Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες κυρώσεις; – Εξαγωγές 1,2 δισ. από Λονδίνο προς Μόσχα – Ο ρόλος Κύπριου επιχειρηματία

Ποιες κυρώσεις; – Εξαγωγές 1,2 δισ. από Λονδίνο προς Μόσχα – Ο ρόλος Κύπριου επιχειρηματία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ρεπορτάζ των Financial Times εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Έρευνες σε εταιρεία που ανήκει σε Κύπριο επιχειρηματία του Λονδίνου.

Ένα ακόμα ρεπορτάζ, αρκετά ακόμα ερωτήματα. Είναι γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρωτοστατήσει στην εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όμως ρεπορτάζ που έρχονται στο φως μετά την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times έχουν σήμερα ως βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδό τους, μία βρετανική εταιρεία, η οποία φαίνεται πως εμπλέκεται για αποστολές ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τίτλος της εφημερίδας μάλιστα είναι:

«Οι εξαγωγές αναγεννούν φόβους για τις ρωσικές κυρώσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξαγωγές αφορούν ειδικότερα την επιχείρηση «Mykines Corporation LLP», με έδρα ένα σπίτι στο βόρειο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Σάουθγκεϊτ στο προάστιο του Ένφιλντ.

Οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή

Αν και οι εξαγωγές δεν συνδέονται άμεσα με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβάνουν ωστόσο κρίσιμους ημιαγωγούς, κινητά, λάπτοπ και γενικότερα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων, περισσότερα από τα οποία, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων του Λονδίνου προς την Μόσχα.

Οι Times για παράδειγμα εκτιμούν, ότι τα τελευταίας τεχνολογίας μικροτσίπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η έντονη και πολυέξοδη αυτή δραστηριότητα, έγινε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα ως προς τη χρήση του περιεχομένου των επίμαχων εξαγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο ως προς το ποιος διαχειρίζεται την εταιρεία.

Τα προϊόντα αποστέλλονταν στο ρωσικό καθεστώς κυρίως από την Κίνα, ενώ τα χρήματα κατέληγαν από το Λονδίνο σε δυο παράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω των οποίων όμως χάνονται τα «ίχνη» των τελικών δικαιούχων.

Σε εξέλιξη έρευνες για Κύπριο επιχειρηματία

Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι το σπίτι, στο οποίο βρίσκεται η έδρα της εταιρείας «Μυκήνες» (Mykines) ανήκει στον Κύπριο Σάββα Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει μια καταπιστευματική εταιρεία στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, στο μητρώο της κυβέρνησης φαίνεται ότι ο Σάββας Θεμιστοκλέους είναι καταχωρημένος ως διευθυντής της εταιρείας «Russian Trading Company Limited».

Η εταιρεία αυτή, αν και έχει κλείσει από το 2015, είχε την ίδια έδρα με την «Mykines Corporation LLP».

Σε προσπάθεια της βρετανικής εφημερίδας FT να τον προσεγγίσει, ο ίδιος την παρότρυνε να απευθύνει τις σχετικές ερωτήσεις στον κύριο δικαιούχο της εταιρείας «Mykines», τον 53χρονο Ουκρανό Βίταλι Πολιάκοβ, ο οποίος όμως δεν θέλησε να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της απάντησε ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις κατηγορίες για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για το πώς θα δράσουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

DW: Ψεύτικες φωτογραφίες από τις φυλακές «σφαγείο» του Άσαντ στη Συρία

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr