Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντώνης Κλάψης: Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου είναι χτισμένος σε σεισμογενή περιοχή – Η Αλεξανδρούπολη υποκατάστατο του Βοσπόρου

Αντώνης Κλάψης: Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου είναι χτισμένος σε σεισμογενή περιοχή – Η Αλεξανδρούπολη υποκατάστατο του Βοσπόρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για το νέο πυρηνικό σταθμό που ετοιμάζεται στο Ακούγιου, τη νέα φάση στην οποία φαίνεται ότι μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη γεωστρατιγική σημασία της ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της σύνδεσης του με ταχύ τρένο μίλησε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργανισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Ένα παλαιό σχέδιο της Τουρκία που πάει σε βάθος δεκαετιών, που ωρίμασε, προχώρησε και τώρα είναι στην φάση της τελικής υλοποίησης.

»Θα πρέπει με έναν τρόπο να μας ανησυχεί, διότι αφενός η δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία είναι για ειρηνικούς σκοπούς βέβαια, αλλά πολλές φορές αυτού του είδους τα σχέδια μπορεί να εξελιχθούν και προς άλλες κατευθύνσεις» ανέφερε ο κ. Κλάψης επισημαίνοντας ότι τα πυρηνικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταδιακά για την παραγωγή ακόμα και πυρηνικών όπλων.

«Δε νομίζω ότι η Τουρκία έχει τέτοιου είδους τεχνογνωσία, αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι δε θα την αποκτήσει είτε με δικά της μέσα είτε προσφεύγοντας σε τρίτους» είπε αναφέροντας ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου το κατασκευάζει όχι με δικά της μέσα αλλά με τη συνδρομή -οικονομική και τεχνολογική- της Ρωσίας.

«Αυτό που, επίσης, πρέπει να μας ανησυχεί είναι και το γεγονός ότι είναι φτιαγμένο το εργοστάσιο σε μια περιοχή η οποία είναι σεισμογενής» πρόσθεσε ο κ. Κλάψης τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και σε μια περιοχή που για μας είναι πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα θέλοντας να θυμίσει τις επιπτώσεις για χρόνια στην περιοχή και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Τουρκία κερδίζει χρόνο

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τη νέα σελίδα που γράφεται μετά τους φονικούς σεισμούς ο κ. Κλάψης σχολίασε ότι είναι πολύ περισσότερο μια αντανάκλαση της ανάγκης του και απλώς της επιθυμίας του να στραφεί στο εσωτερικό μέτωπο ενόψει των εκλογών, να κλείσει όσο μπορεί τις πληγές που άνοιξαν οι σεισμοί.

«Είναι μια τακτική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας με σκοπό να κερδίσει χρόνο, να επουλώσει πληγές και να καλύψει το χαμένο έδαφος στο εκλογικό μέτωπο ο κ. Ερντογάν, παρά εκφράζει μια βαθύτερη και ειλικρινή πρόθεση της Τουρκίας να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έναντι της Ελλάδας ο κ. Ερντογάν δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του:

«Δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μια ακραία συμπεριφορά ή μια ακραία αντίληψη των πραγμάτων και αν κάποια μέρα […], αν συμβεί αυτή η αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία, ξαφνικά, η τουρκική εξωτερική πολιτική θα γίνει φιλική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό είναι αυταπάτη. Αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν δεν είναι απλώς προσωπικές του απόψεις».

Πώς η Αλεξανδρούπολη θα γίνει το υποκατάστατο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων

Με αφορμή διακοπή της συνομιλίας για την επανεκκίνησης των εμπορικών δρομολογίων του σιδηρόδρομου ο κ. Κλάψης αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία που έχει η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου.

«Έχει αναβαθμιστεί η στρατηγική και η οικονομική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

»Η σύνδεση της με τρένο και μάλιστα με ταχύ τρένο με τα λιμάνια της Βάρνας, της Κωνστάντζας ή ακόμα και της Οδησσού είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει γεωπολιτικό σημείο καμπής.

»Αν συμβεί αυτό η Αλεξανδρούπολη θα γίνει το υποκατάστατο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

»Αυτό θα αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων, όπως την ξέρουμε, από την Αργοναυτική εκστρατεία μέχρι σήμερα.

»Επομένως, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτού του είδους οι υποδομές και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την στρατηγική της αναβάθμιση».

Επανερχόμενος στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου ο κ. Κλάψης διευκρίνισε ότι «στόχος της Ρωσίας είναι να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, να ενισχύσει την επιρροή της στην Τουρκία και να εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία μπορεί να έχει μια επιρροή, η οποία είναι ευρύτερη από αυτή που τελοσπάντων της αναλογούσε απέναντι σε μια χώρα που τυπικά είναι μέλος του δυτικού κόσμου».

Και όπως είπε, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου δείχνει το πόσο εμπεδωμένη είναι η ανάγκη να παίζει σε δύο ταμπλό ή και σε περισσότερα ταμπλό και να δημιουργεί στενότατες σχέσεις με άλλες χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κωλοτούμπα Μητσοτάκη: Από τις καυστικές ατάκες κατά Σαμαρά, στο «σέβομαι τις απόψεις του»

Αγωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εκρέμ Ιμάμογλου: Ζητά ένα εκατομμύριο λίρες για συκοφαντική δυσφήμιση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αρχίζει από 1η Νοεμβρίου η εφαρμογή Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου

Το τουρκικό ντρόουν ANKA-3 γίνεται το πρώτο στελθ ντρόουν μάχης που λειτουργεί πλήρως από επανδρωμένο αεροσκάφος

Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι μέλος του κουρδικού PKK

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr