφία για το όνομα της οργάνωσης.
Η έκθεση αναφέρει επιπλέον ότι ο προσωρινός πρόεδρος, Ασιμί Γκοϊτά, «έχει επιβεβαιώσει ότι το Μάλι θα μπορούσε να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό της Vagner».
Είναι ασαφές από την έκθεση τι ενδεχομένως να γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση για αυτές τις προσπάθειες της Wagner ή αν ήταν επιτυχείς.
Αλλά η αποκάλυψη ότι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να βοηθάει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία έχει επιδιώξει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.