Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι ντόπιοι σε στρατηγικής σημασίας νησιωτικό σύμπλεγμα της Ινδίας κοντά στη Σιγκαπούρη είχαν παρατηρήσει ένα περίεργο αντικείμενο στον ουρανό: επρόκειτο για γιγάντιο αερόστατο ανάλογο εκείνου που κατέρριψαν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023.
Την περίοδο εκείνη, κανείς δεν γνώριζε περί τίνος επρόκειτο.
Ενώ οι κάτοικοι των νήσων Andaman και Nicobar έβγαζαν φωτογραφίες του άγνωστης φύσης ιπτάμενου αντικειμένου και τις αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας είχαν τεθεί σε συναγερμό.
Τα νησιά βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου οι ινδικές δυνάμεις πραγματοποιούν πυραυλικές δοκιμές, στον Κόλπο της Βεγγάλης, ενώ βρίσκονται κοντά στα Στενά της Μαλάκα, σημείου-κλειδί για το πέρασμα ενεργειακών πόρων και αγαθών προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.
Πλέον, μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ αερόστατου που θεωρείται τμήμα απόπειρας κινεζικής παρακολούθησης, οι Ινδοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν το γεγονός, ενώ δημιουργούν πρωτόκολλα αντίδρασης σε ανάλογες απειλές για το μέλλον, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ιπτάμενο αντικείμενο είχε εμφανιστεί ξαφνικά επάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, περνώντας απαρατήρητο από σειρά ινδικών συστημάτων ραντάρ.
Προτού μάλιστα οι αρχές εξακριβώσουν την προέλευση του αερόστατου και αποφασίσουν εάν θα το κατέρριπταν, το αντικείμενο κινήθηκε νοτιοδυτικά και χάθηκε πάνω από τον ωκεανό.
Ινδοί αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί στο να προσδιορίσουν την προέλευση του αερόστατου, ειδικά σε μία χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι φιλοξενεί συνόδους των G20 και θέλει να αποφύγει διπλωματικές εντάσεις.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, καθώς και το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία της χώρας, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.
Η Κίνα έχει παραδεχθεί ότι το αερόστατο το οποίο εντοπίστηκε να υπερίπταται του εδάφους των ΗΠΑ ήταν κινεζικής προέλευσης, ωστόσο έκανε λόγο για μετεωρολογικής χρήσης συσκευή, η οποία συνέλεγε δεδομένα για τον καιρό και είχε εκφύγει της πορείας της.
Οι ΗΠΑ αναλύουν τώρα τα συντρίμμια του αερόστατου μετά την κατάρριψή του, τα οποία συνέλεξαν δύτες από τη θάλασσα της Νότιας Καρολίνας.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το αερόστατο αποτελεί μέρος προγράμματος παρακολούθησης από πλευράς Κίνας το οποίο διαρκεί χρόνια και περιλαμβάνει ανάλογα αερόστατα τα οποία πετούν σε όλο τον πλανήτη.
Τα δεδομένα τα οποία συλλέγουν τέτοιου τύπου αερόστατα συμπληρώνουν τις εικόνες που προέρχονται από δορυφόρους, προσφέροντας καλύτερα κατανόηση του εδάφους και των συστημάτων επικοινωνίας.