Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναταραχή στη Γαλλία: Άγριες συγκρούσεις με τον Μακρόν να συμπεριφέρεται σαν μονάρχης

Αναταραχή στη Γαλλία: Άγριες συγκρούσεις με τον Μακρόν να συμπεριφέρεται σαν μονάρχης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε βαθιά κοινωνική κρίση έχει εισέλθει η δεύτερη ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Γαλλία, όπου οι διαδηλώσεις και οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Μάλιστα, πλέον ακυρώθηκε και η επίσκεψη διεθνούς ηγέτη, του Καρόλου Γ’, ο οποίος θα έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι ως Βασιλιάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μακρόν κατέθεσε το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 μέχρι και το 2030.

Όταν κατατέθηκε ο νόμος υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις από την κοινωνία.

Όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας συνέχισε να προωθεί την μεταρρύθμιση με την Εθνοσυνέλευση να μην μπορεί να περάσει τελικά το νομοσχέδιο.

Για να το περάσει, έκανε χρήση του άρθρου 49.3 που του επέτρεψε να παρακάμψει το κοινοβούλιο, προκαλώντας όμως μεγάλες αντιδράσεις, τόσο πολιτικές, όσο και κοινωνικές.

Η ακύρωση της επίσκεψης του Βασιλιά Καρόλου

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως η πρώτη επίσκεψη του Καρόλου Γ’, ως βασιλιά, αναβλήθηκε, καθώς η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, αλλά και στις δύο πόλεις σημειώθηκαν την Πέμπτη (23/3) μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, τα συνδικάτα είχαν προκηρύξει νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα συνέπιπτε με την επίσκεψη του βασιλιά.

Η νέα ημερομηνία της 28ης Μαρτίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την «εκρηκτική κατάσταση» στη χώρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος επισκέφθηκε το αρχηγείο της Αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούσαν να καίνε σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, διαβεβαίωσε, ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα ήταν «ευπρόσδεκτος», σύμφωνα με τη Le Monde.

Ακυρώνονται οι πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρείες θα ακυρώσουν το 33% των πτήσεων τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Παρίσι – Ορλί και το 20% τη Δευτέρα εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Αυτές οι προληπτικές ακυρώσεις, εκτός από το Παρίσι, θα αφορούν επίσης την Κυριακή το 20% των πτήσεων στα αεροδρόμια Λιόν-Σεντ-Εξιπερί και Μασσαλίας-Προβηγκίας.

Σ’ αυτό το τελευταίο αεροδρόμιο, οι εταιρείες θα ακυρώσουν επίσης το 20% του προγράμματός τους για τη Δευτέρα.

Για να προσαρμόσει τον όγκο των πτήσεων με τον αριθμό των ελεγκτών που παραμένουν στις θέσεις τους και να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, η DGAC είχε ήδη απαιτήσει από τους αερομεταφορείς να ματαιώσουν σήμερα το 30% των πτήσεών τους στο Ορλί και το 15% αύριο, Σάββατο.

Ακόμη, στα αεροδρόμια Μασσαλίας – Προβηγκίας, Μπορντό – Μερινιάκ και Λιόν – Σεντ- Εξιπερί θα ματαιωθεί μία πτήση στις πέντε.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα μεγάλα γαλλικά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σήμερα σχετικά περιορισμένες καθυστερήσεις – λιγότερο από μισή ώρα στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, σύμφωνα με την DGAC.

Εξαίρεση αποτελούν οι καθυστερήσεις κατά σχεδόν 50 λεπτά στις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Τουλούζης-Μπλανιάκ και 45 λεπτών στις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Μπορντό και σ’ εκείνο της Βασιλείας-Μυλούζης.

Πεδία μάχης οι δρόμοι της Γαλλίας

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η «μητέρα όλων των απεργιών», με τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το συνταξιοδοτικό. Οι δρόμοι της Γαλλίας μετατράπηκαν κανονικά σε πεδία μάχης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στους 119.000 πολίτες διαδήλωσαν μόνο στο Παρίσι, ενώ ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε το δημαρχείο του Μπορντώ.

Τα συνδικάτα έκαναν με τη σειρά τους λόγο για 3,5 εκατ. διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενώ υποστήριξαν πως 800.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μόνο στο Παρίσι.

Η Αστυνομία εκτόξευσε χημικά κατά των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα, την ώρα που οι Αρχές προχώρησαν σε 80 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι Γάλλοι διαδηλώνουν ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλώνοντας έτσι εμπράκτως την αντίθεση του στο σχέδιο του Μακρόν.

Τέλος, τα συνδικάτα και τα σωματεία της Γαλλίας είχαν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη (28/03), όταν και ήταν προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στην πρωτεύουσα της χώρας.

Πώς ο Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο

Η επίκληση του άρθρου 49.3 του συντάγματος θεωρείται ευρέως ως επικίνδυνη κίνηση για την κυβέρνηση, καθώς επιτρέπει στους βουλευτές να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών και κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει τα κινήματα διαμαρτυρίας στη Γαλλία.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη δείξει μεγάλη ενότητα και ηγούνται σχεδόν εβδομαδιαίων πορειών και απεργιών, βγάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ενώ το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η χρήση του θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως αντιδημοκρατική στη Γαλλία εν μέσω κοινωνικών εντάσεων και της αυξανόμενης δυσπιστίας προς τους πολιτικούς.

«Η χρήση της διαδικασίας 49,3 από την κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την αποτυχία αυτής της προεδρικής μειονότητας», είπε ο Charles de Courson, ένας μακροχρόνιος ανεξάρτητος νομοθέτης, στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV.

«Δεν είναι απλώς μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, είναι μειοψηφία σε ολόκληρη τη χώρα.

»Η άρνηση της δημοκρατίας συνεχίζεται», είπε.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο Frédéric Dabi, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP, είπε ότι οι απόψεις σχετικά με την επίκληση του άρθρου 49.3 – σε αντίθεση με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο – είναι «ριζικά διαφορετικές».

«Οι δημόσιες απόψεις σχετικά με το άρθρο 49.3 έχουν αλλάξει… θεωρείται ως εργαλείο βίας για την Εθνοσυνέλευση: θεωρείται πλέον ως αυταρχικό και όχι απλώς εξουσιαστικό.

»Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία σήμερα», είπε.

Αλλά η επίδειξη δύναμης εκθέτει επίσης έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο, ο οποίος αφού έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εν μέσω χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας, δεν μπόρεσε να αλλάξει το ρεύμα της κοινής γνώμης στη Γαλλία.

Όρθια η κυβέρνηση από τις προτάσεις μομφής

Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να μην ναυαγήσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – η μία ξεκάθαρα, η άλλη οριακά.

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, δεν είχε εξαρχής καμία ελπίδα.

Συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, συνολικά 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονταν για την απόλυτη πλειοψηφία, υπερψήφισαν τη «διακομματική» πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot, και είχε συνυπογράψει η Nupes, η συμμαχία της Αριστεράς.

Βέβαια, δεν παύει να είναι πύρρειος η νίκη του Μακρόν καθώς δύο στους τρεις Γάλλους, ποσοστό 68%, δήλωναν στους δημοσκόπους πως νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3, και πως ήθελαν να περάσει μία πρόταση μομφής, ώστε να πέσει η κυβέρνηση Μπορν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απεργία πείνας ξεκινά ο Έβο Μοράλες ζητώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βολιβίας

Οργή! Τα ΜΑΤ σάπισαν στο ξύλο τους Πυροσβέστες – Παραιτήσου Κικίλια

Απογοητευμένοι οι Γάλλοι με το σημερινό δημοκρατικό σύστημα – «Δεν λειτουργεί», λένε

Σοκάρει η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί: Τη βίασε 400 φορές ο προπονητής της – Ήθελε να τη… «γυαλίσει»

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός – Ακολουθεί μια ματιά στις διεθνείς αντιδράσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr