Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επέκρινε την Τρίτη τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας νέες κυρώσεις στην Άγκυρα καθώς συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής επέκρινε επίσης την Τουρκία για τον αρνητικό της ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα στη Συρία.
«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν κατέστρεψε την Τουρκία πολύ άσχημα, και το βλέπουμε επίσης καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές που ζήτησε για τα μέσα Μαΐου», είπε ο Βαν Χόλεν.
Ο Βαν Χόλεν ανέφερε «κατασκευασμένες κατηγορίες» κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και την καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον Ερντογάν.
Αυτό που έχει προκαλέσει την οργή των Αμερικανών αξιωματούχων και νομοθετών είναι η συνεχιζόμενη αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Δύση έπεισε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όμως η Τουρκία ζήτησε παραχωρήσεις από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ατόμων που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι τρομοκράτες.
Και η Τουρκία έχει απειλήσει με χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων μαχητών που έχουν αποδειχθεί ζωτικοί εταίροι για τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η τουρκική απειλή έχει τεθεί σε αναμονή προς το παρόν μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Πεντάγωνο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση.
Η Τουρκία βομβάρδισε επίσης μια βάση στη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ απείλησε άμεσα την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, επίσης μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξεταστούν «εν δυνάμει διαφορετικά είδη Ερντογάν».
«Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις κυρώσεις.
»Ξέρετε, η τουρκική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Βαν Χόλεν σε εκδήλωση με το Al-Monitor που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Επεσήμανε επίσης το αίτημα της Τουρκίας να αποκτήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η Τουρκία είχε προηγουμένως αποκλειστεί από το κοινό πρόγραμμα μαχητών κρούσης F-35 επειδή αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι θα απειλούσαν την ασφάλειά τους.
Έκτοτε, οι Τούρκοι ασκούν πιέσεις για την απόκτηση F-16 που απαιτούνται για την ενημέρωση του τρέχοντος στόλου των απαρχαιωμένων τζετ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την πώληση των F-16, αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η δικομματική αντιπολίτευση και στις δύο αίθουσες του Κογκρέσου το καθιστά απίθανο.
Και σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφασίσει να ενημερώσει το Κογκρέσο για την έγκρισή της για την πώληση, ο Βαν Χόλεν είπε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα αποδοκιμασίας.