Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ νέος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – Τελευταίο της προπύργιο η Δυτ. Λιβύη

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ νέος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – Τελευταίο της προπύργιο η Δυτ. Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κίνημα-δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατέλαβε την εξουσία σε πολλές αραβικές χώρες μετά τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Όμως έχασε γρήγορα τον έλεγχο μετά την εξάπλωση της τρομοκρατίας, την αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Εξαιρείται η Λιβύη, όπου η οργάνωση εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή στο δυτικό μέρος της χώρας.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα επηρεάσουν και τους αξιωματούχους της στη Λιβύη, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα και αποστασίες τα τελευταία χρόνια.

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ επιλέχθηκε ως «Γενικός Καθοδηγητής», για να διαδεχθεί τον Ιμπραήμ αλ Μουνίρ, ο οποίος πέθανε στις αρχές Νοεμβρίου.

Μετά τον θάνατο του Αλ Μουνίρ, οι οργανώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία και τη Βρετανία βρέθηκαν σε διαμάχη για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του «Γενικού Καθοδηγητή».

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ θεωρείται εξέχων θεωρητικός και ιστορικός του κινήματος ήδη από τη διάρκεια της παραμονής του στη Σαουδική Αραβία.

Γεννημένος το 1945, εντάχθηκε στο ισλαμιστικό κίνημα σε ηλικία 19 ετών, όταν σπούδαζε στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Αΐν Σαμς, στην Αίγυπτο.

Φυλακίστηκε για 10 χρόνια για ύποπτη συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Αιγύπτιου Προέδρου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, το 1965.

Αναλυτές πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των ηγετικών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σχετικά με τον νέο Γενικό Καθοδηγητή, προαναγγέλλουν την επικείμενη πλήρη κατάρρευση της οργάνωσης.

Άλλοι λένε ότι οι διαφορές θα επηρεάσουν την παρουσία της στη Λιβύη, η οποία θεωρείται το τελευταίο της προπύργιο στον αραβικό κόσμο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατέρρευσε μετά από δύο λαϊκές επαναστάσεις στην Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ η παρουσία της ομάδας στην Τυνησία θεωρείται απογοητευτική αποτυχία μετά τις συνταγματικές διαδικασίες.

Παρά την αποτυχία της Αδελφότητας στη Λιβύη κατά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2014, η ομάδα εξακολουθεί να είναι παρούσα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ειδικά μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης Fajr Libya (Αυγή της Λιβύης), που οδήγησε στην ουσιαστική διάσπαση της χώρας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στη δυτική Λιβύη, με την υποστήριξη των μελών της που κατέχουν ανώτερες θέσεις.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Αρχηγός του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Χαλέντ αλ Μίσρι, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL), Αλ Σιντίκ Αλ Καμπίρ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει πολιτική ευθυγραμμισμένη με του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γι’ αυτό θεωρείται φιλοτουρκική.

Η επιλογή του Σαλάχ Αμπντέλ Χακ έγινε ομόφωνα βάσει διαθήκης του Ιμπραήμ Μουνίρ, η οποία άνοιξε παρουσία ολόκληρης της ηγετικής ομάδας.

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ ανήκει στην Οργάνωση 65, η οποία είναι η ομάδα υπό την ηγεσία του Σαγίντ Κουτμπ που επιχείρησε πραξικόπημα κατά του Νάσερ το 1965.

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ γεννήθηκε το 1945 και σε ηλικία 77 ετών θεωρείται ένας από τους ανώτερους θεωρητικούς και ιστορικούς της ομάδας και ένας από τους δασκάλους της.

Φυλακίστηκε σε ηλικία 19 ετών όταν ήταν φοιτητής μετά την καταδίκη του ως κατηγορούμενος υπ’ αριθμόν 34 στην υπόθεση Οργάνωση 65.

Ο Σαλάχ Αμπντέλ Χακ μετακόμισε τον Νοέμβριο του 2022 από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία για να ανακοινωθεί από εκεί επίσημα η ηγεσία του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Ο εγκληματίας πολέμου Ερντογάν πανηγυρίζει που ο φιλαράκος του στο ΔΠΔ θέλει να συλλάβει τον Νετανιάχου

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Έντονες αντιδράσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr