Στην Τουρκία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις επειδή έθεσε σε κίνδυνο αμερικανικές ζωές κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Σουλεϊμανίγια του ιρακινού Κουρδιστάν στις 7 Απριλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή του American Enterprise Institute.
Ο Ρούμπιν λέει ότι οι αμερικανικές πληροφορίες εντόπισαν το drone και προειδοποίησαν την Τουρκία ότι Αμερικανοί ήταν παρόντες στην αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε επίσης τον Ανώτατο Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Άμπντι, καθώς και αντιτρομοκρατικές δυνάμεις από το Ιράκ και την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.
Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε στο χτύπημα, με το τουρκικό βλήμα να πλήττει το έδαφος μόλις τρία δευτερόλεπτα αφότου πέρασε η συνοδεία.
Σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή, δεν επρόκειτο για προειδοποιητική βολή: ο πύραυλος βρήκε λασπώδες έδαφος, αποτέλεσμα προηγούμενων βροχοπτώσεων.
Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, είπε, το αμερικανικό προσωπικό μπορεί να επέστρεφε με σακούλες πτωμάτων.
Ο Ρούμπιν υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τις αντιδράσεις για τη δολοφονία δυνάμεων εταίρων του ΝΑΤΟ καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν έχει επί του παρόντος ένα μικρό προβάδισμα έναντι του ισλαμιστή προέδρου.
«Η αποτυχία να αντιδράσουμε δυναμικά σε μια τουρκική επίθεση εναντίον αμερικανικού προσωπικού σε πολιτικό αεροδρόμιο υπονομεύει την ηθική εξουσία να απαντήσουμε στους Ιρανούς όταν κάνουν το ίδιο πράγμα», λέει ο Ρούμπιν.
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στόχευσαν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία πριν από δύο εβδομάδες, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο.
Ο αμερικανός αναλυτής λέει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πρέπει να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην πολεμική βιομηχανία «Bayraktar», μια τουρκική εταιρεία κατασκευής drone που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στη Συρία και το Ιράκ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να «αποκλείσει οριστικά» τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, να σταματήσει κάθε ανταλλαγή πληροφοριών, να επιβάλει κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας βάσει του νόμου Magnitsky ότι στοχεύει Κούρδους και Γιαζίντι και να επιβάλει κυρώσεις και να εμποδίσει τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για την φερόμενη συνεργασία του με το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, οι SDF θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένοι με αντιαεροπορικά όπλα και δικά τους drones.
«Είναι απλώς ένας καλύτερος σύμμαχος», λέει.
Από το 2015, οι ΗΠΑ και οι SDF συμμετέχουν σε κοινή εκστρατεία κατά του ISIS στη βόρεια και ανατολική Συρία.
Παρά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι SDF, έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών δυνάμεων.
Η Τουρκία πραγματοποίησε δύο εισβολές σε εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους από το 2018 και πραγματοποίησε εκατοντάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ανώτερα στελέχη.
«Το να αγνοείς το τουρκικό χτύπημα σημαίνει να το ομαλοποιείς», προειδοποιεί ο Ρούμπιν.