Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφώνησε εκτενέστατη ομιλία προς τον ρωσικό λαό, όπου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη μονομερή αναστολή της συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας για άλλη μία φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και […] μέχρι τώρα, αυτή η αφήγηση του είναι απαραίτητη», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.
«Σε έναν χρόνο η Ρωσία θα εκλέξει και πάλι πρόεδρο, χωρίς βέβαια πραγματικές εκλογές, και αυτή η ομιλία φαντάζει σαν την αρχή μίας μακροχρόνιας εκστρατείας για την εδραίωση της σχεδόν απεριόριστης εξουσίας του. […] Εάν πιστέψει κανείς τον Πούτιν, η χώρα δεν πάει και τόσο άσχημα: ρεκόρ στις σοδειές, τεράστιες εξαγωγές σιταριού, νέοι εμπορικοί διάδρομοι προς την Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία και τέλος στο οικονομικό χάος της δεκαετίας του ’90 στο οποίο δυτικοί σύμβουλοι υποτίθεται ότι είχαν οδηγήσει την τότε Ρωσία.
»Είναι απλό: η Ρωσία έχει έρθει σε ρήξη με τη Δύση».
Από την άλλη πλευρά, σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν έθεσε τη νίκη της Ουκρανίας ως ζήτημα αρχής για τις δυτικές δημοκρατίες.
«Ο Πούτιν μπορεί να εκλάβει ως προειδοποίηση και τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στη Μολδαβία», παρατηρεί το RedaktionsNetzwerk Deutschland.
«Δήλωσε πως “εμείς” είμαστε υπερήφανοι και ότι “εμείς” υπερασπιζόμαστε επίσης την ελευθερία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, παρ’ ότι αυτή δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
»Σε αυτή την περίπτωση, το “εμείς” αναφέρεται στους δυτικούς συμμάχους, καθώς και σε όλα τα κράτη του Ο.Η.Ε. που μίλησαν ενάντια στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο.
»Έτσι, αυτή η μέρα έφτασε στο τέλος της, χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος ελπίδας για κατάπαυση πυρός ή ειρήνη.
»Αντιθέτως, την παραμονή της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται στα πρόθυρα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου».