Η υπό κουρδική ηγεσία Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παρέδωσε 59 γυναίκες και παιδιά από την Κιργιζία, οικογενειών μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), σε αντιπροσωπεία της χώρας τους.
Το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της AANES ανέφερε, στον επίσημο ιστότοπό του, πως αντιπροσωπεία του Κιργιστάν επισκέφτηκε την περιοχή και δέχθηκε να επαναπατρίσει 18 γυναίκες και 41 παιδιά οικογενειών του ISIS.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κιργιζίας ήταν ο Τοκόμπαεφ Αρσλάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κιργιζίας.
Οι γυναίκες και τα παιδιά παραδόθηκαν μέσω επίσημου εγγράφου μεταξύ της AANES και της Δημοκρατίας του Κιργιστάν.
Μετά την παράδοση, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), εξέδωσε ανακοίνωση σ’την οποία δηλώνει ευγνωμοσύνη για το Κιργιστάν.
«Είμαστε ευγνώμονες στην ηγεσία της Δημοκρατίας της Κιργιζίας που εργάστηκε για την επίλυση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που προκύπτει από την εξάρθρωση του λεγόμενου χαλιφάτου του ISIS», δήλωσε ο διοικητής της CENTCOM, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα.
Πρόσθεσε ότι ο «επαναπατρισμός» των υπηκόων είναι η «μόνη μακροπρόθεσμη λύση» στην κρίση των οικογενειών των μελών του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία.
Ο στρατηγός Κουρίλα τόνισε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού με τους περιφερειακούς εταίρους τους, σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά οικογενειών του ISIS από περίπου 60 χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στα δύο στρατόπεδα Χολ και Ροτζ στις περιοχές που ελέγχονται από την AANES στη βορειοανατολική Συρία, εκτός από τα χιλιάδες μέλη – τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε φυλακές και παραδόθηκαν στις SDF μετά την πτώση του τελευταίου οχυρού του Ισλαμικού Κράτους στο Μπαγκούζ στην Περιφέρεια της Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία.
Η AANES συνεχίζει να ζητά από τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και να συγκροτήσουν διεθνή δικαστήρια για τα μέλη του ISIS επειδή αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους στην περιοχή.
Οι Κιργίζιοι είναι τουρκική φυλή
Οι Κιργίζιοι είναι τουρκική φυλή. Κανονικοί Τούρκοι, τουρκομογγόλοι, όχι όπως οι μιγάδες της γειτονικής μας Τουρκίας που παριστάνουν τους Τούρκους ενώ στην πραγματικότητα ούτε ξέρουν από που κρατά η σκούφια τους.
Τα Κιργιζικά έχουν στενότερη σχέση με άλλες τουρκικές γλώσσες, ενώ τα Ρώσικα ομιλούνται από σημαντικό μέρος του πληθυσμού και είναι επίσημη γλώσσα, και είναι αποτέλεσμα της κληρονομιάς του ενός αιώνα ρωσοποίησης.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.
Εκτός από την τουρκική προέλευση, ο κιργιζικός πολιτισμός έχει στοιχεία περσικής, μογγολικής και ρωσικής επίδρασης.
Πιστεύεται ότι η λέξη «Κιργκίζ» είναι τουρκική λέξη που σημαίνει «Σαράντα», σε αναφορά στις σαράντα φυλές του Μανάς, ενός θρυλικού ήρωα που ένωσε σαράντα τοπικές φυλές κατά των Ουιγούρων.
Κυριολεκτικά, η λέξη Κιργκίζ σημαίνει «Είμαστε σαράντα».
Εκείνη την εποχή, τον 9ο αιώνα μ.Χ., οι Ουιγούροι Τούρκοι από τη σημερινή Κίνα κατέκτησαν μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας (συμπεριλαμβανομένου του Κιργιστάν, και τμημάτων της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο σαραντάκτινος ήλιος της σημαίας του Κιργιστάν είναι μια αναφορά στις συγκεκριμένες σαράντα φυλές και το γραφικό στοιχείο στο κέντρο του ήλιου απεικονίζει το ξύλινο στέμμα, που ονομάζεται τουντούκ, ενός γιουρτ (φορητής κατοικίας που χρησιμοποιείτο παραδοσιακά από τους νομάδες στις στέπες της Κεντρικής Ασίας).