Η Κίνα σκέπτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.
«Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και τις ανησυχίες που έχουμε για το ότι η Κίνα σκέπτεται να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS.
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα περιελάβανε συγκεκριμένα αυτή η «φονική υποστήριξη», ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Όπλα κυρίως».
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, μια συνάντηση την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε «ειλικρινή και άμεση».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τις «συνέπειες και τα επακόλουθα» για την Κίνα αν προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία ή τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, συνοψίζοντας τη συνάντηση.
Ποια η θέση της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η άποψη της Κίνας προβάλλεται ιδιαίτερα έντονα στην παραδοσιακά ευρωκεντρική διάσκεψη του Μονάχου, δεδομένης της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σχεδιάζει να εκφωνήσει μία «ειρηνευτική ομιλία» στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακόμα, η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε ένα έγγραφο που θα υπογραμμίζει ότι η εδαφική ακεραιότητα των εμπόλεμων χωρών δεν πρέπει να παραβιάζεται, δήλωσε ο Ουάνγκ Γι, ο οποίος μίλησε σε πάνελ του συνεδρίου το Σάββατο (18/02).
Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται «τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο» και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να γίνονται πυρηνικοί πόλεμοι».
Παρά τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος του Πεκίνου για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έφυγε από τη συζήτηση, πιστεύοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να έρθει σε ρήξη με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που ήταν παρούσα χθες στο Μόναχο, είχε επίσης θέσει εν αμφιβόλω τη δηλωμένη ουδετερότητα της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν για το ότι το Πεκίνο εμβάθυνε τις σχέσεις του με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος», υπογράμμισε.
«Κάθε ενέργεια της Κίνας που αποσκοπεί να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ανταμειφθεί η επιθετικότητα, να συνεχιστεί η σφαγή και να υπονομευθεί περισσότερο η τάξη που βασίζεται σε κανόνες», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.